Blog

Laurens Dassen (Volt): ‘Ik had verwacht dat er meer visie zou zijn in de Kamer’

Commentaar Vrouwenpartij: wij zijn fans van Volt. Zij hebben een hele reeks zinnige voorstellen waar ook wij sterk voor zijn.
Een nationaal schuldenpardon voor mensen aan de onderkant van de maatschappij is bijvoorbeeld een zeer sympathiek voorstel: kosten 3 miljard, besparing 17 miljard!
Permanente burger(be)raden zijn ook een terugkomend thema bij de Vrouwenpartij.
Net als de Vrouwenpartij heeft Volt ook een Europees Leger in haar programma staan.
De Vrouwenpartij zegt voortdurend dat wat zij wil betaalbaar is; Volt zegt hetzelfde over wat zij willen.

De partij van kiezersbedrog: de VVD
Uiteraard kunnen wij ons ook vinden in hun sterke zienswijze naar de VVD. Kiezersbedrog, dat begon met Wiegel in de zeventiger jaren, is de hoofdstrategie van de VVD gebleven. ‘Wij zijn er voor iedereen, ook voor de kleine man’. Ze zijn er de grootste partij van Nederland door geworden. De VVD is er voor de rijken en heeft het sociale vangnet systematisch afgebroken ….. en toch blijft het werken. Focus op populistische en opgeblazen onderwerpen als fraude, migratie en asiel en hou die focus vast.
Wantrouw je minder bedeelde medemens en treed super hard op tegen die fraudeurs. De VVD slogan ‘wij zijn niet van eerlijk delen maar van eerlijk verdienen’, zegt genoeg over hoe diep het egoïsme en het gebrek aan medemenselijkheid en gevoel in de VVD geworteld zit. Hoe moeten zij ons land en de wereld de toekomst in leiden waar samenwerking onverbrekelijk noodzakelijk is?

Migratie is geen probleem, het is een oplossing
Ook Volt’s standpunt bij migratie is gebaseerd op gezond verstand. Onmiddellijk Nederlands leren, diploma’s erkennen en aan het werk. Een overzicht van alle beroepen en banen die niet vervuld kunnen worden, kan onze ogen openen. Het dreigend tekort aan zorgpersoneel zal ondraaglijk worden als wij nu geen mensen opleiden of van buiten aantrekken.

Basisinkomen voor een eigen leven
En als laatste natuurlijk onze grootse wens: het basisinkomen! Hét middel om het enorme wantrouwen in de samenleving om te zetten in vertrouwen, en hetgeen wat bergen spanning en angsten zal wegnemen. En ook hier weer: weet dat het al vaker is uitgezocht: het is betaalbaar. Het is niet iets anders dan een soort AOW vanaf je 18de jaar. Het basisinkomen is de ideale basis om een eigen leven op te bouwen.

Lees hier het artikel: Laurens Dassen (Volt): ‘Ik had verwacht dat er meer visie zou zijn in de Kamer’

Laurens Dassen (Volt): ‘Ik had verwacht dat er meer visie zou zijn in de Kamer’
Bron: volkskrant.nl
Loes Reimer
19 oktober 2023

lijsttrekkersinterview
Laurens Dassen: ‘Volt is gegroeid sinds onze oprichting, maar de maatschappelijke problemen zijn dat ook. Daardoor zijn we duidelijker geworden, uitgesprokener.
Tweeënhalf jaar na de entree van het pan-Europese Volt in de Tweede Kamer gaat Laurens Dassen de verkiezingen in met een andere toon en met meer ‘radicale keuzes’. ‘Er zijn partijen die doen alsof we alles in Nederland kunnen aanpakken. In mijn optiek is dat kiezersbedrog.’
Op 23 november wordt u wakker met 76 zetels. Wat gaat u als eerste doen?
‘Ik weet niet of het gezond is dat één partij zoveel zetels haalt, maar vooruit. Stel dat ik een coalitieakkoord met mezelf sluit, dan zou ik in ieder geval regelen dat het niet alleen over de komende vier jaar gaat, maar ook over de komende tien, twintig, dertig jaar.
‘Op het gebied van klimaat stoppen we met fossiele subsidies, we stellen een minister van digitale zaken aan die zich richt op de dilemma’s bij kunstmatige intelligentie. We werken toe naar een verenigd Europa, met een Europese krijgsmacht. In de EU gaan multinationals eerlijke belasting betalen en stappen we af van het vetorecht van lidstaten. Ik hoop dat mensen dit zien en denken: wow, we gaan het beter krijgen in de toekomst, we hebben er zin in.’

Over deze serie

In de aanloop naar 22 november interviewt de Volkskrant de lijsttrekkers over hun ideeën voor de toekomst van Nederland. Alle partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer en die weer meedoen aan de verkiezingen, zijn uitgenodigd. Lees de eerdere interviews hier.
Daarin klinkt ook kritiek op de Tweede Kamer. U vindt dat deze te veel gericht is op de korte termijn.
‘Alle onderwerpen waarover we het hier vaak hebben – de woningmarkt, stikstof, klimaat, migratie – zijn een crisis geworden omdat ze de hele tijd vooruitgeschoven zijn. Wie alleen gericht is op de korte termijn, kan niets anders doen dan pleisters plakken. We zijn hier veel bezig met het snelle scoren. Daarover heb ik me echt verbaasd in de afgelopen jaren. Ik had verwacht dat er meer visie zou zijn.’
In 2021 was Volt een van de verrassingen bij de verkiezingen. Onder leiding van Laurens Dassen (38) kwam de pan-Europese partij met drie zetels in de Tweede Kamer. Volt werkte als een magneet op jonge, slimme kosmopolieten. Bekende figuren als Arjen Lubach en Rob Wijnberg spraken zich uit voor de partij. ‘Niet links of rechts, maar duurzaam, progressief en sociaal’, was een van de motto’s. Volt positioneerde zich als beweging van redelijke mensen. Optimistisch, gericht op samenwerking.
Anno 2023 is de toon veranderd. In het verkiezingsprogramma domineert het woord ‘radicaal’: radicaal voor een verenigd Europa, radicaal voor klimaat, radicaal voor gelijke kansen. Waar Volt in 2021 alleen pleitte voor een beter netwerk van hogesnelheidstreinen in Europa, wil de partij nu een verbod op korteafstandsvluchten en privéjets. Ook op sociaal-economisch terrein heeft de partij stappen gezet. Twee jaar geleden verraadde het verkiezingsprogramma veel oog voor de noden van de hogere middenklasse (‘gelijke beloning voor mannen en vrouwen in het bedrijfsleven’). Deze verkiezingen heeft Volt meer aandacht voor de mensen die het zwaar hebben, bijvoorbeeld met een opvallend pleidooi voor een nationaal schuldenpardon.

Is Volt radicaler geworden in de afgelopen twee jaar?

‘Volt is gegroeid sinds onze oprichting, maar de maatschappelijke problemen zijn dat ook. Daardoor zijn we duidelijker geworden, uitgesprokener.’
Het verkiezingsprogramma is erg idealistisch, ik zou bijna zeggen: utopisch.
‘Dat vind ik niet. Volt is zes jaar geleden in meerdere Europese landen opgericht door jongeren die zeiden: als de oude machten steeds alles vooruitschuiven, gaan we het zelf maar doen. In die zin zijn we zeker idealistisch. Maar we zijn ook realistisch, want we maken duidelijke keuzes. We weten waar we naartoe willen.
Het zijn wel dure keuzes. De zorgkosten moeten meer uit collectieve middelen worden betaald, drie dagen per week gratis kinderopvang, ook voor niet-werkenden. Biologisch vlees moet de norm worden, u pleit zelfs voor financiële ondersteuning aan mensen die dat niet kunnen betalen. Hoe gaat u dat bekostigen?
‘Nederland betaalt jaarlijks 40 miljard euro aan fossiele subsidies. Met een deel daarvan kunnen we meteen stoppen, de rest kunnen we geleidelijk afbouwen. Er zijn 116 fiscale regelingen die 163 miljard per jaar kosten, die zijn lang niet allemaal doelmatig, zegt ook het ministerie van Financiën. Denk aan de oldtimervrijstelling, of het verlaagde btw-tarief voor de sierteelt. Daar moeten we vanaf. En, heel belangrijk: de vermogensongelijkheid is te groot in Nederland. Daarom willen we vermogens zwaarder belasten en een hogere schenk- en erfbelasting. Alles wat wij willen, is gewoon te betalen.
U wilt meer inspraak voor burgers. Zo moeten bewoners meer betrokken worden bij energieprojecten in hun omgeving. Wat als die zeggen: ik wil helemaal geen windmolens in mijn achtertuin? Wat als, kortom, niet iedereen zo denkt als de progressieve millennials uit de achterban van Volt?
‘Die houding zie ik hier in Den Haag ook veel: het wantrouwen naar de burger. Als je mensen goed informeert en ze het vertrouwen geeft, weet ik zeker dat ze tot oplossingen komen voor problemen waar de politiek gepolariseerd over is.
‘We willen een permanent burgerberaad. De mensen die eraan deelnemen moeten samen een goede afspiegeling van de samenleving vormen. Ze gaan zelf aan de slag met een uitdaging, geïnformeerd door experts. Mensen komen dan vaak tot goede ideeën. Kijk naar het klimaatberaad in Parijs, daar werden veel voorstellen gedaan die de politiek nog niet aandurfde. Jammer dat er vervolgens niets mee gedaan is, maar je ziet wel dat het een goede methode is om mensen meer inspraak te geven.’
Nederland is best een conservatief land. Hoe krijgt u de mensen mee die de ‘radicale keuzes’ van Volt te snel vinden gaan?
‘Ik denk dat de samenleving verder is dan we denken. Kijk naar klimaatverandering, een groot deel van de Nederlanders maakt zich daar grote zorgen over. Die hebben afgelopen zomer de bosbranden gezien, de overstromingen. De mensen voelen dat we de grote uitdagingen van deze tijd – klimaat, migratie, veiligheid – niet alleen kunnen oplossen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er nog altijd politici zijn die doen alsof dat wel zo is.’
Aan wie denkt u dan?
‘Er zijn partijen die doen alsof we alles in Nederland kunnen aanpakken. In mijn optiek is dat kiezersbedrog.’
Dus aan wie denkt u dan?
‘Nou, aan de VVD bijvoorbeeld. En ik denk ook dat Pieter Omtzigt nog veel van ons kan leren als het gaat om Europese samenwerking.
‘Kijk naar de VVD en migratie. We moeten de asielzoekers die hier zijn zo goed mogelijk opvangen. Daar is een oplossing voor, namelijk de spreidingswet. De VVD stemde tegen. De partij wil dit probleem helemaal niet verhelpen; ze wil er campagne op voeren.
‘Ook voor de vluchtelingenproblematiek op Europees niveau is een oplossing: een Europese spreidingswet. Wie is tegen? Nederland, onder aanvoering van de VVD. Als je wilt voorkomen dat mensen naar Europa komen, moet je de grondoorzaken van migratie aanpakken: oorlog, geweld, klimaatverandering. Wat wil de VVD? Het budget voor ontwikkelingssamenwerking verlagen.’
U wilt dat asielzoekers zelf kunnen kiezen in welk land ze terechtkomen.
‘We willen legale migratieroutes, zowel voor asiel- als arbeidsmigratie. Idealiter doen mensen in hun land van herkomst al een aanvraag. Als dat niet kan, omdat een land in oorlog is bijvoorbeeld, aan de grens van Europa. Vluchtelingen die het recht hebben om hier naartoe te komen en te blijven, mogen inderdaad zeggen naar welk land ze willen. Als er ergens al familie woont, of als er andere specifieke omstandigheden zijn.’
Dan kiest bijna iedereen voor Noordwest-Europa.
‘Sommigen wel, anderen niet. Uiteindelijk zijn wij voor een Europese spreidingswet. Het is dus niet zo dat iedereen die naar Duitsland wil, ook naar Duitsland gaat. Europa moet dit gezamenlijk oppakken, elk land heeft een verantwoordelijkheid.’
Hoeveel asielzoekers kan Nederland jaarlijks aan?
‘Dat is een heel rare vraag. Het ene jaar zullen het er meer zijn en het andere jaar minder. De discussie over hoeveel mensen mogen komen, is niet eerlijk. Zo krijg je een schijngevoel van greep op migratie. Als je stelt dat er maximaal 50 duizend migranten naar Nederland mogen komen, zoals Omtzigt wil, wat doe je dan met de 50.001ste?’
Volt is tegen de deal met Tunesië. Bent u sowieso tegen migratiedeals?
‘Ja. Uiteindelijk heeft die migratiedeal met Tunesië precies het tegenovergestelde opgeleverd: meer mensen zijn op de vlucht geraakt. President Kais Saied had zijn persmomentje met Von der Leyen, Meloni en Rutte gehad, en stuurde vervolgens mensen de woestijn in. We maken onszelf afhankelijk van een dictator en betalen hem nog ook. Het levert niets op, behalve dat de hele wereld naar ons kijkt en denkt: Europa is superhypocriet. Als je uitdraagt dat mensenrechten belangrijk zijn, moet je daar niet mee marchanderen. ‘Sommige principes zijn niet onderhandelbaar’, zei Hans van Mierlo. Zo zie ik dit ook.’
Migratie is niet alleen maar hosanna. Statushouders doen een groot beroep op de sociale zekerheid. In wijken waar veel arbeidsmigranten en nieuwkomers wonen, kan sprake zijn van vervreemding.
‘Dat is zo. Maar dat komt ook door hoe ons systeem is ingericht: mensen die hier naartoe komen, moeten soms jaren wachten voordat ze te horen krijgen of ze mogen blijven. Ondertussen leven ze in erbarmelijke omstandigheden in een crisisnoodopvang. Ze leren de taal niet, mogen niet werken. Dan doe je als land toch ook niet je best om mensen zo goed mogelijk te laten integreren? Wij vinden dat asielzoekers meteen toegang moeten krijgen tot werk. Dan kunnen ze zelfvoorzienend worden, meedoen met de samenleving. Ik pretendeer niet dat het makkelijk is, maar het kan wel.’
Volt is voor een basisinkomen. Hoe gaat dat eruitzien?
‘We willen toewerken naar het basisinkomen. Het systeem van belastingen is veel te complex nu: toeslagen, heffingskortingen, aftrekposten, werkgevers- en werknemerspremies. Mensen verdrinken erin. We beginnen met een basistoelage voor iedereen, om het huidige fiscale circus af te schaffen en terugvorderingen te voorkomen.
‘We willen vertrouwen in plaats van wantrouwen. Mensen die schulden hebben, hebben vaak gewoon pech gehad. Door een scheiding, ziekte. Of ze hebben een boete een keer niet betaald, waardoor er aanmaningen bovenop zijn gekomen. Zeshonderdduizend Nederlanders hebben problematische schulden: zelfs als ze meer gaan verdienen, komen ze er niet uit. Dat leidt tot isolatie, stress, gezondheidsklachten. Wij willen een pardon voor deze mensen. Dat kost 3 miljard euro, maar uit verschillende rapporten blijkt dat het 17 miljard aan maatschappelijke kosten scheelt.’
U zit nu tweeënhalf jaar in de Tweede Kamer. Wat was het hoogtepunt?
‘Ik ben blij dat we geld hebben vrijgemaakt voor gratis schoollunches, zodat kinderen weer met een gevulde maag op school zitten. Een leerkracht zei tegen me: ‘Ik zie dat de kinderen aan het aankomen zijn.’ Daarmee heeft Volt een verschil gemaakt. De regeling is onlangs met een jaar verlengd. Als het aan ons ligt, komen er op elke school gratis, gezonde schoolmaaltijden, naar Zweeds voorbeeld. Kinderen leren zo omgaan met gezonde voeding en er is geen verschil meer tussen degenen met een goed- en een slechtgevulde broodtrommel.’
Wat was het dieptepunt?
‘Dat het kabinet is gevallen op nareizigers. De VVD verspreidde de fabel dat er veel nareis op nareis plaatsvindt, terwijl het om een heel kleine groep gaat. Door die feitenvrije migratiepolitiek is het hele land tot stilstand gekomen, terwijl er nu grote beslissingen genomen moeten worden. Die manier van politiek bedrijven vind ik een dieptepunt.’
Binnen de fractie van Volt was er ook een dieptepunt: het conflict met Nilüfer Gündoğan.
‘Natuurlijk. Dat heeft alle betrokkenen veel pijn gedaan: Nilüfer, de mensen in de partij, mij. Het was een vervelende periode, ook niet iets waarvoor je hier zit. Gelukkig is het alweer even geleden, ik hoop dat iedereen weer enigszins verder kan.’
Zij heeft een compleet andere uitstraling dan u, in die zin vulden jullie elkaar goed aan. Mist de fractie, nou ja, dat vuur?
‘Dat denk ik niet. Er zit meer dan genoeg vuur in Volt.’
De mensen die op Volt stemmen zijn vrijwel zonder uitzondering jong en hoogopgeleid. Dat lijkt me een worsteling: hoe worden jullie een volkspartij?

‘Aan ons de taak om te laten zien dat Volt er voor iedereen is. Tegelijkertijd zie ik de partij ook als breekijzer om verandering teweeg te brengen. We zijn voorlopers. Daardoor zullen we niet meteen iedereen meekrijgen. Dat kost gewoon tijd.’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024