Uit het artikel: In zijn artikel ‘Global Warming’s Terrifying New Math’ luidde klimaatjournalist Bill McKibben de noodklok. We moeten kiezen, schreef hij: we gaan door met business as usual, richting vier graden opwarming en helpen de aarde om zeep óf overheden maken klimaatbeleid dat de opwarming tot 1,5 tot 2 graden beperkt en de fossiele reuzen zitten met een probleem, want zij moeten viervijfde van hun voorraden afschrijven. Er gaat dan 20 biljoen dollar in rook op, investeerders kunnen fluiten naar hun geld en de financiële markt stort in. De crisis van 2008 zal er niets bij zijn, schreef McKibben.
Commentaar Vrouwenpartij: Mannen staren zich blind op cijfertjes, maar verliezen vaak het oog voor de werkelijkheid van alledag om hen heen.
De opwarming van de aarde met gemiddeld 1 graad is voor hen maar 1 graad toch? De werkelijkheid van Nederland is echter dat die 1 graad gemiddelde opwarming van de aarde zich in Nederland niet uit als een opwarming van 1 graad maar in een opwarming van gemiddeld 2 graden en in de zomer is het al 3 graden! En de opwarming van 1,5 graad gaat uitkomen op 3 graden opwarming in Nederland of nog hoger? Wie heeft er nog hoop op een Elfstedentocht of zelfs een paar dagen schaatsen?
Er zijn plaatsen op de wereld waar de stijging na die ene graad al veel hoger is dan 3 graden.
Ook wordt vergeten dat de ontwikkelingen van het klimaat zelden lineair gaan maar zich vaak exponentieel ontwikkelen. Zodra een balans in de natuur gebroken raakt veroorzaakt dat grote en onverwachte en ongekende veranderingen en wordt voorspellen zeer onzeker en zelfs onverstandig. De onzekerheidsmarges nemen enorm toe en de toekomst raakt buiten zicht.
Het is een universele waarheid dat op tijd ingrijpen vele malen goedkoper is dan te laat proberen te fixen wat niet meer te fixen valt.
Frans Timmermans van de grote Green Deal voor de EU zei het heel goed: Moeder Aarde pikt het niet meer en probeert ons tot inkeer te brengen door de machtige gevolgen van klimaatverandering en een pandemie te tonen.
Bron: VN.nl
Hoe lang duurt het nog voordat fossiele beleggingen waardeloos worden?
Silke Spierings
4 november 2020
Dat het gebeurt staat vast. Maar wanneer barst de carbon bubbleprecies en leveren investeringen in fossiele energie niks meer op? Journalist Silke Spierings vraagt het aan drie economen. ‘Je ziet een omslag ontstaan, er is momentum.
’Even leek het erop, deze lente. Door de coronacrisis stond alles stil. Schepen voeren niet, vliegtuigen bleven aan de grond, auto’s langs de kant.
De olieprijs stortte in en Shell en BP draaiden flinke verliezen.Vooral Shell zat omhoog. Directeur Ben van Beurden wist niet of oude olietijden ooit weer zouden herleven, zei hij in april tegen persbureau Bloomberg.
Natuurlijk, dit was een systeemshock veroorzaakt door een pandemie. Maar wie de ‘carbonbubbel’ kent, zag ook een
dreigende barst.