Biologische veehouderij blijkt middel in de strijd voor herstel van natuurgebieden.
Natuurgebieden gaan erop vooruit als melkveehouderijen in hun buurt overschakelen naar biologische bedrijfsvoering. Dit leidt tot aanzienlijk minder uitstoot van ammoniak. Natuurgebieden hebben ernstig te lijden onder te veel stikstof, die onder meer voortkomt uit ammoniak afkomstig van de veehouderij.
Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research hebben onderzoek gedaan naar de ammoniakemissies van gangbare en biologische veehouderijen. Daaruit blijkt dat stallen met biologische koeien 22 procent minder ammoniak uitstoten dan gangbare bedrijven. De emissie per hectare grond is 53 procent lager.
Dat komt vooral doordat biologische bedrijven minder koeien houden, geen kunstmest gebruiken en meer weidegang toepassen… Ook voeren zij hun dieren minder krachtvoer, wat tot een lagere uitstoot leidt… Volgens de onderzoekers maakt dat biologische bedrijven zeer geschikt als ‘bufferbedrijf’ in de buurt van natuurgebieden. …..
Commissie-Remkes
Volgens het rapport Niet alles kan overal van de commissie-Remkes is de landbouw verantwoordelijk voor 46 procent van de uitstoot van stikstof op natuurgebieden in Nederland. De melkveehouderij neemt daarvan het leeuwendeel voor haar rekening: 60 procent. De varkenshouderij is goed voor 20 procent, de pluimveehouderij voor 10 procent. ….
In 2019 werden er in Nederland bijna 40 duizend melkkoeien biologisch gehouden. Dit is 2,5 procent van het totaal aantal koeien. De hele biologische veestapel in Nederland bedraagt 4,2 miljoen dieren. Dat zijn met name leghennen (3,8 miljoen dieren).
Commentaar Vrouwenpartij: biologische landbouw en veeteelt is de oplossing van veel maatschappelijke problemen. Onderzoekers van Wageningen vonden dat de ammoniak emissie bij biologische melkveehouderijen 53% per ha lager is dan bij reguliere boeren. De melkveehouderij is verantwoordelijk voor 60% van de uitstoot van stikstof. Biologische veehouderij bij natuurgebieden lost de helft van het stikstof probleem op! Voor mannen moeilijk uitvoerbaar, ingewikkeld en tijdrovend, maar voor vrouwen is het simpele logica: gewoon als oplossing uitvoeren ‘op basis van oorlog’ (dus geen eindeloos vergaderen, geen commissies instellen, geen kannieten, maar doen!)