#MeToo

#MeToo in het nieuws

#MeToo

Stelling Vrouwenpartij: de #MeToo beweging is de opstap naar een nieuwe wereld
Hoe kijkt de Vrouwenpartij naar #MeToo

22 januari 2023

Commentaar Vrouwenpartij: nog steeds is er geen effectieve algemene methode gevonden om grensoverschrijdend gedrag op het werk te stoppen. ‘MeToo’ is vooral gefocust op het verleden.
Wij zien onze Vrouwenpartij oplossing ‘WijSamen’ niet terug in artikelen of commentaren, ondanks dat ‘WijSamen’ de meest logische aanpak is en bovendien universeel inzetbaar en toepasbaar.

Eerst de inclusieve oplossingen van ‘WijSamen’:
Het scala aan oplossingen, dat ‘WijSamen’ biedt voor de uitvoeringsproblemen genoemd in onderstaand artikel van de Volkskrant op een rijtje:
– het slachtoffer staat er niet meer alleen voor; hoeft zich daarom niet terug te trekken in eenzaamheid, zich onzichtbaar te maken, te vertrekken (zij wordt gehoord, en belangrijk: zonder mannen)
– machtsongelijkheid wordt door ‘WijSamen’ opgeheven en machtsmisbruik sterk bemoeilijkt
– de groep vrouwen van ‘WijSamen’ is in feite de vertrouwenspersoon en kan als de vertrouwenspersoon optreden die de nieuwe wetsregel vereist (gratis en hoogst efficiënt)
– de ‘WijSamen’ groep kan, in tegenstelling tot de huidige vertrouwenspersoon, wel effectief actie ondernemen naar besturen en leidinggevenden
– het idee van kwaad tot erger en van escalatie kan met ‘WijSamen’ worden voorkomen of in de kiem gesmoord 
‘WijSamen’ verzorgt automatisch een gedetailleerd onderzoeksrapport waardoor de gehele te volgen procedure niet onnodig lang hoeft te duren (gebruikelijk is in zulke gevallen dat eerst  het doen van (langdurig) onderzoek noodzakelijk is) terwijl er met ‘WijSamen’ direct een gedetailleerd verslag kan worden overhandigd en op basis daarvan opgetreden
– het slachtoffer kan anoniem rapporteren en hoeft de dader niet aan te spreken; zijzelf kan anoniem blijven als zij dat wil (ook anoniem voor de vrouwen van ‘WijSamen’)
– alle vrouwen worden up-to-date gehouden van al het grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf, instituut, vereniging etc. zodra de app door hen geopend wordt
– alle vrouwen kunnen elkaar voor elke nieuwe dader waarschuwen en elkaar beschermen
– leidinggevenden, het bestuur, kan tijdig ingrijpen en vrijwel alles in relatieve stilte afhandelen
‘WijSamen’ is ook een effectief instrument dat logischerwijs veel grensoverschrijdend gedrag kan voorkomen
– Het gebruik van ‘WijSamen’ kan vrouwen uitnodigen om in een veilige omgeving te komen werken: ‘Vrouwen zijn hier veilig met WijSamen’, ‘Wij werken met WijSamen’
‘WijSamen’ is een instrument waarmee je je als bedrijf of instantie, met de waarde vrouwvriendelijk, kunt profileren.

Wij hebben het idee en artikel van ‘WijSamen’ uitgebreid en aangevuld met relevante informatie van de afgelopen maanden:

Menselijke Veiligheid voor Iedereen*: praktisch instrument om de veiligheid van vrouwen (en kinderen) te waarborgen

Introductie
De ‘MeToo’ beweging breidde zich, vanaf oktober 2017, over de hele wereld uit. Het werd een krachtig spreekkanaal voor seksueel belaagde en mishandelde vrouwen, waardoor zij gehoord en serieus genomen moesten worden. Het keerde de trend van onveiligheid naar meer veiligheid voor vrouwen in veel landen. De praktische organisatie om vrouwen effectief te beschermen is echter nog steeds gebrekkig in instrumentatie.

‘WijSamen’, praktisch instrument om de MeToo beweging optimaal te organiseren
Een instrument om misbruik in organisaties te voorkomen is een gewenste en urgente behoefte bij veel groepen vrouwen. Een acute vraag is hoe groepen vrouwen in elk type organisatie te beschermen? Onze Vrouwenpartij heeft een idee ontwikkeld om dat te doen en geven het de naam ‘WijSamen’.
De ‘MeToo’ beweging heeft vrouwen een stem gegeven. Maar de instrumenten om misbruik en lastigvallen nu en in de toekomst te voorkomen, ontbreken of zijn onderontwikkeld en te weinig effectief. Instellingen zijn voornamelijk gericht op het melden van misbruik uit het verleden.

Het instrument ‘WijSamen’
Het idee is als volgt:
bescherming kan worden gegarandeerd met behulp van het computerprogramma Slack. Slack is een gratis programma / app waarmee een groep kan worden aangemaakt en waar vervolgens leden kunnen worden uitgenodigd om deel te nemen en te reageren. Een groep vrouwen in welke organisatie dan ook, kan zonder belemmeringen een ‘MeToo’ groep in Slack starten.

Werkwijze:

de gratis app Slack is georganiseerd via kanalen / onderwerpen. De ‘MeToo’ groep opent in Slack een account waar alle vrouwelijke leden uit de organisatie een grensoverschrijdend verhaal kunnen melden. Elk verhaal is verbonden aan een persoon met grensoverschrijdend gedrag en voor die persoon wordt een kanaal geopend met zijn of haar naam. Elk rapport / verhaal op het kanaal wordt gedateerd, plaats van misbruik toegevoegd, getuigen vermeld, gecategoriseerd naar soort misbruik: (scheld)woorden of pesten, bedreigen of vernederen, uitsluiting, aanraken, en verdergaand gedrag inclusief details aangaande het misbruik. Wanneer dezelfde persoon zich herhaalt, wordt dit wederom gedetailleerd gerapporteerd op zijn / haar kanaal. Per soort grensoverschrijdend gedrag kan besloten worden welke frequentie aanleiding is om te rapporteren aan leidinggevenden.

Belangrijke punten die in ogenschouw kunnen worden genomen :
– Vrouwelijke leden in de groep zullen de identiteit van de daders kennen en kunnen zo gewaarschuwd en op hun hoede zijn, zij kunnen elkaar helpen om onveilige plaatsen en kansen op misbruik te vermijden of er niet meer alleen te hoeven werken;
– De overtreders en daders zelf hebben geen toegang tot de groeps-app omdat ze geen lid kunnen worden vanwege gebrek aan een verhaal;
– Daders die zich herhalen, kunnen gerapporteerd worden aan de vertrouwenspersoon / leidinggevende op basis van de frequentie en ernst van hun grensoverschrijdend gedrag. Leidinggevenden zullen alle details hebben en zij kunnen beslissen welke gevolgen van toepassing zijn voor de gerapporteerde persoon;
– Leidinggevenden dienen te handelen op basis van het rapport, aangezien media-aandacht na niet-handelen ernstige gevolgen kan hebben;
– Leidinggevenden hebben relevante opties om uit te kiezen, zoals waarschuwing, boete, vrijwillige vervanging, of overplaatsing, pensioen of ontslag, die allemaal op een relatief stille manier kunnen worden afgehandeld en weinig verstoring hoeven te geven in de huidige organisatie. Alleen in het geval van betrokkenheid van politie en justitie kan een ernstige verstoring geven;
– Bestuur en leidinggevenden kunnen iedereen werkzaam bij het bedrijf informeren over het in gebruik nemen van de ‘WijSamen’ app. Of er voor kiezen alleen alle vrouwen in het bedrijf te informeren.

Anonimiteit is de subtiele sleutel tot succes
Een zeer belangrijk aspect van dit instrument is gewaarborgde anonimiteit voor de betrokken vrouwen. Nog steeds zijn de meeste vrouwen zeer terughoudend om misbruik te melden, zelfs na 20 jaar of langer. Het antwoord op de vraag: ‘waarom heeft u het niet eerder gemeld?’ is eenvoudig. Zelden wil een mishandelde vrouw dat anderen, familie, vrienden, collega’s en onbekenden weten dat ze mishandeld of misbruikt is. Een mishandelde of misbruikte vrouw kan als een dier gebrandmerkt worden voor de rest van haar leven. ‘WijSamen’ kan de anonimiteit van alle betrokken vrouwen waarborgen, omdat persoonlijke informatie mbt de slachtoffers zelden nodig is bij het rapporteren aan de leidinggevenden.

N.B. Elke vrouw die naar voren komt om een (ernstige) dader te ontmaskeren, is een held die hoog moet worden gerespecteerd, omdat ze een deel van haar toekomst in de waagschaal legt, om andere mishandelde vrouwen te laten weten dat ze niet alleen zijn in hun ervaringen.

‘WijSamen’ is toepasbaar bij elke organisatie waar een groep vrouwen werkt of deelneemt
‘WijSamen’ kan worden gebruikt in elke organisatie waar vrouwen wonen, werken of deelnemen. Overheid, instellingen, universiteiten en scholen, bedrijven, een groep van bedrijven op een bedrijventerrein, discotheken, media, sportclubs, tv en kunst zijn voorbeelden waar machtsongelijkheid, machtsmisbruik en pestgedrag kan voorkomen.

Ook toepasbaar bij elke organisatie waar kinderen spelen en leren
Pesten en intimideren zijn ernstige overtredingen bij kinderen. Het kan een kind voor het leven tekenen en ernstige gevolgen hebben voor de toekomst. Ook hier kan ‘WijSamen’ effectief worden ingezet in het kader van gepeste en geïntimideerde kinderen. Een school kan het gemakkelijk aanpassen als een monitoring- en rapportage-instrument waarbij ook in dit geval de anonimiteit van het kind wordt beschermd. Ouders zullen meer geneigd zijn om maatregelen te nemen wanneer het een officieel instrument en systeem is waarbij twijfel sterk wordt verminderd.

N.B. de Vrouwenpartij is van mening dat beschermende maatregelen, zoals een microfoon onder de kleding die met 1 druk aangaat en uitzendt, door het werk gratis aan alle vrouwen die dat willen, ter beschikking dient te worden gesteld. Het is de verantwoordelijkheid van elke instantie om vrouwen optimaal te beschermen.

‘Menselijke vrijheid voor iedereen (Human Security for All – HS4A) is een actueel thema van de Verenigde Naties (VN), dat wij hebben overgenomen in de titel van ons artikel. https://www.un.org/humansecurity/

 


15 juni 2020
De PvdA wil een landelijk meldpunt – maar wij hebben de WijSamen app
(zie artikel NRC over Onrust UvA en ons antwoord met de ‘WijSamen’ app hieronder)De WijSamen App – WeTo(ether)
De MeToo beweging heeft veel teweeg gebracht in ons werk en onze maatschappij, maar een instrument om grensoverschrijdend gedrag effectief in te dammen is nog niet ontwikkeld. Tot nu toe blijft de praktijk weerbarstig, remmend en te beschermend voor de man (of vrouw) die grenzen overschrijdt. Een effectieve app kan daar verandering in brengen.

MeToo instrument
De Vrouwenpartij Nederland wil een aanzet geven voor de ontwikkeling van zo’n instrument in de vorm van een app, die in elk bedrijf gebruikt kan worden om grensoverschrijdend gedrag te minimaliseren en in het beste geval zelfs uit te bannen.

WijSamen
Wij noemen de app WijSamen en in het Engels WeTo(gether).

Hoe werkt de app?
Vrouwen binnen een bedrijf kunnen de app gebruiken om alle soorten grensoverschrijdend gedrag aan elkaar te melden.

Hoe werkt WijSamen in de praktijk binnen het bedrijf?
– het gebruik van de app heeft een preventieve werking
– een vrouw ontdekt met de app dat zij niet alleen staat
– er gaat een waarschuwende en beschermende werking van uit
– met WijSamen kan de directie en het bestuur van een bedrijf geïnformeerd worden aangaande alle aspecten van grensoverschrijdend gedrag binnen het bedrijf
– met behulp van de informatie uit WijSamen kan de directie personen waarschuwen, berispen, zelfs ontslaan of aangeven bij justitie als dat als nodig wordt beoordeeld.

WijSamen in de maatschappij
Niet alleen bedrijven maar ook scholen, universiteiten, sportclubs, buurten en buurthuizen kunnen er gebruik van maken. Kortom elke groep mensen.

Wettelijke verplichting
De Vrouwenpartij zou graag zien dat de WijSamen app verplicht wordt bij bedrijven van 50 of meer werknemers (zoals een Ondernemingsraad wettelijk verplicht is bij bedrijven met meer dan 50 werknemers). Bij minder als 50 werknemers is het gebruik van de app vrijwillig.

Kosten van de app
De Vrouwenpartij vindt dat de WijSamen app gratis toegankelijk hoort te zijn voor iedereen.

Samenwerken
Wie wil met ons samenwerken om de WijSamen app te ontwikkelen?

Kun je niet wachten, dan kun je het ook via het gratis programma Slack opzetten. In het programma (dat je gratis download) begin je met een workspace voor je groep te benoemen, waarvan iedereen die een bericht wil plaatsen of lezen lid wordt/is. Daarna creëer je voor elke persoon een kanaal waar de berichten over die specifieke persoon komen te staan. Omdat je eerst lid moet worden, kunnen buitenstaanders, die geen lid zijn, niet meekijken!

Stuur ons je reactie

Klik hier om naar het formulier te gaan

Vragen & Antwoorden

Heeft #MeToo nu de beoogde resultaten opgeleverd?
Jazeker; gelijkwaardigheid, meer respect voor vrouwen in het algemeen, op het werk, maar ook thuis.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024