Het positieve nieuws van ….

Het positieve nieuws van dinsdag 14 september 2021

Opmerkelijk: De Ola elektrische scooter fabriek in Tamil Nadu, India, zal door meer dan 10.000 vrouwen gerund worden! Alleen door vrouwen!

Today (Sept. 13), the ride-hailing giant’s CEO Bhavish Aggarwal announced that the Ola Future Factory—the Tamil Nadu plant where its highly-anticipated electric scooters will be manufactured—”will be run ENTIRELY by women, 10,000+ at full scale! It’ll be the largest all-women factory in the world!!”

“This is the first in a series of initiatives we are undertaking at Ola to create a more inclusive workforce and provide economic opportunities for women across the board,” the company said in a blog post.

[/vc_column_text][vc_column_text]


Het positieve nieuws van donderdag 22 juli 2021

  • Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer gaan ook waterschade vergoeden die is ontstaan bij zakelijke klanten door de overstromingen in Limburg van afgelopen week. Normaal wordt dat bij zakelijke klanten niet gedekt door de polis, maar het zijn “uitzonderlijke omstandigheden, dus we willen onze klanten helpen”, bevestigt een woordvoerder van Interpolis aan NU.nl.
  • Moeten de dijken omhoog? “Niemand kan ervan uitgaan: aan mij gaat het wel voorbij” zegt  Deltacommissaris Glas.
    Ook: “Haal minimaal de helft van de tegels uit de tuin. Dan stroomt het water niet keihard naar de buren, en daarna naar het riool waardoor de putdeksels uit de straten springen.”

[/vc_column_text][vc_column_text]


Het positieve nieuws van zaterdag 17 juli 2021

  • Vrouwelijke rechters zijn in de meerderheid en leiden de meeste rechterlijke colleges.
  • Hoe drie vrouwen zich losmaakten uit een gesloten gemeenschap
    ‘Ik ben jouw bezit niet’
  • Voor wie nog twijfelt: ook de overstromingen in Limburg laten zien dat we haast moeten maken met de groene revolutie, stelt wetenschapsredacteur Bard van de Weijer. 
  • Wie er nog aan twijfelt: de link tussen klimaatverandering en extreem weer is inmiddels wel duidelijk. Waar wetenschappers de afgelopen jaren nog voorzichtig waren als het ergens flink gehoosd had, durven ze nu steeds stelliger te zeggen: overstromingen, extreme temperaturen en grote droogte komen bijna zeker door klimaatverandering.
  • Koe breekt wereldrecord 100 km zwemmen in de Maas
  • Is zeewier het nieuwe goud? Het potentieel als vervanger van vlees, plastic en…asbest
  • De ommezwaai van de autoindustrie: 55% minder CO2 uitstoot in 2030 ipv 45% is acceptabel
    ‘Totaal onrealistisch’ noemde de autobranche in het najaar van 2018 een voorstel van Europarlementariërs om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s met 45% terug te dringen in 2030. De overgang naar elektrisch rijden zou zo onbeheersbaar worden.
    …..autoproducenten beseffen nu, nog geen 3 jaar later, dat ze niet meer om vergroening heen kunnen. Te lang hielden ze vast aan oude technologieën, omdat die (a) al decennia voldeden en (b) veel winst opleverden. Maar die strategie werkt niet meer, nu samenlevingen verwachten dat producenten hun verantwoordelijkheid nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dus moeten autofabrikanten gaan nadenken over uitfasering van de benzine- en dieselmotor als belangrijkste krachtbron voor hun voertuigen.

    Commentaar Vrouwenpartij: zoals door ons vanaf ons begin voorspeld: alles gaat veel sneller dan bedacht en berekend, alles verandert waar je bij staat. De veranderingen die vroeger 10 jaar of langer in beslag namen, kondigen zich nu al vaak in minder dan een jaar aan. De onverwachte corona pandemie en de onvoorziene snelle klimaat veranderingen, met als gevolg extreme weersomstandigheden (hitte, overstromingen, droogte), drukken onze neus op de feiten. Welke rampen hebben we nog nodig om tot inkeer, om tot inzicht te komen? Het inzicht dat we vandaag de groene EU plannen van Frans Timmermans moeten omarmen en versneld moeten invoeren! Stoppen met zeuren en klagen over banen, over de economie, over geld, over het leven dat duurder gaat worden, over te grote veranderingen voor mensen. Nogmaals: we komen alleen tot inzicht als het ons persoonlijk raakt? Limburg is persoonlijk!
    We kunnen niet wachten, we kunnen niet vertrouwen op schattingen, op lijnen doortrekken naar de toekomst, want dan zullen we altijd achter de feiten aan blijven lopen. Een voorbeeld is het feit dat we nu weer de hoogste besmettingscijfers van Europa hebben (‘sorry, inschattingsfoutje’). De formatie is een ander voorbeeld van gebrek aan inzicht en het onvermogen tot juist handelen.
    Handelen op voet van oorlog is wat wij nodig hebben. Niet allerlei voornemens hebben voor wat we in 2023 of 2025 of 2030 beginnen te doen. Als je weet dat het goed is moet je het nu doen!

[/vc_column_text][vc_column_text]


Het positieve nieuws van donderdag 15 juli 2021

  • Nederland meldt vandaag samen met vier andere landen officieel het Europese PFAS verbod aan bij het Europees chemicaliën agentschap (ECHA). Het aanmelden bij ECHA is de officiële start van het proces om te komen tot een Europees verbod. Nederland werkt sinds 2020, samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen aan dit Europese verbod, om zo het gebruik van PFAS aan banden te leggen en ons milieu en onze gezondheid te beschermen. Bijzonder aan dit restrictievoorstel is dat alle schadelijke PFAS stoffen, zo’n 6000 in totaal, voor het eerst in één keer verboden gaan worden. Dat maakt dit de meest uitgebreide en complexe restrictie tot nu toe.
  • Nederlandse supermarkten dreigen president Jair Bolsonaro met een boycot van soja en andere landbouwproducten uit Brazilië. De supers, en ook Nederlandse veevoederbedrijven, sluiten zich aan bij een grote internationale groep ondernemingen. Die keert zich tegen een Braziliaanse wet die verdere kap van de Amazone mogelijk maakt.
  • De Tweede Kamer wil dat geld voor betere ventilatie op scholen dat eigenlijk pas in 2022 en 2023 beschikbaar zou komen, al dit jaar kan worden uitgegeven. Een meerderheid heeft ingestemd met een voorstel daartoe van GroenLinks en de PvdA.
  • Wonen in een omgebouwd winkelpand? Dat levert 6.500 huizen op, denkt de NVM

[/vc_column_text][vc_column_text]


Het positieve nieuws van zondag 11 juli 2021

  • De economisch belangrijkste landen ter wereld, verenigd in de G20, zijn het zaterdag eens geworden over een minimumtarief van 15 procent op de bedrijfswinsten van multinationals. Daarmee werd opnieuw een belangrijke stap gezet naar de allereerste wereldbelasting.
  • Het landelijk bestuur van het CDA stapt op na een vernietigende evaluatie van de commissie-Spies. Die deed onderzoek naar de desastreus verlopen Tweede Kamerverkiezingen.
  • The average utilization rate of India’s coal-fired fleet has collapsed to 53% in the last financial year. Why does this matter? Because most of India’s coal plants were financed on the assumption they would be running 85-90% of the time. At current rates, it costs less to build new wind and solar than to keep those coal plants running. Money talks. IIEFA
    – Idee voor Nederland? Geen elektriciteit meer afnemen van kolencentrales en ze sluiten vanzelf en zonder kosten voor de belastingbetaler.
    – Weet ook dat de foute lobbyisten steeds maar zeggen dat er 6000 kolencentrales worden gebouwd in China en India, dus wat is de zin om 1 of meer kolencentrales in Nederland te sluiten. Dat is al een tijd niet meer waar. Beide landen hebben verklaard dat zij geen nieuwe kolencentrales meer gaan bouwen en alle plannen voor die 6000 de koelkast in gaan! Berichten voor lobbyisten gaan nog steeds met de zeepost?
  • We’re halfway through 2021, and more green bonds have been issued worldwide than in all of 2020 (which was already a record year). Sustainability is suddenly very, very sexy. Every major activity is above last year’s trend lines: Corporations are making more pledges to procure clean energy, financial markets are issuing more sustainable debt, and investors are putting more money into ESG themed exchange-traded funds.
  • Local volunteers and students in Uttar Pradesh, India’s most populated state, have done it again, planting 250 million saplings [jonge bomen] in a single day as part of a mission to increase forest cover to 15% within the next five years. DW
  • Cleaner air has boosted U.S. corn and soybean yields, Stanford-led research shows
    The analysis estimates pollution reductions between 1999 and 2019 contributed to about 20 percent of the increase in corn and soybean yield gains during that period – an amount worth about $5 billion per year.
    N.B. Verlaging van het stikstofgehalte in de lucht verhoogt de oogsten voor boeren!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Het positieve nieuws van vrijdag 9 juli 2021
  • Amsterdam besluit: de verblijfsfunctie van straten wordt belangrijker dan de verkeersfunctie.
  • Keghart Krikour vluchtte zes jaar geleden op zijn veertiende alleen van Syrië naar Nederland, woensdag reikte Het Stedelijk Lyceum van Enschede summa cum laude zijn gymnasiumdiploma aan hem uit.
  • Werkzoekenden hebben het de komende jaren voor het uitkiezen: tot 2026 worden ruim 2 miljoen baanopeningen verwacht.
  • De Europese Commissie heeft Duitse autofabrikanten BMW en de Volkswagen Group een boete opgelegd van ruim 875 miljoen euro. De fabrikanten hadden samen met Daimler (de moeder van Mercedes-Benz) in het geniep afspraken gemaakt, om niet te concurreren met schonere dieseltechnologie. De geheime kartelafspraken vonden plaats tussen 2006 en 2014 en leidden ertoe dat technologie die de schadelijke uitstoot van diesels zou kunnen beteugelen, niet of nauwelijks op de markt kwam.
  • De maximale temperatuur waarbij dieren getransporteerd mogen worden moet omlaag, vindt een Kamermeerderheid. Nu ligt die grens op 35 graden, maar dat moet 30 graden worden. Een oproep van de Partij voor de Dieren daartoe kan op genoeg steun rekenen.
  • Lobbyen door de tabaksindustrie aan de kaak gesteld: lobbyen voor een dodelijk product mag dus van partijen als CDA, VVD en FvD. Slapjanussen!
  • Kamer: maagdenvlieshersteloperaties moeten worden verboden.
  • Stichting wil dat farmaceut betaalt voor verwijdering verboden borstimplantaten.
  • Kamer wil toch nu al een verbod op lachgas.
  • Maar ook negatief nieuws:
    Als de overheid betaalt, willen bedrijven best kerncentrales bouwen [op risico en kosten van de belastingbetaler].

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

RSS
Follow by Email