Blog

Moslim integratie belangrijk? Nee, toch?

Moslim integratie belangrijk? Nee, toch?

De rechts-radicale partijen zijn het er over eens: de moslim integratie is mislukt en de islamisering van Nederland moet met alle macht tegengehouden worden. Voor we het weten leven we in een islam gedomineerd land, toch?

De Vrouwenpartij is in haar geheel niet bang voor zo’n toekomst. Het is maar een beeld.
We hoeven maar terug te kijken naar de situatie van de 60-er jaren in ons eigen land. De macht van de kerken was groot en zeer bepalend voor de moraal en inrichting van onze maatschappij. En toen waren er opeens die jongeren die braken met autoriteit en binnen een paar jaar was de macht van de kerk volledig gebroken en de leegloop een feit. De pil en het feminisme, de popmuziek, waren belangrijke factoren in de bevrijding van het individu. Vanaf die tijd mocht iedereen, vooral de jongeren en de vrouwen, alles zelf weten en iedereen was het daar mee eens. Naast de macht van de kerk, brak ook de bepalende macht van de machthebbers in de maatschappij en misschien wel het belangrijkste: de macht van de man brak! En daarmee zijn mannelijk ego.
En tussen haakjes: hij is zichzelf nog steeds opnieuw aan het uitvinden, terwijl de Vrouwenpartij zoveel antwoorden voor hem heeft.

Dus waar is het wachten op in de moslim gemeenschap, nationaal en internationaal? De moslim man die zijn macht opgeeft en deelt met de vrouw. De moslim man die zijn mannelijk ego zelfstandig een kopje kleiner maakt? De Nederlandse man heeft het ook gedaan. Vasthouden aan trouwen met een maagd? Dan kon hij trouwen vergeten!

Een Amsterdamse professor zei het al meer dan 10 jaar geleden: de terugval in de islam op aloude tradities heeft als voornaamste reden de macht van de man over de vrouw te behouden en te garanderen. Er mag bij ons niet gebeuren wat er in de Westerse maatschappijen gebeurd is: de emancipatie van de vrouw. Vrouwen moeten vooral ongeletterd blijven. Het behoud van het ego van de man is alles waard.
Maar als we het artikel in de Groene Amsterdammer lezen dan kunnen we concluderen dat het een kwestie van tijd is voor de vrouw ook in de moslim wereld haar eigen touwtjes in handen kan nemen.

Bepalende en grensverleggende bewegingen ontwikkelen zich tegenwoordig heel veel sneller omdat de wereld er klaar voor is. Zie MeToo, Black lives Matter, de racisme discussie, de klimaaturgentie en nu ook de corona maatregelen.

Dus PVV en Forum: uw probleem met de islamisering van Nederland is al opgelost! Wat nu?

Baas over eigen haar
Stukjes uit het uitstekende artikel ‘Baas over eigen haar’.

De in Iraaks Koerdistan geboren farmacoloog groeide op in de Verenigde Staten, waar ze er vriendjes door verloor – ‘de hoofddoek was een barrière’ – en zelfs op universiteiten werd geweigerd.

Bovendien werd ze zich bewust van het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan onder het mom van de islam. ‘Er is veel verkeerde uitleg van het geloof, in het voordeel van mannen. Waarom moeten vrouwen zich bedekken in vijftien lagen terwijl voor mannen een T-shirt goed is? Ik realiseerde me dat het geloof komt met parameters die mannen hebben ingesteld.’

Wat ze beschrijft lijkt onderdeel van de grotere beweging onder jongeren om afstand te nemen van de (conservatieve) islam.

Sommigen vertelden me in vertrouwen dat ze waren overgegaan op een soort islam-light, anderen waren helemaal van hun geloof gevallen.

Volgens de Arabische Barometer, een onderzoeksnetwerk van de Princeton Universiteit en de Universiteit van Michigan, is het aantal Irakezen dat het vrijdaggebed bezoekt in vijf jaar gehalveerd van zestig naar 33 procent.
Ook het afnemend vertrouwen in islamitische partijen is vastgelegd: van 35 procent in 2013 naar twintig procent in 2018.

Veel jonge Turken hebben zich afgekeerd van de islam en zeggen alleen nog in God te geloven.

In al deze gevallen moeten vrouwen het tegelijk opnemen tegen politieke elites, het religieuze establishment en radicale activisten die tegen vrouwenrechten zijn.

‘Het is niet bijster overtuigend om te zeggen “de islam is een vreedzame religie”, en dan toe te voegen “maar we doden iedereen die zich ervan afkeert”. Net zoals het onzinnig is om vol te houden dat “de islam vrouwen veel respect toont”, als we gezaghebbende teksten hebben over hoe je je vrouw moet slaan.’

Misschien is het afleggen van de hoofddoek wel het zichtbaarste aspect van de trend dat moslimjongeren zich afkeren van de islam. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024