Bron: NRC.nl
Slechts driekwart leerlingen haalt minimale niveau schrijfvaardigheid
Mirjam Remie
4 maart 2021
Basisonderwijs Niet alleen met het lezen, ook met het schrijven van basisschoolleerlingen is het slecht gesteld, blijkt uit nieuw onderzoek. Meestal is schrijven „niet meer dan een lesje uit een taalboek.”
De schrijfvaardigheid van kinderen is ondermaats. Ruim een kwart van de leerlingen haalt aan het einde van de basisschool het minimale niveau niet: ze kunnen geen korte, eenvoudige teksten over hun leefwereld schrijven en lopen daardoor risico op laaggeletterdheid. Dat blijkt uit onderzoek dat de Inspectie van het Onderwijs donderdag heeft gepresenteerd.
Het streefniveau, waarbij leerlingen teksten met enige samenhang en een heldere opbouw kunnen schrijven, wordt door 28 procent gehaald, terwijl 65 procent de doelstelling is. In 2009 is vergelijkbaar onderzoek naar schrijfvaardigheid gedaan; de prestaties zijn sindsdien niet verbeterd.
Zorgen over basisvaardigheden
De inspectie maakt zich al langer zorgen over basisvaardigheden als schrijven, lezen en rekenen. In haar jaarlijkse rapport van 2018 constateerde ze dat de prestaties in het basis- en voortgezet onderwijs afglijden. Voor rekenen, wis- en natuurkunde zijn leerlingen over de langere termijn minder goed gaan presteren. Ook met het lezen gaat het niet goed: bijna een kwart van de Nederlandse 15-jarigen leest zo slecht dat ze een brief van de overheid of een handleiding niet goed begrijpen, bleek in 2019 uit het internationaal vergelijkende onderzoek PISA. „Basisvaardigheden zijn het fundament voor de rest van je leven”, zegt inspecteur-generaal Alida Oppers. „Als je ze niet beheerst, ondervind je er een leven lang nadeel van.”