Commentaar Vrouwenpartij: een verademend artikel, waarin de geschiedenis niet is vergeten! Een aanklacht tegen de hedendaagse oogkleppen politiek zonder visie en zonder richting. Het grote geheel is de visie en hoort de richting aan te geven. Je zonder het te weten verzetten tegen onontkoombare gevolgen is onderdeel van het hautaine mannen denken. Zoals het niet weet om te gaan met de klimaatgevolgen. ‘Mij gebeurt het niet’ en ‘het valt wel mee’ is geen onderdeel van de gezonde levenshouding van de vrouw. Vooruitzien is eigen aan het wezen van de vrouw.
Terug naar het artikel: de Vrouwenpartij is groot voorstander van het afschaffen van patenten en het patentsysteem te vervangen door een systeem waarin iedereen, ieder bedrijf en ieder land toegang heeft tot de technologie (welke nu niet toegankelijk is). Op muziekgebied heeft dit al plaatsgevonden, met als gevolg een alternatief vergoedingssysteem waardoor vrijwel alle songs ter wereld gratis beschikbaar zijn voor iedereen (Spotify).
Het afschaffen van patenten en het ontwikkelen van alternatieve vergoedingssystemen kan de ontwikkeling van mensen, bedrijven, landen enorm versnellen. Het artikel noemt vele voorbeelden waar het afschaffen van patentbescherming vele nu welvarende landen uit de armoede heeft geholpen.
De technologie om Covid-19 vaccins te maken zou zonder patentbescherming beschikbaar moeten komen voor alle arme landen die nu moeten wachten tot wij in Europa allemaal gevaccineerd zijn. Het is in deze tijd niet meer goed te praten dat patenten van vaak superrijke bedrijven zwaarder wegen dan het belang van landen en volken en in dit geval van mensenlevens. Patent denken is mannen-denken, niet van deze tijd en niet koosjer.
uit het artikel:
In Nederland werd de Patentwet afgeschaft in 1859, die keerde pas terug in 1912. In de tussentijd ontwikkelde Philips zich. Als Nederland een patentwet had gehad, had Philips patenten moeten betalen voor zijn gloeilampen aan General Electric en Thomas Edison en had het waarschijnlijk niet kunnen overleven.’
De Zuid-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang van de universiteit van Cambridge is kritisch over de manier waarop de wereld zich sinds ‘de gouden jaren van het kapitalisme’ heeft ontwikkeld. Hoewel armoede wereldwijd afneemt, gaat de ongelijkheid binnen landen door het dak. En de minst ontwikkelde landen zouden gebaat zijn bij protectionisme.