Blog

Is het einde aan groei gekomen?

Groei, groei, groei…..is al heel lang de mantra van de economie, van de economen, van de politici en van de bedrijven. Laten de nieuwste ontwikkelingen echter niet zien dat de werking van de groei-mantra zich naar haar einde sleept? De groei-curve is dieper gebroken dan ooit in de laatste honderd jaar en de vraag is of die zich ooit gaat herstellen. De grote groeimarkt van het toerisme, samen met de luchtvaart, lijkt bijna dodelijk getroffen. Naast de vraagtekens die bij de mega-productie in landbouw en veeteelt worden gesteld, is de onzekerheid over export van land- en veeteelt producten buiten de EU aan een enorm bedrijfsrisico gebonden. De toekomst van de horeca en van grote evenementen ziet er bleekjes uit. En de dienstensector van zorg en onderwijs smeekt om een visie die toekomstbestendig is. Neem daarbij de maatregelen die nodig zijn om de klimaatverandering het hoofd te bieden en we zien dat de groei-mantra door alle gebeurtenissen en toekomstscenario’s nu al zo goed als de nek omgedraaid moet zijn.

Als de groei-mantra achter ons gelaten moet worden, op welk principe moet de maatschappij dan functioneren, is de grote vraag. Als we evolutionair kijken zijn we als mens begonnen op basis van het principe van overleven, fysiek overleven. Vervolgens is met de komst van dorpen en steden het principe van maatschappelijk leven en groei omarmt, waarbij de principes van bescherming (fysiek) en groei (leven) samengingen. Tegelijkertijd kwam het principe van macht over de medemens tot bloei dat vastgelegd en beschermd werd door status en rijkdom.
Een paar duizend jaar later worden we evolutionair gedwongen om de volgende stap in samenleven te zetten. We zien dat gebeuren in de beweging waar centrale macht verschuift naar decentrale macht en centraal gezag faalt en overgenomen wordt door individuele verantwoordelijkheid. De populaire machtsmantra van ‘meer en meer’ is niet alleen haar aantrekkingskracht aan het verliezen, maar ook haar geloofwaardigheid (‘als pensioenen al niet meer zeker zijn, wat wel?’).Welk principe is dan het principe van de toekomst?
Onze huidige maatschappij functioneert op de meeste gebieden op basis van principes van concurrentie en competitie. Het begint soms al in het gezin, de school gooit er een schepje bovenop met cijfers en toetsen, de maatschappij dwingt ons alles te bezien in termen van status, rijkdom en succes, en in ons leven en werk is het opbotsen tegen ellebogen, discriminatie, glazen plafonds, valse beloften, vernedering en zoveel meer. Met als gevolg een burn-out als we ondanks al ons harde werk geen erkenning krijgen, een depressie als we te weinig likes verzamelen, dat we gaan dwarsliggen of een rechtszaak of scheiding beginnen als we ons gelijk niet krijgen…..‘iedereen is tegen mij’.
Als competitie verantwoordelijk is voor alle tegenslagen in het leven is het volgende logische principe van leven samenleven in onze samenleving. Competitie gaat samen met disharmonie, samenleven gaat samen met harmonie.
Een basisinkomen voor iedereen is de beste uiting van harmonie voor iedereen. De tegenstanders van een basisinkomen willen competitie en daarmee ongelijkheid als zinvol principe van leven handhaven.
De burgerinitiatieven en de zzp’ers zijn goede voorbeelden van decentralisatie van macht en het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is in deze wrang dat de zzp’ers een onderdeel van de economie zijn die juist niet mag groeien en op allerlei wijzen tegengewerkt wordt (met de beste bedoelingen uiteraard).Als we echter verder uitzoomen zien we dat als mannen kwantiteit najagen, vrouwen kwaliteit omarmen. Als kwantiteit niet meer haalbaar is dan is het logisch dat kwaliteit de oplossing is voor een haalbare toekomst. Het tijdperk van de basisprincipes van de man loopt ten einde en gelukkig is het tijdperk van de vrouw al begonnen. We zijn als individu al een jaar of 60 vrij, het is nu de tijd om macht en rijkdom evenwichtig te verdelen. Het huidige machtssysteem gaat er van uit dat wij mensen niet te vertrouwen zijn en stevig in toom moeten worden gehouden, maar het tegendeel is waar: wij zijn als mens klaar om verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven en het leven om ons heen. De wijsheid van de massa is al lang bewezen en Rutger Bregman toont met zijn bestseller aan dat mensen deugen. Groei in kwaliteit heeft de toekomst, is de toekomst.

In het manifest van de Vrouwenpartij staan de principes van eenheid, harmonie en samenwerking als basisprincipes voor de toekomst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024