Blog

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant

Commentaar Vrouwenpartij: een steun in de rug voor de Vrouwenpartij: nieuwe vrouwelijke IJslandse president gekozen op basis van vrouwelijke waarden. Het zijn de mannelijke waarden waardoor we in een wereldwijde economische crisis verkeren, zei ze in 2009. De mannelijke waarden van kortetermijndenken, het najagen van alsmaar groter en onmogelijk te beheren grote fusies, roekeloosheid en onverantwoord hoge risico’s nemen.

Onze forte: visie op de toekomst
Wij kunnen daar aan toevoegen: gebrek aan toekomstvisie. Het is voor een man onmogelijk om verder dan een 2 of 3 jaar rationeel vooruit te denken. De man loopt altijd achter de feiten aan. In de politiek zien we dit terug als zwabberend beleid. Bedrijven vragen om consistent beleid voor de lange termijn omdat grote investeringen vaak in 15 tot 25 jaar moeten worden terugverdiend. Maar de politiek van brandjes blussen en beleid aanpassen aan de waan van de dag, zorgt ervoor dat politieke betrouwbaarheid met een vergrootglas gezocht moet worden mede waardoor de deur open gezet wordt naar de onzekerheid en het gebrek aan realistische plannen van rechtse protestpartijen.

Ons gevoel voor de werkelijkheid, het ritme van het leven en de krachten die -voor mannen veelal virtueel onzichtbaar zijn- de wereld vorm geven, geven ons een betrouwbare visie voor minimaal 10 jaar en een goede indicatie voor nog langer. Wij hebben gevoel en oog voor de grote trends die de komende 30 jaar niet uitdoven. Wij vrouwen putten uit een geheel ander vaatje. Wij begrijpen dat de toekomst in elk beleid een hoofdrol dient te spelen. Klimaatverandering neemt alleen maar toe in ernst, vergrijzing is onafwendbaar, decentralisatie van macht is onstopbaar, het basisinkomen voor iedereen is onafwendbaar en de sterke groei van de ZZPers niet tegen te houden. Tegelijkertijd neemt AI de wereld over, net zoals medische en technologische doorbraken, die binnen 10 jaar niets zullen overlaten van wat wij nu kennen als ons dagelijks leven.

Onze persoonlijke toekomst
Wij vrouwen zien hoe het individu zich aan het ontworstelen is aan de macht die zijn leven van zovele kanten (wil) bepalen. De toenemende regelgeving komt door foute beslissingen en misbruik in een steeds kwader daglicht te staan en kan alleen gekeerd worden als het individu, de mens, centraal komt te staan in de orde van onze samenleving.

De burger hoort op de eerste plaats beschermd te worden tegen alle negatieve vormen van macht. Het is schandalig en onmenselijk dat mensen onder een minimum bestaansniveau gehouden worden met regels en boetes en onbetaalbare (incasso) schulden. Hoe kunnen wij dat als beschaafd land toestaan?
Wij als Vrouwenpartij zien dat tienduizenden initiatieven over ons hele land wèl oog hebben voor de ander in moeilijke omstandigheden. Dat kunnen 1-ouder gezinnen zijn onder armoedige omstandigheden, verwaarloosde kinderen of dat kunnen eenzame bejaarden zijn. Maar het kan ook een buurt zijn die opgeknapt moet worden of een café of buurthuis dat gered moet worden. Een sportclub die in stand gehouden moet worden. Of het creëren van groente- en fruittuintjes in het groen van de buurt.
Samen, samenleven, samenwerken, samen doen, samen vieren van het leven, heeft de toekomst. Onze toekomst.

Lees hier het artikel: Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland
Bron: Volkskrant.nl
Jeroen Visser
2 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland

Ondernemer Halla Tómasdóttir (55) heeft zaterdag de IJslandse presidentsverkiezingen gewonnen. Ze versloeg de populaire centrum-linkse oud-premier Katrína Jakobsdóttir.

De partijloze Tómasdóttir haalde 34,6 procent van de stemmen, ruim meer dan Jakobsdóttir, die uitkwam op 25 procent van de stemmen. De opkomst was bijna 80 procent.
Tómasdóttir (55) kreeg nationale en internationale bekendheid na de bankencrisis van 2008, die de IJslandse economie in een diep dal stortte. Haar eigen investeringsfirma Audur Capital was een van de weinige investeringsbedrijven die de financiële crisis goed doorstond. 
Volgens Tómasdóttir kwam dat doordat ze investeerde vanuit feministische waarden. ‘De mannelijke waarden, zoals het roekeloos nemen van risico’s, kortetermijndenken, het najagen van uitsluitend grote overeenkomsten met grote bedrijven, enzovoorts, zijn de reden waarom we nu in een wereldwijde economische crisis verkeren’, aldus Tómasdóttir in 2009 in dagblad Trouw.

In de nasleep van de crisis richtte Tómasdóttir samen met de bekende zangeres Björk een investeringsfonds op voor kleine of jonge bedrijven, die sociaal verantwoord en duurzaam wilden ondernemenOok was ze één van de mensen achter een nationale vergadering van burgers. Een deel van de bevolking van IJsland (380 duizend) boog zich daarin over de vraag hoe het verder moest na de crisis.

Voorvechter van diversiteit op werkvloer
De ondernemer, die aan het begin van haar carrière tien jaar in het Amerikaanse bedrijfsleven werkte, ontpopte zich als één van de belangrijkste IJslandse voorvechters van diversiteit en gendergelijkheid op de werkvloer. ‘Ik schreef ooit een scriptie met de titel The Great Big Penis Competition, omdat heel wat van het gedrag dat ik in bedrijven en banken zag, niet rationeel leek, maar eerder een grote wie-kan-het-verste-pissen-wedstrijd’, zei ze in 2010 tegen dagblad De Morgen. ‘Als je in een sector bijna alleen maar mannen hebt, wordt dat gevaarlijk, omdat zij allemaal op dezelfde manier denken.’

De afgelopen jaren promootte Tómasdóttir met het bedrijf B Team duurzaam en sociaal verantwoord ondernemen. Ze was ook een veel gevraagd spreker en gaf vier keer een TED-lezing.
In 2016 deed ze ook mee aan de presidentsverkiezingen, maar ze verloor toen van de populaire Gudni Jóhannesson. De IJslandse president heeft met name een ceremoniële functie. Wel kan de president weigeren een nieuwe wet te ondertekenen, waarna een referendum volgt. Dat gebeurde twee keer in de nasleep van de bankencrisis en de ondergang van spaarbank Icesave.

Recordaantal kandidaten
Een recordaantal van twaalf kandidaten deed zaterdag mee aan de verkiezingen, onder wie een presentatrice, een visser en een cabaretier. In IJsland is de drempel om mee te doen aan de presidentsverkiezingen laag: wie 1.500 handtekeningen weet te verzamelen, komt op de kieslijst.
Vooraf werd de populaire centrum-linkse oud-premier Katrína Jakobsdóttir gezien als de grootste kanshebber. Ze nam dit voorjaar onverwachts ontslag als premier om zich kandidaat te stellen voor het presidentsschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen | de Volkskrant
14 mei 2024

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden
14 mei 2024

Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen
10 mei 2024

Philosopher Nick Bostrom’s predictions on life in an AI utopia – Big Think
9 mei 2024

Iedere Nederlander krijgt te veel pfas binnen: hoe groot is het gezondheidsgevaar?
28 april 2024