Commentaar Vrouwenpartij:
Jan Rotmans is onze kantelprofessor. Al een aantal jaren probeert hij mensen te motiveren om mee te doen aan kantelprojecten, hun eigen kantelprojecten te organiseren en uiteraard te kantelen in hun eigen leven.
Wetenschappelijk is aangetoond dat in een veranderingsproces na 20% het kantelpunt wordt bereikt, waarna de omwenteling exponentieel kan toenemen en de 50% en meer, snel wordt bereikt.
Nederland loopt dus hopeloos achter als de biologische landbouw nog niet verder komt dan 3% van het geheel, of de circulaire, duurzame en klimaatpositieve economie die dit jaar op 12,1% zit, of het 10% duurzame energie opwekkingspercentage, waardoor we de slechts presterende economie van Europa zijn geworden door tientallen jaren aan het handje van de lobbyisten van Shell te blijven lopen en nu het sufferdje van de klimaatklas worden genoemd.
Biologische landbouw kun je direct stimuleren door het opzetten van coöperatieve landbouwbedrijfjes op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Hierbij koopt of pacht een groep consumenten een hectare of 2 landbouwgrond en huurt een (hobby)boer in om alle groenten en fruit te telen die de leden van de coöperatie willen eten. Alle leden kunnen verse seizoensgroenten en fruit komen oogsten of komen ophalen. En zij hebben bovendien genoeg groenten en fruit om te wecken voor de winter.
Het mannendenken zal direct opwerpen: zet geen zoden aan de dijk. Maar vergeet dat dit op duizenden, zelfs tienduizenden plaatsen georganiseerd kan worden en de voordelen ongekend zijn qua zingeving, hobbymogelijkheden en in de natuur werken, kostenbesparingen en gezondheid. Mannen stoppen heel snel met verder denken en vergeten het belang van details. Dit soort oplossingen zijn voor hen niet macho en niet sexy en krijgen daarom geen kans in beleid.
Kantelpunten zijn radicale veranderingen, die de richting in één moment kunnen omdraaien. Daarom kunnen ze in korte tijd heel veel bewerkstelligen in onze maatschappij.
Niet overtuigd? Kijk dan ook eens naar de kantelpunten in iemands leven of in je eigen leven. Een stille aanloop en ineens is het zover: diploma gehaald, een kind geboren, een scheiding doorgezet, opeens een ontslag, met pensioen gestuurd, een ziekenhuisopname door ongezond leven, een carrière switch om nog iets van je leven te redden, dan maar emigreren, of een persoonlijke ramp ondergaan als gevolg van klimaatverandering of een pandemie.
Hoe vaak zijn we onvoorbereid voor zo’n kantelpunt? Hoe vaak zeggen we niet: hadden we dat maar geweten, want dan hadden we het kunnen voorkomen! Hoe vaak kiezen we ervoor om onze ogen te sluiten en onze kop in het zand te steken?
Vrouwenlogica zegt: alles is onze keuze! Elke keuze kan je leven kantelen de goede richting in.
Het kantelpunt: een stille aanloop en ineens is het zover
Bron: NRC.nl
Hans Steketee
25 september 2020
Crises De mens denkt lineair. De logica van exponentiële groei bevat hij moeizaam. Tot het kantelpunt is bereikt. Zie de tweede golf, en het sprongsgewijs smeltend zuidpoolijs.
Geleidelijk en dan plotseling: dat is de dynamiek van het ‘kantelpunt’. Dat woord hoor je de laatste tijd vaak. In de Tweede Kamer zei RIVM- directeur Jaap van Dissel dinsdag dat we „al met al echt op een kantelpunt zitten” en dat zonder extra maatregelen „escalatie” dreigt. Dan zouden veel strengere maatregelen nodig zijn.
Het woord dook ook op in het blad Nature, dat woensdag een studie publiceerde naar het ‘sprongsgewijs’ smelten van de ijskap op Antarctica door opwarming van de aarde. Zo’n kantelpunt, waarvoor klimaatwetenschappers al langer vrezen, is er inderdaad, blijkt nu voor het eerst uit een computersimulatie. Het treedt op bij een opwarming van 2 graden Celsius ten opzichte van de gemiddelde temperatuur van het pre-industriële tijdperk. Sindsdien is die al met 1,1 graad is gestegen. „Als dat proces is begonnen, is het nauwelijks nog omkeerbaar”, schreef NRC.