Commentaar Vrouwenpartij: de toekomst komt sneller naar ons toe dan mannen denken is een hoofdthema van de Vrouwenpartij.
Volgens de wetenschap zou de wereldbevolking blijven groeien tot 11,5 miljard voor het zou afvlakken ergens in de volgende eeuw. Nieuw onderzoek heeft berekend dat al in 2064 de top bereikt wordt met iets meer dan 9,5 miljard mensen. Wij vrouwen weten beter en zeggen dat de 8,5 miljard niet gehaald gaat worden.
Het antwoord op de vraag waarom dat zo is, is in de eerste plaats onderwijs. Verstedelijking en voorbehoedsmiddelen zijn ook factoren, maar meisjes- en vrouwenonderwijs is de meeste bepalende factor die het geboortecijfer versneld omlaag zal brengen. Niet in het minst omdat zij een weerwoord krijgen.
Als gevolg zal het percentage ouderen snel toenemen. Hoe moeten we dat economisch opvangen, zul je je afvragen.
Het antwoord van de Vrouwenpartij is dat we moeten beginnen met geld minder belangrijk te maken en geen doel op zich. Het vereist een andere wijze van denken, die voor veel mannen nog te radicaal is. Vrouwen zijn flexibeler in hun denken en doen. ‘Wat moet gebeuren, moet gebeuren’ is hun motto. Niet eindeloos analyseren, niet blijven vergaderen, niet twijfelend blijven afwegen, maar het probleem aanpakken bij de kern, bij de basis en lange termijn besluiten nemen.
In de ogen van vrouwen is één van de grootste problemen het competitie element in het mannengedrag. Het is de grondslag van egoïsme, van afgunst en jaloezie, van vernedering en minderwaardigheid, van gemeenheid en geweld enz.
Een basisinkomen voor iedereen is een manier om competitie op het gebied van inkomen grotendeels te elimineren. Het is een blijk van vertrouwen, van menswaardigheid, van erkenning, van goedheid voor je medemens, een bescherming tegen onrecht en tegen de macht van de machtsinstanties en zoveel meer. Het is een gift van vrijheid, een manier om de machtelozen zeggenschap te geven over hun leven.
En wie zijn tegen dat basisinkomen? Degenen die in competitie willen blijven! Degenen die door gebrek aan een goed hart anderen weinig of niets gunnen. Waarom mogen alleen de sterksten het voor het zeggen hebben en eigenaar zijn van de rijkdommen van de wereld? En waarom hoeft die rijkdom niet gedeeld te worden? Moeten we dit blijven ondersteunen? We kunnen de wereld, de maatschappij niet eerlijker inrichten? We zijn allemaal tegen discriminatie maar dat de rijken eindeloos meer te zeggen hebben dan de armen is juist? De armen en minderbedeelden horen minder rechten te hebben, omdat ze minderwaardig zijn? Waarom wegen de stemmen van jongeren minder dan die van ouderen, terwijl de toekomst het bezit is van jongeren? Waarom blijven we iets ondersteunen dat niet eerlijk is voor iedereen? Eerlijkheid als universeel principe ter vervanging van het principe van competitie en ongelijkheid (het recht van de sterkste), wat we tot nu toe gecreëerd en ondersteund hebben?
Als we er vanuit gaan dat de leugen sinds kort substantieel aan macht verloren heeft, neemt eerlijkheid met als lichtend voorbeeld Pieter Omtzigt dan niet automatisch het leidend principe over?
De wereldbevolking slinkt en vergrijst nog sneller dan gedacht en ‘de gevolgen zullen enorm zijn’
Demografie in de 21ste eeuw Krimp van de wereldbevolking doordat vrouwen minder kinderen krijgen heeft grote gevolgen, legt biostatisticus Stein Emil Vollset uit. Het zal de machtsbalans in de wereld veranderen en „landen zullen concurreren om migranten”