Commentaar Vrouwenpartij: Duitsland staat van oudsher veel positiever tegenover natuurgeneeswijzen dan Nederland. Weten is meten, zeggen we allemaal, maar Duitsland meet en daardoor weet. Maar Nederland denkt te weten zonder dat het nodig is om te meten!
Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond dat mensen beter af zijn als zij naast de gewone behandelingen ook homeopathische behandelingen krijgen.
Wij blijven echter hangen in ons bijgeloof: homeopathie werkt niet. En als het werkt is het door het placebo effect. Met andere woorden: als je beter wordt vanwege het placebo effect dan telt dat niet als genezen. Wat een bijzondere gedachtegang hebben die mannen toch om zichzelf iets wijs te maken.
Alleen door zo te denken kunnen ze blijven zeggen dat homeopathie niet werkt. Laten we wel zijn, het placebo effect kan wel 50% bedragen. Al die mensen worden niet als genezen geteld. Maar alle placebo genezingen worden wel bij de genezingen van het medicijn of de behandeling geteld! Een medicijn kan bij artsen gepromoot worden als bij 60% van de patiënten effectief, terwijl het maar bij 20% van de patiënten effectief is, aangezien 40% al zou genezen met placebo. Toch kiezen wij voor het medicijn met allerlei bijwerkingen voor iedereen (100%), in plaats van voor een placebo zonder bijwerkingen. Rationeel?
Bron: VNIG – Wetenschap
Effectiviteit van homeopathie gemeten
Margot Lodewijk
26 oktober 2020
Een aantal Duitse verzekeringsmaatschappijen biedt aanvullende verzekering voor homeopathie aan. De effectiviteit hiervan is vaak onderwerp van discussie. Om dit meetbaar te maken heeft het Berlijnse Institute for Social Medicine, Epidemiology and Health Economics een studie uitgevoerd. Hieruit blijkt dat aanvullende homeopathische behandeling de kwaliteit van leven verbetert. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Health Services Research.
In de vergelijkende, prospectieve, observationele studie werden de data van 2524 participanten geanalyseerd. Een deel had homeopathie in het pakket (‘de homeopathiegroep’), terwijl een ander deel alleen reguliere zorg ontving, de controlegroep. Deelnemers hadden last van diverse klachten: migraine/hoofdpijn, allergische rhinitis, astma, atopische dermatitis of depressie. Voor het onderzoek werden diagnose-specifieke vragenlijsten gebruikt.