Blog

Intern onderzoek: Instagram maakt problemen erger voor jonge vrouwen en meisjes met een laag zelfbeeld

Commentaar Vrouwenpartij: het gevaar van Instagram voor jonge mensen kan niet overschat worden. Het gebruik van Instagram versterkt het negatieve zelfbeeld bij een derde van de tienermeisjes.
Dit voorbeeld drukt onze neus op de feiten. Wij moeten kiezen: gaan we in de opvoeding en in het onderwijs door met de focus op competitie, op prestaties en uiterlijk vergelijken met elkaar of kiezen we voor uniekheid van de persoon en evenwaardigheid als het te volgen principe?
Moeten onze kinderen echt beter zijn dan de ander?
Moeten zij winnende types worden? Moeten zij echt uitblinken om goed genoeg te zijn? Moeten wij hen steeds wijzen op hun in onze ogen tekortkomingen of te matige prestaties? Liefde in ruil voor aan verwachtingen voldoen? Onthouden van aandacht bij in onze ogen te lage cijfers? Voortdurend waarschuwen voor een verloren toekomst? Als straf vertrouwen in het kind opzeggen?

Ouders zijn vaak veel te beschermend met als gevolg kinderen die niet geleerd hebben om risico’s in te schatten, niet kunnen leren van ongelukken, niet weten hoe ze zichzelf moeten beschermen tegen gevaren, met alle gevolgen van dien. Hoe kunnen zulke kinderen een eigen persoonlijkheid vinden, een eigen karakter opbouwen? Hoe kun je jezelf ontdekken in een door ouders overbeschermde en gecontroleerde wereld? Jezelf ontdekken via Instagram en de sociale media wordt dan een uitvlucht?

Goed voorbeeld doet goed volgen, is het gezegde. Als wij in ons dagelijks leven blijven focussen op vergelijken, op competitie en prestaties, dan blijven we in de val en gevangenis zitten van sociale druk en blijft het onmogelijk om onszelf te zijn. Als we iedereen het voorbeeld geven van niet tevreden zijn met alles in ons leven en het nooit genoeg is wat we hebben en bereiken, dan blijft de groep verliezers groeien. Logischerwijs zijn er in een wereldbeeld gedomineerd door winnaars, heel veel meer verliezers dan winnaars. Kunnen alle verliezers hun teleurstelling verwerken, hun doel van winnaar loslaten, een positief zelfbeeld behouden? Gebrek aan zelfacceptatie, depressie, eenzaamheid, en zoveel meer ligt op de loer. Allemaal de prijs van het verlies waard?
De prestatiemaatschappij loopt gelukkig snel tegen haar einde aan. Laten wij het goede voorbeeld geven en die prestatiemaatschappij verlaten. Laat het genoeg zijn en laten we ons bevrijden van de dwang van altijd meer, en vooral bevrijden van altijd meer dan anderen.

Kwantiteit inruilen voor kwaliteit en waarden. 
Onze kinderen en de toekomst van de wereld verdienen beter dan staaltjes van extreme rijkdom, beter dan een leven in het teken van geldverdienen en statusverhoging, beter dan een leven in het leger van verliezers.
Vertrouwen in je uniekheid en vertrouwen in het ontwikkelen van je eigen talenten is de boodschap aan jongeren. Ontdek en word je zelf zonder inmenging 😀


Uit het artikel in de Volkskrant:

De onderzoekers schreven het bij een presentatie in 2019 zo op: ‘Voor één van elke drie tienermeisjes met een negatief zelfbeeld maken wij de problemen erger.’

De conclusies : jonge gebruikers geven Instagram de schuld van toenemende gevoelens van onrust, angst en depressie. Gebruikers zeiden tegen de onderzoekers dat ze zich onaantrekkelijk zijn gaan voelen door de app, of ‘niet goed genoeg’. Van de tieners die zeiden suïcidale gedachten te hebben, noemden 13 procent van de Britse en 6 procent van de Amerikaanse gebruikers Instagram als een van de redenen.

De onderzoekers geven zelf als belangrijkste reden dat Instagram veel meer dan concurrerende platforms draait om het vergelijken van jezelf met anderen, schrijft The Wall Street Journal

Lees hier het artikel: Intern onderzoek: Instagram maakt problemen erger voor jonge vrouwen en meisjes met een laag zelfbeeld
Bron: de Volkskrant
Pieter Sabel
15 september 2021

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024