Door de stikstofcrisis, de coronapandemie en de klimaatopgave ziet iedereen dat we zo niet langer verder kunnen. Ook de bouwsector ziet dat. Bouwen met hout en andere natuurlijk ‘hergroeibare’ materialen zorgt voor gezondere woningen en een lagere CO2- en stikstofuitstoot. Kortom: hout biedt een klimaatvriendelijke oplossing voor de woningbouwopgave. Waarom bouwen we er nog niet massaal mee?
Rianne Lachmeijer
Commentaar Vrouwenpartij: Begin bij de basics, daar waar de grote CO2 winst is te behalen, is het betoog van het artikel. Bij de grootste CO2 vervuilers behoren de staalindustrie en de cementindustrie, terwijl bouwen met hout juist CO2 winst oplevert. De huidige techniek van kruislings lijmen van houtdelen (CLT – Cross Laminated Timber) levert ideaal kant-en-klaar bouwmateriaal voor wanden, daken en vloeren. De voordelen tov traditioneel bouwen met cement, staal en stenen zijn legio. Wonen in hout is gezonder en geeft een natuurlijke feel, hout is licht met als gevolg minder zware en lange heipalen en een lichtere fundering, door de kant-en-klare delen kan er veel sneller gebouwd worden, hout is circulair en legt CO2 vast, het hoeft niet duurder te zijn dan bouwen met cement, houtbouw biedt een alternatief voor de landbouw en veeteelt enz.
De klimaatwinst die te behalen is met het overschakelen naar bouwen met hout is immens. De regering kan met een beetje verbeelding een enorme CO2 winst behalen zonder dat het jaren kost en zonder dat dure investeringen nodig zijn. Er zijn nauwelijks voorbereidingen nodig: we kunnen vandaag al beginnen. Een waarlijke win-win situatie!
Lees hier het artikel: Hout is de klimaatvriendelijke oplossing voor de woningbouwopgave