Commentaar Vrouwenpartij:
Biologisch boeren ligt in Nederland op een bijzonder magere 4%, terwijl wij op de tweede plaats staan van wereldproducent en exporteur van landbouw producten! Ook in deze tak van productie lopen we hopeloos achter qua inzicht, qua flexibiliteit, qua toekomstbestendigheid. Kunnen we alleen ingrijpen bij en na rampen?
Corona drukt ons met de neus op de feiten: het is hoog tijd om te schakelen naar biologisch boeren, naar evenwichtigheid in productie en het ‘produceren van meer naar meer ten koste van alles’ te laten varen.
Dit artikel uit de praktijk toont aan dat het best kan, overstappen naar biologisch en melk met een eerlijke prijs voor de boer. Het is beter voor alles en iedereen! Beter voor het milieu dat ontlast wordt (stikstof, landbouwvergiften etc), voor de koeien die een beter leven krijgen, voor de boer die een stabielere en meer zekere toekomst qua inkomsten krijgt, en voor de consument die een beter en gezonder product krijgt in een gezondere leefomgeving qua antibiotica en vergiften.
Een beetje moed is nodig voor de boer. En natuurlijk stimulerende maatregelen en ondersteuning van de overheid door middel van 0% BTW op biologische producten, belastingen op landbouwvergiften, antibiotica en kunstmest, maar ook op geïmporteerd veevoer. Van 4% naar 40% biologische landbouw in 6 jaar moet kunnen bij zulke maatregelen.
Bron: Leeuwarder Courant
Biologisch moet weer groeien: ‘De gangbare landbouw leidt uiteindelijk tot een uitgeputte bodem en derhalve tot voedseltekorten’
8 september 2020
De motor van de biologische sector hapert dit jaar. De groei van het aantal bio-boeren, het areaal en de supermarktomzet zal heel bescheiden zijn. De biologische sector wil hulp van Den Haag om weer te accelereren.
,,Ik zocht en zocht, maakte nog eens een rondje in het groenteschap, maar ik kon de biologische tomaten niet vinden. Waren ze uit assortiment genomen.” Directeur Michaël Wilde van belangenorganisatie Bionext noemt zijn recente ervaring in een lokale Albert Heijn illustratief voor de pas op de plaats die de biologische sector dit jaar lijkt te maken. Zelfs Albert Heijn schrapt in het assortiment.
En dat is wennen voor een sector die voorheen bijna jaarlijks met dubbele cijfers groeide. Wat de oorzaak is? ,,Ik denk”, zegt Wilde, ,,dat het te maken heeft met de grote onzekerheid in de landbouw. Fosfaatrechten, stikstofproblemen, veel boeren weten niet waar ze aan toe zijn. Ze blijven daarom zitten waar ze zitten. Daarnaast groeit de vraag minder hard. Biologisch is te duur, zegt bijna 70 procent van de consumenten die deze producten nu links laten liggen. Ze wijken uit naar nieuwe duurzame producten die goedkoper zijn.” Bionext hoopt de groei weer aan te zwengelen met een tien puntenplan dat 23 september overhandigd wordt aan landbouwminister Carola Schouten. De belangenorganisatie vindt het beschamend dat biologisch in een grote landbouwnatie als Nederland (ons land is de tweede landbouwexporteur ter wereld) blijft steken op 4 procent.