Blog

Is het einde aan groei gekomen?

Groei, groei, groei…..is al heel lang de mantra van de economie, van de economen, van de politici en van de bedrijven. Laten de nieuwste ontwikkelingen echter niet zien dat de werking van de groei-mantra zich naar haar einde sleept? De groei-curve is dieper gebroken dan ooit in de laatste honderd jaar en de vraag is of die zich ooit gaat herstellen. De grote groeimarkt van het toerisme, samen met de luchtvaart, lijkt bijna dodelijk getroffen. Naast de vraagtekens die bij de mega-productie in landbouw en veeteelt worden gesteld, is de onzekerheid over export van land- en veeteelt producten buiten de EU aan een enorm bedrijfsrisico gebonden. De toekomst van de horeca en van grote evenementen ziet er bleekjes uit. En de dienstensector van zorg en onderwijs smeekt om een visie die toekomstbestendig is. Neem daarbij de maatregelen die nodig zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden en we zien dat de groei-mantra door alle gebeurtenissen en toekomstscenario’s nu al zo goed als de nek omgedraaid moet zijn.

Als de groei-mantra achter ons gelaten moet worden, op welk principe moet de maatschappij dan functioneren, is de grote vraag. Als we evolutionair kijken zijn we als mens begonnen op basis van het principe van overleven, fysiek overleven. Vervolgens is met de komst van dorpen en steden het principe van maatschappelijk leven en groei omarmt, waarbij de principes van bescherming (fysiek) en groei (leven) samengingen. Tegelijkertijd kwam het principe van macht over de medemens tot bloei dat vastgelegd en beschermd werd door status en rijkdom.
Een paar duizend jaar later worden we evolutionair gedwongen om de volgende stap in samenleven te zetten. We zien dat gebeuren in de beweging waar centrale macht verschuift naar decentrale macht en centraal gezag faalt en overgenomen wordt door individuele verantwoordelijkheid. De populaire machtsmantra van ‘meer en meer’ is niet alleen haar aantrekkingskracht aan het verliezen, maar ook haar geloofwaardigheid (‘als pensioenen al niet meer zeker zijn, wat wel?’).Welk principe is dan het principe van de toekomst?
Onze huidige maatschappij functioneert op de meeste gebieden op basis van principes van concurrentie en competitie. Het begint soms al in het gezin, de school gooit er een schepje bovenop met cijfers en toetsen, de maatschappij dwingt ons alles te bezien in termen van status, rijkdom en succes, en in ons leven en werk is het opbotsen tegen ellebogen, discriminatie, glazen plafonds, valse beloften, vernedering en zoveel meer. Met als gevolg een burn-out als we ondanks al ons harde werk geen erkenning krijgen, een depressie als we te weinig likes verzamelen, dat we gaan dwarsliggen of een rechtszaak of scheiding beginnen als we ons gelijk niet krijgen…..‘iedereen is tegen mij’.
Als competitie verantwoordelijk is voor alle tegenslagen in het leven is het volgende logische principe van leven samenleven in onze samenleving. Competitie gaat samen met disharmonie, samenleven gaat samen met harmonie.
Een basisinkomen voor iedereen is de beste uiting van harmonie voor iedereen. De tegenstanders van een basisinkomen willen competitie en daarmee ongelijkheid als zinvol principe van leven handhaven.
De burgerinitiatieven en de zzp’ers zijn goede voorbeelden van decentralisatie van macht en het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is in deze wrang dat de zzp’ers een onderdeel van de economie zijn die juist niet mag groeien en op allerlei wijzen tegengewerkt wordt (met de beste bedoelingen uiteraard).Als we echter verder uitzoomen zien we dat als mannen kwantiteit najagen, vrouwen kwaliteit omarmen. Als kwantiteit niet meer haalbaar is dan is het logisch dat kwaliteit de oplossing is voor een haalbare toekomst. Het tijdperk van de basisprincipes van de man loopt ten einde en gelukkig is het tijdperk van de vrouw al begonnen. We zijn als individu al een jaar of 60 vrij, het is nu de tijd om macht en rijkdom evenwichtig te verdelen. Het huidige machtssysteem gaat er van uit dat wij mensen niet te vertrouwen zijn en stevig in toom moeten worden gehouden, maar het tegendeel is waar: wij zijn als mens klaar om verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven en het leven om ons heen. De wijsheid van de massa is al lang bewezen en Rutger Bregman toont met zijn bestseller aan dat mensen deugen. Groei in kwaliteit heeft de toekomst, is de toekomst.

In het manifest van de Vrouwenpartij staan de principes van eenheid, harmonie en samenwerking als basisprincipes voor de toekomst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Na kweekvlees brouwen wetenschappers nu ook tomaten, koffie, katoen en hout in het lab | de Volkskrant
11 januari 2025

De koppen hadden moeten luiden: ‘Rick Nieman is een lul’ | de Volkskrant
2 januari 2025

Stop niet met VPRO Tegenlicht – Petities.nl
31 december 2024

14 jaar korter gezond
15 december 2024

Rutte in eerste NAVO-speech: ernstigste veiligheidssituatie uit mijn leven – NRC
14 december 2024

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024