Blog

Nederland loopt met klimaatresultaat achter bij buren

Nederland loopt met klimaatresultaat achter bij buren
In vergelijking met buurlanden moet Nederland de komende jaren het meeste werk verzetten om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Ons land staat er beroerd voor. Vergeleken met de buren zijn broeikasgasemissies sinds 1990 het minst gedaald. En de emissie per hoofd van de bevolking is het hoogst.

Het Verenigd Koninkrijk (VK), Duitsland, Denemarken en Zweden: ze doen het allemaal beter dan Nederland met het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een studie die vandaag verschijnt. In het VK was de daling sinds 1990 drie keer zo groot als in Nederland, andere buren reduceerden hun broeikasemissies minstens twee keer zo veel.
…..
Een van de redenen dat Nederland achterloopt, is de snelle economische groei en de sterke bevolkingstoename. Hoewel we energie-efficiënter zijn geworden, is de daling van de CO2-uitstoot gering, aldus het PBL. Dit geldt voor de industrie, maar ook voor woningen.
…..
Het is volgens het Planbureau relatief makkelijk in korte tijd een paar grote klappers te maken. Met ‘stevig en consistent’ beleid kan ons land tot 2030 nog een paar fikse CO2-reducties realiseren. ….
…..
Een van de lessen die Nederland kan leren van het buitenland is het gebruik van zogenoemde burgerfora. Daarbij krijgt een representatieve groep burgers de mogelijkheid het klimaat- en energiebeleid mede te bepalen en worden burgers niet ‘overvallen’ met beleid waarbij ze niet betrokken waren. Onder meer in Frankrijk werden burgerfora opgetuigd, na de gele-hesjesprotesten .
De Franse burgervoorstellen betroffen onder meer verhoging van de vliegtaks, een verbod op korte vluchten en uitbreiding van vliegvelden en bedrijventerreinen. Uiteindelijk werden 46 aanbevelingen in wetsvoorstellen verwerkt. Door een representatieve burgervertegenwoordiging een stem te geven, ontstaat meer draagvlak onder de bevolking en worden moeilijke besluiten makkelijker geaccepteerd, is het idee.
….

Commentaar Vrouwenpartij: een aantal redenen waarom Nederland achterloopt worden niet genoemd en gemakkelijk over het mannenhoofd gezien. Een reden: heel bepalend en belangrijk is de rol die Shell vanouds speelde in het energie machtsveld. Het ging nooit over het milieu, wel werden altijd banen in het discussie spel gegooid. Banen zijn altijd het toverwoord geweest in ‘onze’ kijk op de economie. Na het woord banen was elke discussie gesloten. De lobby van Shell was machtiger dan welk ministerie dan ook.
Een tweede reden is de politiek. Ministers verklaarden voortdurend dat wij als Nederland in vrijwel alles voor liepen. Zelfs als bleek dat we hopeloos achter liepen, bleven ministers dit beweren. Wij, de bevolking, werd van alles wijsgemaakt.
De uitvluchten zijn ondertussen onwaar gebleken en lijken opgedroogd. Het woord is aan andere politiek. De genoemde burgerfora en burgervoorstellen zijn perfecte initiatieven die het politieke landschap kunnen veranderen via directe vertegenwoordiging.
De Vrouwenpartij is ook groot voorstander van DiGiD stemmen over alle mogelijke voorstellen die betrekking hebben op ons welzijn en onze toekomst. In plaats van 1 maal in de 4 jaar op een politieke partij stemmen, kan men op elk moment van het jaar over specifieke voorstellen en aanbevelingen stemmen los van het standpunt dat jouw politieke partij inneemt of andere politieke partijen innemen.
Bij een goede participatie en bij een meerderheid is de regering verplicht het voorstel of de aanbeveling serieus te nemen en uit te voeren of met steekhoudende argumenten te komen als men tegen is. De Franse burgervoorstellen die in het artikel genoemd worden zijn goede voorbeelden.

Lees hier het hele artikel: Nederland loopt met klimaatresultaat achter bij buren

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024