Bron: Trouw, Een basisinkomen moet juist onvoorwaardelijk zijn
Bert Mulder
20 december 2019
Een onafhankelijk basisinkomen bespaart miljarden aan administratieve rompslomp, voorkomt een onmenselijk controleapparaat en bevordert creativiteit, ondernemingszin en zelfwerkzaamheid, stelt rustend huisarts, jurist (gezondheidsrecht, belastingrecht) en mediator Bert Mulder.
Sytze de Boer pleit voor een onafhankelijk basisinkomen en Jos Kok waarschuwt voor de asociale neveneffecten daarvan: rijken krijgen geld dat beter aan behoeftigen besteed kan worden (Opinie 5 en 12 december). Ook zullen volgens Kok mensen dan afzien van werken.
Om met het laatste te beginnen: je hoeft de vele onderzoeken die dat tegenspreken niet te raadplegen en alleen maar om je heen te kijken om de inzet van een enorm leger van vrijwilligers te zien, die voor noppes en zonder prikklok of bonus veel werk verzetten. Een algehele staking onder hen zou een ontwrichting van onze samenleving betekenen. Kortom: het is een drogreden. Met een onafhankelijk basisinkomen wordt meer en zinvoller gewerkt.
Het prijskaartje? Geef volwassenen vanaf 21 jaar 1200 euro, studenten en scholieren 600 euro en kinderen 300 euro per maand en je komt inderdaad aan een miljardenpost. Maar bedenk dat niet alleen de AOW kan verdwijnen, maar ook het oerwoud aan beurzen, (kinderopvang)toeslagen, bijstands- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, subsidieregelingen voor artiesten, kleine zelfstandigen enzovoort. Daarmee vul je meer dan de helft van de ‘pot’.