Commentaar Vrouwenpartij:
Nederland, een land dat leeft van de export, een land dat het moet hebben van samenwerking, van haar imago in de wereld, een land dat bedreigd wordt door klimaatverandering…….en een land dat een premier heeft die in Europa Mr. No wordt genoemd en een minister van financiën heeft die de renteaftrek versneld gaat verminderen om Europese miljarden steun binnen te halen en weigert de Zuid-Europese landen financieel te ondersteunen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. Hoe kan asociaal gedrag, hoe kan tegenwerking op Europees niveau Nederland goed doen, Nederland helpen? Hoe kan een regering zo tegen het belang van het eigen land in gaan? Wie kan het raadsel oplossen?
Als laatste hoogtepunt van diplomatie keert Nederland zich tegen Europese samenwerking op defensie gebied, want een Europees leger is een slecht idee, kan ons niet helpen, is niet nodig? Welke opportunistische ideeën zitten hierachter? De waan van de (volgende) dag scheppen? Of zijn we bang dat het extra geld kost? Een gezamenlijk leger is altijd goedkoper!
De EU staat buiten de EU bekend als een samenwerkingsverband waar de leden niet kunnen samenwerken als het gaat om buitenlandse politiek, als het gaat om hun eigen verdediging (defensie), als het gaat om een gezamenlijke aanpak zoals bij de coronacrisis. Zogenaamd ‘eigen belang’ gaat voor. De EU wordt gezien als een zwakke en kwetsbare macht op deze gebieden. Elke noodzakelijke reactie wordt vertraagd, verzwakt, verbroddeld.
De EU probeert tot in de kleinste details ons leven te ‘beschermen’, ons leven te controleren en te bepalen, maar het geheel is te groot om te overzien, is te moeilijk om greep op te krijgen? De Green Deal van Frans Timmermans is een voorbeeld dat het kan, om gezamenlijk het hoofd te bieden tegen de klimaatdreiging. Moet er eerst een concrete dreiging komen om voor een Europees Leger te komen? Of lopen we dan achter de feiten aan?
De Vrouwenpartij kijkt verder en ziet dat een Europees leger zich kan ontwikkelen tot een Europees Vredesleger en een opstap kan zijn naar een Mondiaal Vredeslager, een Wereld Vredesleger. Met een Wereld Vredesleger had de Syrische crisis kunnen worden voorkomen inclusief de migratiestromen, kan op tijd worden ingegrepen bij interne conflicten, bij burgeroorlogen, bij mondiale crisissen. Eenheid, samenwerking en harmonie zijn de basiswaarden van de Vrouwenpartij, hoe kan het daarmee misgaan?
Ambtenaren: ‘Nederland moet meer invloed uitoefenen op Europees defensiebeleid’
Floor Boon
27 augustus 2020
Nederland kan en moet meer invloed uitoefenen op het Europese defensiebeleid. De discussie hierover in Nederland wordt nauwelijks gevoerd en gaat nog te veel uit van een Amerikaanse rol, terwijl de VS onder president Trump geen vanzelfsprekende beschermheer van Europa meer zijn. Dit stelt de IOB, de interne evaluatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in twee rapporten die deze donderdag zijn verschenen.
Volgens de onderzoekers van de IOB, voluit de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie, geeft het eigen ministerie te weinig prioriteit aan de Europese defensiesamenwerking, terwijl landen als Frankrijk er intussen hun stempel op drukken. Nederland benadrukt in het Europese diplomatieke verkeer nu vooral wat het níét wil – geen Europees leger, geen overlap tussen taken van de EU en de NAVO op het gebied van defensie – in plaats van duidelijk te maken hoe een Europees veiligheidsbeleid er volgens Nederland juist wél zou moeten uitzien. „Hierdoor wordt Nederland op verschillende momenten in een reactieve positie gedrukt”, schrijven de onderzoekers. Nederland laat hier volgens hen zelfs een kans liggen om de eigen invloed te „vergroten”, omdat „de positie van veel andere landen ook niet duidelijk is”.
Daarbij gaat het onder meer over de vraag wat voor militaire missies de EU moet kunnen uitvoeren en hoe zelfstandig de EU daarover moet kunnen beslissen, over de manier waarop de EU en de NAVO zich tot elkaar moeten verhouden en over de komst van een volwaardig Europees militair hoofdkwartier. Dat laatste wil Nederland niet, omdat daarbij het risico bestaat dat het overlapt met de al bestaande NAVO- structuren.