Commentaar Vrouwenpartij:
Waterstof is de toekomst. De Duitse overheid investeert 9 miljard, de Nederlandse overheid 35 miljoen! Nederland op zijn smalst.
Het is nu tijd om slagvaardig op te treden en niet af te wachten. Er is vanuit het niets 95 miljard beschikbaar om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen en hoeveel is er beschikbaar voor onze toekomst? We moeten een nieuwe toekomst opbouwen vanwege de onzekere gevolgen van corona en de klimaatverandering. In dezen hoort het tegengaan van klimaatproblemen de boventoon te voeren. We kunnen misschien wel honderden miljarden besparen door nu met visie krachtig in te grijpen en bij elke beslissing onze duurzame toekomst (en dus niet het geld) voorop te stellen.
Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl
Waterstof in Nederland: overheid stelt te weinig geld beschikbaar, waardoor er kansen verloren gaan
Karel Beckman
19 augustus 2020
Nederland ziet zichzelf graag als de toekomstige “waterstofrotonde” van Noordwest-Europa. Maar ons land dreigt te worden ingehaald door landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje, zeggen diverse betrokkenen. Die landen stellen meer geld beschikbaar voor hun waterstofambities dan Nederland. “Duitsland maakt echte keuzes. Wij willen het vooral goedkoop houden.”
Als het aan de EU ligt wordt waterstof één van de pijlers van de energievoorziening. De Europese Commissie wil dat er in 2030 in de EU 40 gigawatt aan electrolyse-capaciteit draait, zo blijkt uit de in juli gepresenteerde Europese waterstofstrategie. Dit terwijl de grootste electrolysers die nu worden gebouwd niet groter zijn dan 20 megawatt. In 2050 zal naar verwachting 60% van de energievraag worden gedekt door “moleculen”, met name waterstof, want aardgas moet dan zijn uitgefaseerd.
Nederland steunt deze ambities volop. De regering presenteerde op 30 maart 2020 een “Kabinetsvisie waterstof” die stelt dat Nederland met zijn industriële clusters, havens en gasinfrastructuur een “unieke uitgangspositie” heeft om een “spil” te worden in de nieuwe internationale waterstofeconomie. “Inzet op duurzame waterstof in Nederland schept nieuwe banen, verbetert de luchtkwaliteit en is essentieel voor de energietransitie,” schrijft het kabinet. Al eerder, in het Klimaatakkoord uit juni 2019, was afgesproken dat er in Nederland in 2030 4 GW aan electrolysers moet staan.
Realiteit van waterstof in Nederland
De realiteit is echter dat er op dit moment pas één klein waterstoffabriekje staat in Nederland, met een capaciteit van slechts 1 megawatt: de Hystock installatie van Gasunie bij Veendam die vorig jaar door Koning Willem Alexander is geopend.
Plannen voor nieuwe projecten zijn er genoeg, daar niet van. Nouryon en Gasunie gaan zo goed als zeker een 20 megawatt electrolyser bouwen in Delfzijl, Djewels. Die zou in 2022 klaar moeten zijn en zou dan een van de grootste ter wereld zijn. In mei 2020 maakte Shell bekend een tien keer zo grote installatie, van 200 megawatt, te willen bouwen op de Tweede Maasvlakte. Die moet gaan worden gevoed door elektriciteit van de offshore windparken van Shell in de Noordzee.