Bron: Het Parool
4 maart 2021
Tobias den Hartog en Jan Hoedeman
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie erover willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen.
D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp zet daarom haar initiatiefwet door om het wietbeleid in ons land om te gooien. Later dit jaar gaat, juist onder druk van D66, een wietproef van start, maar die gaat Bergkamp nu te langzaam.
Commentaar Vrouwenpartij: de mannenstrategie van vertraging ten top: als je iets door onwil niet wilt laten gebeuren dan is de oplossing een onderzoekscommissie instellen, een experiment uitvoeren, wachten op EU wetgeving enz. En je bent verzekerd van een vertraging van vele jaren.
Vroeger was het tegenargument altijd: wij kunnen niet de enige zijn, niet mogelijk door de VS, we moeten wachten op de EU wetgeving enz. Nu wiet in vele staten van de VS legaal is verklaard en vele landen zijn gevolgd, is Nederland als gidsland opeens een achterblijver geworden. Portugal, als EU land, heeft zelfs harddrugs gelegaliseerd maar de politiek blijft volhouden dat het vanwege de EU legalisatie niet mogelijk is. En wij slikken het als zoete broodjes.Het wordt tijd voor vrouwenlogica en vrouwenstrategie in de politiek. Het klimaat wacht niet op ons, de supersnelle sociale ontwikkelingen in onze maatschappij wachten niet op ons, de ontwikkelingen in de wereld wachten niet op ons. Het laatste jaar vooral heeft aangetoond dat Nederland, tegen ons aller verwachtingen in, in zoveel zaken achterloopt. Hoe overtuigd waren we niet dat Nederland organisatorisch tot de top behoorde! Maar de corona crisis heeft aangetoond hoeveel zwakten er in ons systeem zitten. Helemaal niet efficient, helemaal niet flexibel, maar overgeorganiseerd en verbrokkeld.Het geloof dat alles op te lossen is met meer regeltjes heeft ons de nek gekost en de machine op elk punt doen haperen.Ons leven wordt meer en meer bepaald door regeltjes, niet door expertise, niet door kwaliteit, niet door gezond verstand, niet door ervaring, niet door oplossingen, niet door waarden, niet door keuzevrijheid, niet door onze eigen wil. Wij worden gecontroleerd en gevangen gehouden door een systeem van tienduizenden regeltjes. Allemaal voor ons goed en niet omdat wij niet te vertrouwen zijn.Het feit is dat wij moeilijk functioneren en niet kunnen leven zonder die regels, vindt de regering en de politiek. Maar gelukkig kunnen we iedere 4 jaar kiezen wie de volgende regeltjes gaan opstellen (want welke partij heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat 80% van de regels afgeschaft moeten worden?).