Commentaar Vrouwenpartij: 6 jaar voor ongewenste sex en 4 maanden voor straatintimidatie is een geweldige stap in de goede richting om meisjes en vrouwen te beschermen tegen ongewenste woorden en handelingen.
De stap naar het effectief aanpakken van online pesten, intimidatie en bedreiging moet nog gezet worden. Het is daarbij noodzakelijk dat zulke personen, die voornamelijk via de online-media als Facebook, Twitter, Instagram opereren, direct geïdentificeerd en vervolgd kunnen worden. Flinke boetes plus een strafblad bij herhaling zal het aantal overtredingen met 90% of meer omlaag brengen.
Het probleem is echter dat de overtreders op dit moment niet direct geïdentificeerd kunnen worden. De overheid heeft de bewezen expertise om geheime en versleutelde berichten te onderscheppen en in te zien. Kan dit soort expertise niet ingezet worden om een systeem te ontwikkelen, met op de achtergrond de juiste wetgeving, waardoor anonieme pesters en bedreigers zonder probleem geïdentificeerd kunnen worden en automatisch beboet? De overheid kan er ook voor kiezen om private partijen door middel van een prijsvraag uit te nodigen om een efficient systeem te ontwikkelen. Met het vooruitzicht van een prijs van 1 of meer miljoen euro zullen veel jonge personen aan de slag gaan. Zij vinden door hun onbevangenheid vaak heel eenvoudige oplossingen.
Bron: de Volkskrant
Wetsvoorstel: tot 9 jaar cel voor seks zonder instemming, tot drie maanden voor straatintimidatie
Wie seks heeft met iemand tegen diens wil, kan voortaan vier tot negen jaar celstraf krijgen. Dit kan oplopen tot twaalf jaar als sprake is van dwang, geweld of bedreiging. Voor seksuele intimidatie op straat of internet kan de politierechter straks maximaal drie maanden cel opleggen.
Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie) dat elke seks zonder instemming strafbaar moet stellen. De verscherpte strafmaat voor verkrachting maakt deel uit van Grapperhaus’ pogingen de zedenwetgeving te moderniseren, naar het voorbeeld van andere Europese landen en de ook door Nederland ondertekende Istanbul-conventie over het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Het wetsvoorstel van Grapperhaus gaat maandag in consultatie, waarna experts er hun licht over kunnen laten schijnen.
De nieuwe verkrachtingswet moet onvrijwillige seks eerder strafwaardig maken. Nu besluit het Openbaar Ministerie nog in ruim van de helft van de aangiften van verkrachting om niet tot vervolging over te gaan, en dan is een groot deel van meldingen al gestrand bij de politie, bleek vorig jaar uit onderzoek van het AD. ‘In zedenzaken is bewijs regelmatig lastig’, zoals een woordvoerder van het OM zei.
Grapperhaus wil daarom ‘normeren dat je geen seks met iemand kunt hebben van wie je wist of behoorde te weten dat diegene niet wilde’, zo zei hij in september tegen de Volkskrant. ‘In de wet geef ik rechters een eerste traptrede die houvast biedt om te straffen als het wel gebeurt.’