Commentaar Vrouwenpartij:
Dit is een mooi voorbeeld van ‘je wordt ziek van (teveel) hygiëne’. De mensen in de sloppenwijken hebben al zoveel infecties opgelopen dat ze immuun zijn voor het coronavirus. Des te meer infecties je hebt opgelopen in je leven, des te minder vatbaar ben je voor nieuwe infecties. Door niet te schoon en hygiënisch te zijn krijg je allerlei (heel) zwakke infecties waar je in de meeste gevallen niets van merkt, maar waardoor je wel immuun wordt voor die infectie de volgende keer, en heel belangrijk ook voor andere infecties die je nog niet gehad hebt, zegt dit onderzoek.
In arme landen zijn er in de meeste gevallen relatief weinig corona infecties.
Uit het artikel:
Onderzoekers gaan ervan uit dat ongeveer 20 tot 50 procent van de mensen T- en B-cellen heeft die het nieuwe coronavirus kunnen herkennen. Dat zou direct verklaren waarom zoveel mensen geen klachten krijgen terwijl ze toch positief zijn getest. Het Amerikaanse RIVM, het CDC, schat dat 40 procent van de geïnfecteerden asymptomatische klachten heeft. Dat wil zeggen: milde of geen klachten. In de sloppenwijken van India ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger. Daar lijkt het virus nauwelijks greep te krijgen op de bevolking.
Bron: Trouw.nl
Nieuwe studies bieden hoop: ook zonder besmetting heb je mogelijk weerstand tegen corona
Marco Visser
22 augustus 2020
Bij sommige mensen lijkt het immuunsysteem het coronavirus te herkennen als gevaarlijke indringer, zonder dat deze personen ooit eerder zijn besmet met het virus. Diverse studies die de afgelopen weken verschenen, laten dat zien en leiden tot opwinding bij immunologen. Als de eerste bevindingen blijken te kloppen, hebben mensen een extra wapen tegen Covid-19.
Het coronavirus dat eind vorig jaar in China opdook werd aanvankelijk het ‘nieuwe coronavirus’ genoemd. Eigenlijk klopt dat niet. Het virus was al lang onder ons, alleen niet in mensen. Het is dus geen gif uit een ander sterrenstelsel dat ineens opduikt en waarvoor alle aardse wetten niet gelden. Reacties in het lichaam die optreden bij andere virussen, kunnen wetenschappers op het spoor zetten om meer te leren over Sars-Cov-2.
Precies dat gebeurde toen immunologen keken naar de respons van zogeheten T- en B-cellen in het afweersysteem. In bloedmonsters van Nederlanders, Amerikanen, Duitsers, Engelsen en Singaporezen zagen zij afweerreacties terwijl de personen van wie het bloed afkomstig was, nooit waren geïnfecteerd.
Lees verder