Blog

Het einde van Shell ingeluid

Milieudefensie wint klimaatzaak tegen Shell

Shell moet zijn CO2-uitstoot sneller terugbrengen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Dat stelt de rechter woensdag in zijn uitspraak in de zaak die Milieudefensie in 2018 tegen Shell aanspande. Het bedrijf moet daarmee onmiddellijk beginnen, ongeacht of het in hoger beroep gaat.

Bron: Change.inc Milieudefensie wint klimaatzaak tegen Shell
Sabine Sluijters
26 mei 2021Milieudefensie en zes andere organisaties waaronder Greenpeace en de Waddenvereniging, hadden Shell voor de rechter gedaagd omdat ze vinden dat het bedrijf zich harder moet inspannen om zijn CO2-uitstoot terug te brengen. De productie en het gebruik van de producten die het olieconcern op de markt brengt zorgen jaarlijks voor een uitstoot van 1,6 miljard ton CO2. Dat is ongeveer 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en negen keer zoveel als de jaarlijkse uitstoot van Nederland in zijn geheel.
In de rechtszaak die in december 2020 voor de rechter kwam, stelde Milieudefensie dat Shell weliswaar weet dat het met zijn uitstoot een groot gevaar veroorzaakt, namelijk klimaatverandering, maar desondanks weinig doet om dat te voorkomen. Daarmee handelt het bedrijf in strijd met de Nederlandse wet en de rechten van de mens op leven en een gezond gezinsleven, stelt Milieudefensie.

Ernstige bedreiging voor gezondheid en mensenrechten
De rechter gaf de milieuorganisaties daarin gelijk en oordeelde dat de omvang van de uitstoot een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid en mensenrechten van inwoners van Nederland en het Waddengebied. Shell beschikt volgens de rechter over ‘de invloed en de middelen’ om die CO2-uitstoot terug te brengen. De huidige maatregelen die Shell neemt zijn daarvoor volgens de rechter niet toereikend. Het beleid is ‘niet concreet’ en ‘vol met voorbehouden’.
Met de uitspraak verplicht de rechter het bedrijf om zijn absolute uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 45 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 2019. Dat geldt zowel voor de uitstoot die het bedrijf zelf veroorzaakt met de productie, maar ook voor die van zijn toeleveranciers en afnemers (scope 1, 2 en 3). Daarmee moet Shell onmiddellijk beginnen, ongeacht of het bedrijf in hoger beroep gaat.

Eigen verantwoordelijkheid nemen
In zijn verweer had Shell in december aangevoerd dat het zich wel degelijk aan het Klimaatakkoord van Parijs houdt, maar dat een bedrijf niet in zijn eentje verantwoordelijk kan zijn voor de energietransitie. “Dat hoeft ook helemaal niet”, oordeelde de rechter vandaag. “Ook staten, andere bedrijven en burgers zijn daar verantwoordelijk voor.” Maar het feit dat ook anderen verantwoordelijkheid dragen, ontslaat Shell niet van de verplichting zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Ook zou het voorbarig zijn om verdergaande acties te verlangen van het bedrijf. Want volgens Shell is de energietransitie pas net begonnen en zal de wereld nog heel lang behoefte hebben aan olie en gas. Stoppen met het leveren van die producten zou geen zin hebben omdat andere bedrijven de productie onmiddellijk zouden overnemen. Ook daar was de rechter het niet mee eens. “Ook andere bedrijven, staten en eindgebruikers zullen hun CO2-uitstoot terug moeten brengen.”
De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor het bedrijf, want het zal grenzen stellen aan de (fossiele) groei van Shell. Zo zal het bedrijf nieuwe investeringen in het winnen van olie en gas moeten nalaten en de productie en verkoop daarvan beperken. Dat zijn grote offers, erkende de rechter vandaag, “maar ze wegen op tegen het zwaarwegende belang dat wordt gediend met het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering”, aldus de rechter.

Kloof tussen woord en daad dichten
De uitspraak van de rechter komt twee weken nadat het International Energy Agency (IEA) met een rapport Net Zero naar buiten kwam. Daarin doet het agentschap een krachtige oproep om per direct te stoppen met het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden. Het IEA stelt dat de kloof tussen woord en daad gedicht moet worden, willen we voorkomen dat de temperatuur op aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt.

Groene golf
Dat Shell deze verplichting door de rechter krijgt opgelegd, toont aan dat CO2 reductie via de rechter kan worden afgedwongen. Dat kan grote gevolgen hebben voor andere fossiele bedrijven of ondernemingen met een hoge CO2-uitstoot. “De groene golf die vandaag in Den Haag is begonnen zal door bestuurskamers over heel de wereld gaan”, zegt Donald Pols, directeur Milieudefensie in een persconferentie achteraf. “Vanaf vandaag zijn klimaatrechtszaken een materieel risico voor alle grote vervuilers in de wereld. Mijn oproep aan deze bedrijven is wacht niet tot je voor de rechter moet verschijnen, maar implementeer nu een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid.”
Ook Roger Cox, de advocaat die de rechtszaak voerde namens de organisaties gelooft dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben voor andere bedrijven. “Dit vonnis heeft de potentie om revolutionair te zijn waardoor de klimaataanpak in een stroomversnelling kan geraken. Dat is nodig want de komende tien jaar zijn cruciaal bij het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering.”

Shell heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Commentaar Vrouwenpartij: de uitspraak van de rechter is een keerpunt in de evolutionaire beweging naar klimaatbescherming, aangezien Shell verantwoordelijk is voor een CO2 uitstoot 9 maal groter dan heel Nederland en 3% van de gehele werelduitstoot.
Shell staat symbool voor de gehele fossiele olie- en gasindustrie en luidt met deze uitspraak het onafwendbare en versnelde einde in van deze industrie. Het feit dat zij in hoger beroep wil gaan tegen de uitspraak van de rechter zal, ons inziens, de steun voor het bedrijf sneller doen afnemen en aandeelhouders doen besluiten afstand te nemen van een bedrijf dat geen verantwoordelijkheid wil nemen voor haar bijdrage in de klimaatverandering die de wereld vele tienduizenden miljarden gaat kosten.Ons geluk is dat Shell zulke foute strategische beslissingen blijft nemen. De aankoop van British Gas voor 64 miljard euro in 2016 is zo’n oogkleppen besluit. Tientallen miljarden euros blijven investeren in het zoeken naar nieuwe olie- en gasvelden, in plaats van die euros te investeren in ontwikkeling van schone en duurzame energie bronnen, getuigd ook van zo’n vooruitziende blik 😉. De overname van British Gas en de overname van Monsanto door Bayer worden gezien als de slechtste strategische beslissingen ooit genomen. En maar blijven denken dat de beste mensen van de wereld bij de grootste bedrijven ter wereld werken en daarom het meeste mogen verdienen van iedereen.Wij, als Vrouwenpartij, willen hier nogmaals pleiten voor wetswijzingen die de gerechtelijke macht een stuk effectiever kan maken en de werklast kan verlagen. Zoals: een hoger beroep verliezen dient samen te gaan met een hogere straf en een daarmee samenhangende boete. Het hoger beroep verliezen door Shell zou moeten samengaan met een versnelde vermindering van de CO2 uitstoot en een boete van een paar miljard.

Een goede analyse van de gevolgen van de uitspraak in de Volkskrant: Dit kan het begin van het einde zijn voor fossiele brandstof maatschappijen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024