Commentaar Vrouwenpartij: Pogingen om door middel van Zelfregulering bedrijfstakken en industrieën te bewegen om voor klimaat, milieu, gezondheid, transparantie, duurzaamheid te kiezen en hun bedrijfsvoering ten goede te keren zijn de laatste tientallen jaren alle mislukt. Beloften zijn goedkoop en de beste vertragingsmiddelen, wordt gedacht. Jaren gaan zo verloren.
Tegenwoordig opereren vrijwel alle grote bedrijven voor de korte termijn winsten voor aandeelhouders en investeerders. De lange termijn wordt op de lange baan geschoven. Het belang van de consument en het klimaat staan zelden op het prioriteiten lijstje. Winsten worden behaald via verleiding van de consument en gaan ten koste van het klimaat en het milieu.
De maatschappij en de politiek is al die jaren willens en wetens naïef en goedgelovig geweest maar nu zitten we met de gebakken peren. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) afdwingen via wettelijke maatregelen is de enig effectieve manier om bedrijven te dwingen MVO hoog op hun agenda te zetten. Bedrijven dienen te gaan inzien dat de consument van de toekomst alleen de MVO factoren zal gebruiken voor loyaliteit, en dat het boycotten van foute producten en bedrijven door de toenemende transparantie aan de orde van de dag zal zijn. Geen enkel groot bedrijf, ook Shell en Unilever niet, is veilig en geschikt voor de toekomst.
Belangrijk in dezen is dat lobbypogingen van de grote bedrijven en industrieën openbaar worden en dat het bedrijven en industrieën verboden wordt mee te schrijven aan wettelijke maatregelen (wat al vele jaren het geval is).
De macht van de consument is de waarde van de toekomst waarmee bedrijven steeds meer te maken krijgen. Niet bedrijven bepalen meer wat de consument dan koopt, maar de consument bepaalt zelf op zijn waarden. De toekomst is aan de bewuste consument die de verbeteringen voor gezondheid, klimaat, milieu en duurzaamheid zal afdwingen.
Een van de meest bemoedigende trends is de True Price trend, waarmee de consument bewust wordt gemaakt van wat de werkelijke prijs (True Price) van het product is. Dat is een prijs inclusief milieu- en klimaatschade, kosten van vervuiling en uitputting, gezondheidskosten, leefbare lonen, etc.
Er zijn al True Price etiketten maar die worden door supermarkten nu nog verboden om consumenten onwetend te kunnen houden. Kwalijke praktijken en zeker geen MVO van de supermarkten.
Lees hier het artikel: Milieudefensie wil wettelijke plicht mvo
Bron: www.change.inc.
Roy op het Veld
8 oktober 2021