Commentaar Vrouwenpartij: het stond al heel lang in alle marketingboeken: conservatief ondernemen gaat samen met gebrek aan innoveren en met het uitmelken van eens succesvolle producten en staat voor een langzame dood sterven. Hetzelfde geldt tussen haakjes ook voor conservatief regeren.
Het Brundtland rapport ‘Our Common Future’ uit 1987 zette het begrip duurzaamheid op de kaart. Nu, 34 jaar later rapporteert McKinsey dat duurzaamheid het enige verdienmodel is voor de toekomst! Wie had dat kunnen denken?
Met conservatief en vervuilend ondernemen hebben we het toch wel zolang volgehouden om winst te blijven maken. We zitten nu echter met de enorme kosten voor de grote opruiming. De kosten om
* klimaat verandering en -destructie van onze eigendommen tegen te gaan,
* de kosten om het verlies aan diversiteit en natuurvernietiging te stoppen,
* de kosten om de uit de hand lopende energieprijzen te beteugelen én
* de kosten om een onverwachte rechtse directe uit een ook al voorspelde hoek te beperken.
Brundtland heeft in 1987 alarm geslagen en wie heeft geluisterd en iets gedaan? En nu? Gaan we luisteren, hebben we er iets van geleerd en gaat onze nieuwe regering slagvaardig met deze kennis om? Of mag het nu niet teveel kosten?
De pandemie heeft veel aangetoond over het ontbreken van visie en organisatie, het achter de feiten aanlopen en het verlies aan vertrouwen van de bevolking. Is het nog steeds geen tijd om de boel om te gooien? Fundamenteel om te gooien?
Denk aan onderwijs, denk aan de belastingdienst, denk aan belastingontduiking, denk aan belastingen op niet-duurzaamheid, denk aan de grote sprong voorwaarts in elektriciteit en waterstof, enz!
Of blijven we onze ogen sluiten voor de werkelijkheid die onze toekomst bepaalt zoals we deden in 1987? Gelukkig is het het laatste jaar duidelijk geworden dat langer wachten ons funest wordt.
Uit het artikel in de Groene Amsterdammer 10 november 2021:
Bedrijven die voor zichzelf de lat hoog leggen wat betreft emissiereductie hebben de grootste kans om te slagen. Tot deze paradoxale vaststelling kwam McKinsey vorig jaar. Volgens het Amerikaanse organisatieadviesbureau publiceren wereldwijd 4500 bedrijven hun broeikasgasuitstoot. De meeste doen dat omdat ze daartoe verplicht zijn en laten het ook daarbij. Maar veertig procent gaat een stap verder en vertelt de wereld óók welke doelstellingen ze zichzelf hebben opgelegd. Deze 1800 bedrijven hebben de analisten van McKinsey in 2020 onder loep genomen. Halen zij hun eigen ‘targets’ wel? In 65 procent van de gevallen was het antwoord: ja. De analisten ontdekten bovendien een opvallend verband: ‘Hoe agressiever de doelen, hoe beter de resultaten.’
Lees hier het artikel: Groene industrieel pioniers
Simon Dequeker, Luuk Sengers, Evert de Vos en Micha Zaat