aHealthylife.nl
Drinkwaterbronnen
Het rijkelijke gebruik van bestrijdingsmiddelen is ook in onze drinkwaterbronnen terug te zien, want in een derde daarvan wordt de norm overschreden. De waterleidingbedrijven moeten extreem veel moeite doen om de pesticiden eruit te krijgen. Volgens Annemarie van Wezel, hoogleraar milieu-ecologie van de Universiteit van Amsterdam, is Nederland in vergelijking met andere landen in Europa het slechtste jongetje van de klas. Nederland bungelt helemaal onderaan als het gaat over kwaliteit van het water en daarmee ook onze drinkwaterbronnen.
Commentaar Vrouwenpartij: al jaren horen we dat wij hier in Nederland het beste drinkwater van Europa hebben. Blijken we het slechtste jongetje van de klas te zijn, volgens hoogleraar milieu-ecologie Annemarie van Wezel van de Universiteit van Amsterdam. Papegaaien-informatie noemen wij dat: ondoordacht en zonder onderbouwing repeteren en doorgeven. Als je het maar genoeg keer gehoord hebt, wordt het waarheid voor je. Het is waar omdat iedereen het zegt!
‘Maar de hoeveelheid valt binnen de wettelijke normen’ (getest op dieren en niet getest op mensen!), zeggen alle bedrijven met pesticiden (vergiften) in hun producten. Dat klopt voor 1 product maar niet als je 3 of meer van die producten per dag consumeert! De Vrouwenpartij heeft al eerder gewaarschuwd voor het stapeleffect dat in vrijwel alle gevallen per dag-consumptie plaats heeft, maar niet meegenomen wordt in de evaluatie van gezondheidseffecten. Het betekent in de praktijk dat we (veel) meer binnenkrijgen dan waarmee gerekend wordt.
Let wel: bestrijdingsmiddelen mogen op dieren getest worden, maar niet op mensen, want dat is niet ethisch (je mag mensen in een onderzoek niet blootstellen aan stoffen die schadelijk voor hun gezondheid zijn). Maar het toedienen via consumenten producten mag wel?!
We zien dan op termijn wel of ze schadelijk zijn, zoals in het voorbeeld waar Glyfosaat Parkinson veroorzaakt bij Franse boeren. Wij zijn met z’n allen proefdieren van de industrie. Gratis proefdieren! En als het fout gaat mogen we schadevergoedingen indienen tegen de producenten van de vergiften die onderwijl wel mogen doorgaan met produceren en verkopen. Bayer-Monsanto moet al miljarden aan schadevergoedingen betalen, maar het product Glyfosaat mag nog steeds verkocht worden met toestemming van de EU! Hoe succesvol is de lobby van Bayer-Monsanto bij de EU wetgeving!
Zoals in het artikel voorgesteld dienen de gebruikte bestrijdingsmiddelen op het etiket vermeld te worden.
Wij zijn verder van mening dat de Tweede Kamer veel meer actie moet ondernemen om biologisch voedsel een voorkeursbehandeling te geven in alle vormen van wetgeving.
A healthy life: nieuwsbrief over o.a. drinkwaterbronnen
zondag 19 juli 2021