Commentaar Vrouwenpartij: gratis kinderopvang is de oplossing voor de problemen van toeslagen en kansenongelijkheid. Nu de meeste partijen over de streep zijn en gratis kinderopvang steunen, kan de politiek vertrouwen terugwinnen en bewijzen dat het goede voor de mens en maatschappij voor geld gaat, en ouders niet meer het kind van de rekening worden. Wij zijn benieuwd of de feminine waarden, die Herman Wijffels noemde, hier de doorslag gaan geven om de oude politiek te laten varen.
Gaat de kinderopvang nu eindelijk op de schop?
Bron: Financieel Dagblad Gaat de kinderopvang nu eindelijk op de schop?
Ilse Zeemeijer en Elfanie toe Laer
6 april 2021
Welke coalitie er straks ook aan de touwtjes trekt, vast staat dat de kinderopvang grote veranderingen te wachten staan. Verschillende politieke partijen willen kinderopvang gratis of in elk geval veel goedkoper maken. Zes vragen over de markt en hoe die zou kunnen transformeren.
In het kort:
– De meeste politieke partijen zijn het erover eens: de kinderopvang moet toegankelijker worden voor meer kinderen.
– Op die manier zullen moeders meer uren gaan werken en kan de ongelijkheid in het onderwijs worden verkleind.
– Maar hoe dat moet worden gefinancierd en georganiseerd, daarover leven in de sector en in de politiek zeer verschillende ideeën.
Belangrijk is dat goed wordt nagedacht over wat ouders zelf willen — zij hebben vaak een verkeerd beeld van de opvang.
1. Wat is het probleem?
Grofweg spelen er drie kwesties: het lage aantal uren dat vrouwen werken (‘Nederland deeltijdparadijs’), kansenongelijkheid in het onderwijs en de complexe financiering van kinderopvang, met de toeslagenaffaire als pijnlijk dieptepunt.
Vrouwen werken gemiddeld 58% minder uren dan mannen, aldus het CBS. In vergelijking met andere Europese landen is alleen in Italië het verschil tussen mannen en vrouwen groter. De verschillen zijn vooral groot bij stellen met kinderen: 15% van de moeders werkt fulltime, ten opzichte van 81% van de vaders. 19% van de moeders werkt helemaal niet. Ouders die niet werken of studeren, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag.
Dan kansenongelijkheid. Sommige kinderen moeten tijdens hun schoolloopbaan over meer hordes springen dan anderen, ook al zijn ze even slim. Kinderen van hoger opgeleide, Nederlandstalige ouders hebben als het gaat om taal, leren en emoties op tweejarige leeftijd vaak al een voorsprong op kinderen met lager opgeleide ouders en een niet-westerse migratieachtergrond. Kinderopvang voor alle kinderen op jonge leeftijd zou deze verschillen kunnen verkleinen.
De Sociaal-Economische Raad concludeerde al in 2016 dat een gelijke start ‘meer droom dan werkelijkheid’ is. Dat komt onder meer doordat aanbieders verschillende doelgroepen bedienen: ouders met hoge inkomens brengen hun kind vaker naar het kinderdagverblijf, terwijl ouders met lagere inkomens eerder gebruik maken van de peuterspeelzaal of hun kind thuis houden.
2. Hoe kun je dit oplossen?
Kinderopvang — van gastouderbureaus tot naschoolse opvang — is van oudsher vooral een middel om vrouwen meer te laten werken. Belangenorganisatie Woman Inc. pleit bijvoorbeeld voor (bijna) gratis kinderopvang voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar, zodat ‘we het volle potentieel van moeders en vaders daadwerkelijk gaan gebruiken’.
In 2016 stelde de SER voor om eerst te starten op kleinere schaal, door alle kinderen van 2 tot 4 jaar voor 16 uur per week toegang te geven tot de opvang, ongeacht of ouders werken. Dat is niet alleen goed voor werkende ouders, maar ook voor de ontwikkeling van kinderen en kansengelijkheid, aldus de raad. Belangrijk is dan wel dat alle kinderen van hetzelfde type opvang gebruik kunnen maken, liefst op een locatie waar opvang, zorg en onderwijs samenkomen.
Een van de meest concrete oplossingen om de financiering te versimpelen, is om de kinderopvangtoeslag die ouders nu krijgen te vervangen voor een rechtstreekse financiering van kinderopvangorganisaties. In het vorige regeerakkoord beloofde Rutte III dit idee uit te werken, maar tot een verandering is het niet gekomen.
….
4. Wat betekent dat voor de markt?
Als alle kinderen toegang krijgen tot de kinderopvang — gratis of met een inkomensafhankelijke bijdrage — dan betekent dat meer publiek geld van de overheid voor de sector. Leseman ziet dit als een kantelpunt. ‘Tot nu toe is 60% tot 70% van de omzet publiek geld, dat zal een veel hoger percentage worden.
….
Originele link van het artikel: Gaat de kinderopvang nu eindelijk op de schop?