Blog

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen

Commentaar Vrouwenpartij: Desinvesteren in onze toekomst het beste idee, niets beters kunnen verzinnen?
Een geniaal idee in het kortetermijndenken: 12,6 miljard besparen met 27 tot 52 miljard verminderde groei als gevolg. Wij regeren maar korte tijd dus een goede indruk geven met veel besparen en de toekomst opzadelen met een lagere economische groei?

Korten op onderwijs en innovatie en kunst en lezen?
Korten op onderwijs: hoe kom je erop? Korten op onderwijs krijg je als je niet meer op D66 stemt. Mensen dommer maken of houden voor politiek gewin? Geen probleem als je niet wilt dat mensen slimmer worden dan jij, toch? En we willen toch af van die vermaledijde elite? Wie heeft dat bedacht als geniale strategie? Hoe heeft Pieter Omzigt hiermee ingestemd? Moeten de miljarden nog uit te betalen in de kindertoeslagen affaire betaald worden uit de korting op het onderwijs budget?

Korten op innovatie: nogmaals, hoe kom je erop? Sinds wanneer is innoveren het probleem van Nederland? Als afsplitsing van Philips is ASML het grootste bedrijf ter wereld geworden dat chipmachines maakt. Een omzet van een kleine 30 miljard (3% van het totale BBP van Nederland) en een beurswaarde gelijk aan 30% van het totale BBP van Nederland. NXP semiconductors is ook een afscheiding van Philips en is 65 miljard op de beurs waard (meer dan de waarde van Philips). Of Adyen dat al 50 miljard waard is. Nog meer blijven innoveren, waarom?

Korten op Kunst is een barbaarse gedachte. Nederland bekend over de hele wereld om Van Gogh, Rembrandt, Mondriaan, Appel, wil de bijdrage aan kunst verlagen. Dat is spugen in de bron waar heel Nederland en de rest van de wereld uit drinkt.
Is dit misschien het idee om het aantal toeristen dat Nederland elk jaar bezoekt, te weten 20 miljoen, terug te dringen? Het wordt veel te druk en ze leveren maar een kleine 40 miljard op, een schijntje op de 1000 miljard van heel Nederland. Maar wel veel als we het vergelijken met de besparing van 2 miljard per jaar waar het komende kabinet op uit is. Ach, wat zeggen cijfers eigenlijk als je daar niets mee hebt.

Korten op lezen is geen idee dat een weldenkend mens kan opperen. Nu al is een derde van de 15-jarigen laaggeletterd. Ontlezing bevorderen is een misdaad tegen de menselijkheid, vindt de Vrouwenpartij. We gaan steeds langer leven en dat krijgt binnenkort een boost met medicijnen ontwikkeld met AI. Met een liefde voor lezen kun je zo een tiental extra jaren gemakkelijk en plezierig aan.
En hoe zit dat nou, kabinetspartijen, met die elite die kan blijven genieten van kunst en lezen?
Onderdeel van een nieuw sociaal contract waar nepnieuws gratis blijft?

Voorop lopen, van ouds als gidsland 
Maar ja, we lopen zo wel weer voorop als gidsland met een rechts-extremistische regering in aanbouw. Lekker botsen met de EU-regels en denken dat we ermee kunnen wegkomen. Alles wat dan toch in Brussel vastloopt is de schuld van de EU en de linkse idealisten. Ons treft geen blaam.
De vraag is dan toch: komen we nog verder dan terug naar 130 km, halvering van de eigen bijdrage, 8 euro 20 extra per maand voor de minstbedeelden en geen gedwongen uitkoop voor boeren? Zet dat de nodige zoden aan de dijk om vrolijk van te worden?

Lees hier het artikel: Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
Bron: fd.nl
Marijn Jongsma
27 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen

De plannen van de nieuwe coalitie voor onderwijs, wetenschap en innovatie kosten Nederland aan misgelopen economische groei ruim twee keer zoveel als de besparingen die ermee gerealiseerd worden. Dat concludeert Rabobank op basis van eigen berekeningen.
Economen van de bank schatten de ‘ombuigingen’ in onderwijs en innovatie op cumulatief €12,6 mrd tot 2031. De bezuinigingen werken langer door, omdat ook het mes is gezet in regelingen die bij ongewijzigd beleid na de kabinetsperiode nog zouden bestaan. In de berekening zijn alleen de maatregelen opgenomen die volgens de bank aantoonbaar tot meer kennis en innovatie, een hogere arbeidsproductiviteit en dus een hoger bbp leiden.

Conservatief

Omdat de effecten van dit beleid pas na langere tijd zichtbaar worden, rekent Rabobank over een periode tot en met 2040. In dat tijdvak loopt Nederland door de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord minimaal €27 mrd aan bruto binnenlands product (bbp) mis. ‘Reken je iets minder conservatief, dan zit je op €52 mrd’, aldus Rabobank-econoom Hugo Erken. ‘Het gaat uiteindelijk ook om de precieze verdeling van de ombuigingen. Maar puur op basis van historische statistieken zie je dat het effect bepaald niet verwaarloosbaar is.’
Het gaat om ingrepen in het onderwijs, zoals afschaffing van de subsidieregeling voor brede brugklassen en bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap. Verder wordt het Nationaal Groeifonds — dat investeert in innovatieve bedrijven — ontmanteld en krijgt het Fonds Onderzoek en Wetenschap minder te besteden. Daartegenover staat dat overheidsparticipatiebedrijf Invest-NL er in drie jaar tijd €1 mrd bijkrijgt. Rabobank telt onder meer de afschaffing van de maatschappelijke diensttijd niet mee omdat de economische waarde daarvan moeilijk is in te schatten.
Erken vindt dat de discussie over het hoofdlijnenakkoord te veel gaat over de koopkracht- en groeieffecten op de korte termijn, terwijl de financiering van allerlei maatregelen op langere termijn ten koste gaat van de groei. ‘Nederland scoort slecht met leesvaardigheid onder jongeren, de groei van de arbeidsproductiviteit is laag. Dat zijn allemaal tekenen dat er iets moet gebeuren, maar de coalitie komt weg met bezuinigingen op investeringen die het tij kunnen keren.’

Harry Potter

Dat komt volgens Erken, zelf gepromoveerd op groeimodellen, mede doordat het Centraal Planbureau (CPB) de schade van lagere uitgaven aan onderwijs en innovatie niet meeneemt in de doorrekeningen, net zomin als de baten van hogere uitgaven overigens. 
‘Natuurlijk weet je niet precies waar die gelden aan uitgegeven gaan worden, net zomin als je met een klimaatmodel precies kunt voorspellen waar er overstromingen komen’, zegt Erken. ‘Maar je kunt wel degelijk iets zeggen over het gemiddelde effect van zulke ingrepen. En als je die niet wilt of kunt kwantificeren: wijd er op zijn minst een kwalitatieve passage aan dat dit hoofdlijnenakkoord economisch niet verstandig is.’
Het CPB past modellen pas aan als de relaties tussen maatregelen en economische groei wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd, reageert een woordvoerder. ‘Hoe bepaal je de groeibijdrage van een investering in kwantumtechnologie’, vroeg directeur Pieter Hasekamp zich eerder af in een opiniestuk in het FD.

Onderdirecteur Jeroen Hinloopen repte eerder dit jaar in een column (‘Harry Potter woont niet in Den Haag’) op de CPB-site over de regelmatige verzoeken ‘om modellen te bouwen met magische investeringsknoppen voor innovatie, voor defensie, voor onderwijs, voor preventie, voor, inderdaad, iedere sector met een branchevereniging die voor die sector opkomt’. Die knoppen horen volgens Hinloopen thuis in ‘het sprookjesboek over economisch wensdenken’.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen | de Volkskrant
14 mei 2024

Toeslagenschandaal dreigt fors duurder te worden
14 mei 2024

Ten minste houdbaar tot-tekstje gaat verdwijnen van verpakkingen
10 mei 2024

Philosopher Nick Bostrom’s predictions on life in an AI utopia – Big Think
9 mei 2024

Iedere Nederlander krijgt te veel pfas binnen: hoe groot is het gezondheidsgevaar?
28 april 2024