Commentaar Vrouwenpartij: De waan van de dag regeert (nog steeds). De populisten, de lobbyisten, de rechts-radicalen (met een meerderheid in de Tweede Kamer) vinden duurzaam beleggen onzin en dat hoort volgens hen verboden te worden bij de pensioenfondsen. Rendement moet op de eerste plaats staan en we even moeten vergeten dat fossiel beleggen een hoog risico draagt aangezien duurzame energie onherroepelijk de toekomst heeft.
De toekomst van fossiel
Wat blijft er over van de winst op fossiel beleggen als de wereld kantelt? Neem de dieselauto die in 2015 nog een marktaandeel had van 29% en nu onder de 2% zit.
Wat als kernfusie doorbreekt?
Wat als waterstof door windmolens doorbreekt?
Wat als elektrische auto’s 20% goedkoper worden dan fossiele auto’s?
Wat als de industrie massaal, vanwege een scala aan doorslaggevende redenen, overgaat op duurzame energie?
Wat als de klimaatgevolgen als hitte, droogte en branden, hoosbuien,overstromingen en misoogsten en de daarmee samenhangende kosten op onze deur kloppen. Denk aan de € 80.000 tot € 100.000 nodig voor reparatie van elk van de 1,2 miljoen door droogte verzakte huizen, hogere voedselprijzen, onverzekerbare schades, fossiele auto’s zonder restwaarde en niet te vergeten verlaagde pensioenuitkeringen bij de pensioenfondsen die te laat uit fossiel zijn gestapt.
De VVD, die vanouds ons inkomen en onze oudedag zegt te beschermen, zal juist de partij zijn die ons zal verarmen door de foute en ondoordachte keuzes die het maakt en zal maken. De waan van de dag is te aantrekkelijk om te missen. Dat de Tweede Kamer, volgens toezichthouder de DNB, helemaal niet gaat over beleggingen van pensioenfondsen, is ‘een foutje, bedankt’?
Het Republikeinse voorbeeld
In de ogen van auteur Merel van Vroonhoven lijkt de VVD het Republikeinse voorbeeld te volgen. Een rampzalig voorbeeld verwacht ook de Vrouwenpartij. Willen wij ook, zoals de Republikeinen willen, de hoogste macht van het land, de gerechtelijke macht verminderen en zelfs afbreken? De macht van de DNB beperken? De macht en de wetten van de EU omzeilen? Willen wij ook presidenten als Orban, Poetin, Xi en Kim Yong-un bewonderen en volgen zoals Trump doet?
Lopen wij hetzelfde gevaar?
In de 4 jaar na de verloren verkiezing van Trump heeft Trump de Republikeinse partij zo geradicaliseerd dat leugen en bedrog de standaard is geworden. Ondanks alle leugens en schandalen en alle verloren rechtszaken blijft het Republikeinse deel van de bevolking achter een veroordeelde Trump staan en blijft het in zijn leugens geloven. Dit verval van waarden was een paar jaar geleden ondenkbaar.
Onze vraag is daarom: kan zoiets ook bij ons gebeuren? Wij als Vrouwenpartij zien het gevaar. Geert Wilders is ook veroordeeld (minder, minder) en zou graag wraak willen nemen, hij wil ook een muur rond Nederland tegen immigranten en hen uitzetten, hij was voor Poetin en tegen steun voor Oekraïne, hij is geen voorstander van de EU en wilde vroeger, wat nu een desastreuze keuze blijkt, de Brexit volgen en ook hij reageert op alles en heeft feitelijk nooit een plan voor Nederland gehad.
Veel overeenkomsten, al verwachten wij niet dat het tot grote schade zal leiden. Het zal wel leiden tot vertragingen en onprettige zaken.
Met een grote sisser
Wij als Vrouwenpartij zien de PVV echter niet als een groot gevaar, maar wel als het hoofd van de rechts-radicale trend in Nederland. Het zal ons inziens met een grote sisser aflopen doordat weinig bereikt zal worden.
Vervolgens zullen onze ogen weer gericht worden op integrale oplossingen voor de klimaatgevolgen, die onze economie zullen stimuleren en op het universeel basisinkomen welke door AI noodzakelijk wordt. Noodzakelijk omdat de verwachting is dat in de komende 10 jaar de helft van onze banen zal verdwijnen. Het maakt een volledig andere inrichting van onze samenleving noodzakelijk. Alleen daarom al zal conservatief rechts dit fenomeen niet overleven.
P.S. In a major speech in New York on Wednesday, secretary general of the United Nations António Guterres called fossil-fuel companies the “godfathers of climate chaos” that should be banned from advertising in every country.
Hoort de VVD nu ook onder dit voorgestelde verbod te vallen?
Lees hier het artikel: Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven
Bron: volkskrant.nl
Merel van Vroonhoven
8 juni 2024
Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven
‘Je gaat toch niet over pensioen schrijven?’, zegt mijn collega. Ze trekt er een vies gezicht bij.
Haar reactie is veelzeggend. Pensioen blijft voor de meeste mensen een complexe ver-van-mijn-bedshow, iets voor pensioenspecialisten en rekennerds. Zorgelijk, want ons pensioen is voor velen de grootste spaarpot van hun leven, één waar ze steeds langer op moeten teren. Alle reden om je er wel druk over te maken. Juist nu de opwarming van de aarde onze wereld in rap tempo op zijn kop zet.
Door klimaatverandering kunnen er fysieke en transitierisico’s ontstaan’, waarschuwt Frank Elderson, bestuurslid van de Europese Centrale Bank. ‘Klimaatverandering is daarmee ook een bron van financiële risico’s.’ Elderson doelt op stormen, overstromingen, droogte, stijgende temperaturen en zeespiegels: risico’s op grote materiële en financiële schade voor overheden en bedrijven.
En dus voor degenen die hen financieren, zoals pensioenfondsen, die pensioengelden van miljoenen Nederlanders breed en divers beleggen voor een goede oude dag.
Al in mijn begintijd bij de AFM, tien jaar geleden, spraken we er met pensioenfondsen over dat klimaatrisico’s grote financiële risico’s met zich meebrengen en dus een grotere plek zouden moeten krijgen in het beleggingsbeleid. Maar destijds stond de financiële wereld zeker niet te trappelen. Nu de noodzaak op de Zuidas eindelijk begint door te dringen, is daar plots Thierry Aartsen van de VVD.
Vijf maanden pensioenwoordvoerder in de Kamer, nul achtergrond in beleggen en pensioen. En juist hij diende een motie in met de oproep een einde te maken aan duurzaam beleggen. Hij vond het maar activistisch gedoe, ideële stokpaardjes van pensioenfondsen. ‘Rendement moet op plek 1, 2 en 3 staan’ zei de VVD-er ferm.
Ik kon mijn oren niet geloven. Ja, hij zei het echt en de hele Wilderscoalitie & friends ging er in mee. Maar wat Twitterkoning Thierry mist – even niet opgelet bij economie op school?- is les 1 uit ‘Beleggen voor Dummies’: risico en rendement gaan hand in hand. ‘No free lunch’, is een oude beleggingswijsheid. Die wijsheid lijkt de VVD’er helaas te ontberen.
Datzelfde geldt voor de Republikeinen van de anti-duurzaamheidsbeweging in de Verenigde Staten, door wie Aartsen zich overduidelijk heeft laten inspireren. Duurzaam beleggen zou woke zijn, een plan van Satan zelfs, om stiekem politieke invloed uit te oefenen. Democraten en Republikeinen vechten elkaar inmiddels de tent uit. Vermogensbeheerders en pensioenfondsen moeten er op eieren lopen. Stappen ze uit fossiele brandstoffen, dan staat hen in Republikeinse staten een fikse boete te wachten. Terwijl in Democratische staten juist beleggen in fossiel verboden is.
Het is een gotspe. Los van het gepapegaai voor populistisch gewin (de Tweede Kamer gaat hier helemaal niet over, liet toezichthouder DNB weten), heeft Aartsen niet goed geluisterd naar de pensioenfondsdeelnemers. Neem die van het Pensioenfonds Detailhandel, dat vier jaar geleden onder leiding van een wetenschappelijk team, onder wie hoogleraar Institutionele Beleggers Rob Bauer, een bindend deelnemersreferendum hield. Bijna 70 procent van de deelnemers wilde dat het fonds duurzamer zou beleggen, slechts 10 procent niet. En 58 procent zelfs nog steeds als dat minder rendement zou opleveren.
Of het Aartsen ervan zal weerhouden de uit Amerika overgewaaide onzin te blijven uitbraken, blijft de vraag. Door complexe zaken plat te slaan tot feitenvrije oneliners scoor je nu eenmaal punten. Je zou bijna gaan denken: gelukkig maar dat de meeste Nederlanders niet geïnteresseerd zijn in pensioenen.
Over de auteur
Merel van Vroonhoven is leraar, toezichthouder en columnist van de Volkskrant. Ze had 20 jaar bestuurlijke topfuncties waaronder voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit. Lees hier de richtlijnen van de Volkskrant.
Lees ook
Geselecteerd door de redactie
Soms denkt Fatima: misschien moet ik maar weg. Maar dit is haar land, ze is hier geboren
Beeldt u zich eens in: de toekomst van tienduizenden kinderen, in de knop gebroken