Commentaar Vrouwenpartij: een uitstekend artikel uit de praktijk van het onderwijs in NRC Next.
De praktische oplossingen die de schrijfster van dit artikel voorstelt zijn alle gezond-verstand oplossingen om de te grote werkdruk en ongekend grote uitval (1 op de 4) in het onderwijs tegen te gaan. Kleinere klassen en inzet van onderwijsassistenten verlagen de werkdruk en verbeteren de kwaliteit van het onderwijs. Twee vliegen in 1 klap.
Op dit moment wordt niet verder gedacht dan aan verhoging van de salarissen, maar het probleem van de werkdruk wordt daarmee niet aangepakt. Ook heeft het geen effect op de steeds lagere scores in lezen en rekenen. Kleinere klassen en het inzetten van assistenten heeft dat wel.
De Vrouwenpartij wil daar aan toevoegen: meer dan een halvering van de regels voor scholen! Ambtenaren in het Ministerie van Onderwijs verzinnen elke werkdag opnieuw nieuwe regels waaraan scholen moeten voldoen. Elke week moeten scholen voldoen aan meerdere nieuwe regels met als effect slechter functionerende scholen en uitval van onderwijzers door verhoogde regel-werkdruk. Elke week wordt meer tijd weggesnoept van de tijd die voor lesgeven bedoeld is en de kans op burn-outs vergroot.
Voor de Vrouwenpartij is het een feit dat Nederland ten onder gaat aan regelgeving. Regelgeving verhoogt de administratieve werkdruk maar levert objectief weinig tot niets op. Tachtig procent van alle regels in alle takken van de samenleving kunnen afgeschaft worden als zij beoordeeld worden op effectiviteit, i.e. bijdragen aan de arbeidsproductiviteit.
In de dienstensector waar een tekort is aan man- en vrouwkracht kan dit in één klap worden opgelost door meer dan de helft van de administratieve regels af te schaffen. In het voorbeeld van de huisartsen kon 80% van de regels -opgelegd door verzekeringsmaatschappijen- in onderling overleg afgeschaft worden. Misschien zagen de verzekeringsmaatschappijen in dat die onnodige regels hen alleen maar geld kostte.
Een ander voorbeeld is Buurtzorg waar met gezond verstand hele managementlagen konden worden geëlimineerd en de zorg beduidend verbeterd door verminderde administratieve lasten voor het personeel (Buurtzorg van Jos de Blok wordt zelfs internationaal gekwalificeerd als beste zorgorganisatie). De 5 minuten regel waar verzorgers elke 5 minuten werk moesten verantwoorden is een prachtig voorbeeld van de onzinnigheid van zulke maatregelen. Wat levert zo’n maatregel als goed op? Wie heeft daar groot voordeel van, wie wordt er beter van? Niet de verzorger en de verzorgde! Vrouwenlogica zou daar direct gehakt van maken. Onnodige beperkingen invoeren is vrijwel zonder uitzondering een slecht idee dat alleen negatieve effecten oplevert.
Daarom, Ministerie, stop met kleinerende regels verzinnen om scholen en de leerkrachten te betuttelen en zo te laten zien dat jullie het beter weten hoe een school en onderwijs te runnen, onder het mom verbetering van efficiëntie en veiligheid. Je kunt er niet verder naast zitten met je vermeende gelijk.
Lees hier het artikel: voorkom burn-out in het onderwijs verlaag de werkdruk
Bron: NRC
Christine Erkelens
29 november 2021