Blog

Waarom mogen we vergiftigd worden met bestrijdingsmiddelen?

Commentaar Vrouwenpartij: Wij hebben eerder een aantal malen gewaarschuwd voor het fenomeen stapeling. Stapeling van e-nummers en stapeling van vergiften zoals landbouwbestrijdingsmiddelen. Het uitstekende en volledige artikel van aHealthylife beschrijft duidelijk de problemen en oorzaken van stapeling van landbouwvergiften in ons voedsel. Door een maas in de wet kunnen boeren tientallen bestrijdingsmiddelen spuiten op een groente of een fruit zolang ze maar niet de norm overschrijden bij 1 van die tientallen vergiften. Op een moment dat er 15 soorten gif beschikbaar zijn voor een enkel soort onkruid dan hoeft de boer door meerdere soorten gif te gebruiken nooit de voorgeschreven limiet te overschrijden. De NVWA hoeft geen toezicht te houden op stapeling: alleen toezicht op de wettelijke limiet van elk middel apart is vereist.

Vrijwel alle voedselautoriteiten en instituten proberen ons, al zolang biologisch voedsel bestaat, te overtuigen dat met landbouwvergiften verbouwd voedsel niet minder goed is dan biologisch voedsel: ‘het maakt echt niet uit’. De laatste 2 jaar tonen wetenschappelijke onderzoeken aan dat dit onjuist is en biologisch verbouwd voedsel zeker gezonde voordelen heeft. Met andere woorden we hebben de sprookjes tientallen jaren voor waar aangenomen ook al zegt ons gezond verstand dat vergiften nooit goed voor ons kunnen zijn. We hebben ons verborgen achter de sprookjes om minder geld te hoeven uitgeven aan ons voedsel.

Een van de doelen van de Vrouwenpartij is ons bewust te maken van de grote trends die onze wereld en samenleving aan het veranderen zijn. Daarbij hoort onze ogen te openen voor onze goedgelovigheid, onze behoefte aan steun voor onze manier van leven, voor de enorme veranderingen die op ons af komen en waar we niet op voorbereid zijn en waar we onze ogen het liefst voor willen sluiten.
Een van die grote trends is: vrijwel alle grote machtsblokken in onze maatschappij zijn niet te vertrouwen. We hebben het gezien met de banken en hun woekerpolissen, de vele schandalen waaronder steun aan witwassers, we hebben het gezien bij grote bedrijven die geen belasting betalen, we hebben het gezien bij de belastingdienst die ongestraft honderdduizenden burgers mag bestelen of kapot maken of zwart maken en die alleen Omtzigt en kompanen tegenover zich treffen, we hebben het gezien bij de Rutte kabinetten die huizen onbetaalbaar hebben gemaakt, die de zorg en het onderwijs uitgehold en onwerkbaar hebben gemaakt, die de welzijn-staat systematisch met bezuinigingen hebben afgebroken voor meer dan de helft van de bevolking met uitzondering van de rijken en bij aflevering 4 opeens tientallen miljarden heeft om het weer goed te maken, en die zonder uitzondering achterlopen bij alles wat nodig is als klimaatmaatregelen, corona maatregelen, en zelfs het vormen van een nieuw kabinet met alle oude partijen erin.
Het vertrouwen in onze samenleving is altijd hoog geweest maar is tijdens de Rutte kabinetten gestadig verminderd en kan met 16% vertrouwen in de politiek nauwelijks lager worden.

Is het nodig dat ons vertrouwen zoveel geweld wordt aangedaan? Is het nodig om onze ogen te openen voor de realiteit waarin we leven? Dwingt de natuur ons door middel van klimaat en pandemie tot noodzakelijk veranderen om onze aarde te beschermen tegen uitputting of zelfs vernietiging?
Eén ding hoort duidelijk te zijn: de natuur is zoveel groter en krachtiger dan wij  en valt niet te dwingen. De ‘ijsschots’ ter grootte van het Verenigd Koninkrijk die op afbreken staat in Antarctica kan de zeespiegel met 50 centimeter doen stijgen. En als er meer ijsschotsen afbreken kan het leiden tot 300 centimeter. Wij kunnen dat makkelijk bijhouden met verhoging van onze dijken? Kijk in dat licht naar het regeerakkoord en vraag je af welke maatregelen hier haaks op staan.

Zie het artikel:  Toename Bestrijdingsmiddelen
Bron: A Healty Life
Juglen Zwaan
19 december 2021

Beste liefhebber van gezondheid,
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit uit Nederland bijzonder laag is. Dit blijkt helaas een sprookje volgens een recente analyse van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) door Pesticide Action Network (PAN). De hoeveelheid gif op Nederlandse groente en fruit blijkt steeds meer toe te nemen. Het is op dit moment zo erg, dat veel aardappels, groente en fruit zelfs meer gif bevatten dan de buitenlandse varianten. Wat is er hier aan de hand? Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? We bespreken het in deze nieuwsbrief!

Twee van de drie soorten groenten en fruit die we in de Nederlandse supermarkten kunnen kopen, bevatten een cocktail van verschillende bestrijdingsmiddelen. Vooral bij appels, peren, courgettes, wortels en andijvie is er de laatste jaren een toename aan bestrijdingsmiddelen vastgesteld. Het zijn vooral deze cocktails die zorgen baren, want kruisreacties bij deze combinaties zijn niet nader onderzocht en kunnen onbekende schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Op Twitter gaf de NVWA toe dat ze de toegestane hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel per gewas wel aan banden leggen, maar de hoeveelheid verschillende soorten gecombineerde bestrijdingsmiddelen per gewas niet:

Dit bovenstaande toont aan dat een gewas prima aan de wet kan voldoen door per bestrijdingsmiddel niet boven de toegestane limieten uit te komen, maar ondertussen wel vele soorten bestrijdingsmiddel kan bevatten. Dit is een maas in de wet en dient zo snel mogelijk opgelost te worden, want dit stimuleert boeren en kwekers om gifbommen te produceren.

De reden dat er steeds meer soorten bestrijdingsmiddel op gewassen worden aangetroffen is dat plagen vaak resistent worden voor een specifiek middel. Om dit probleem op te lossen gaan boeren de breedte in door gebruik te maken van cocktails die kleine beetjes van vele soorten bestrijdingsmiddel bevatten.

Een ander probleem is dat er steeds meer bestrijdingsmiddelen worden toegestaan. Soms zijn er wel 15 soorten gif te koop om één soort onkruid aan te pakken. Hierdoor kunnen producenten van voedsel alsnog legaal bestrijdingsmiddelen stapelen.

De Europese Commissie heeft als doel om in 2030 de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gehalveerd te hebben, maar op dit moment gaat het precies de andere kant op: er wordt in Nederland alleen maar meer gebruikt. Uit de gegevens van de NVWA blijkt zelfs dat landbouwproducten uit ons land vaker en meer gifresten worden gevonden dan de buitenlandse.

Met name fruit blijkt vaak rijk aan residuen, het gaat hier dan vooral om aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen. Nederlandse bramen en pruimen zijn wel weer verrassend schoon. De hoogste hoeveelheid gifresten werden vastgesteld bij rozijnen, druiven en nectarines van buiten Nederland.

Bij groente is het gebruik van bestrijdingsmiddelen een stuk lager. Toch is er een toename van het gifgebruik vastgesteld bij radijsjes, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortels en broccoli. Veel andere groente bevatten ongeveer evenveel bestrijdingsmiddelen als de buitenlandse varianten. Opvallend is dat ook Nederlandse aardappelen gemiddeld meerdere soorten bestrijdingsmiddelen bevatten in vergelijking met de buitenlandse.

Over het PAN
Het internationale Pesticide Action Network bestaat al erg lang, maar heeft sinds een tijdje nu ook een Nederlandse tak. Dit is heel fijn, want zo kunnen we veel beter volgen hoe het nu echt in ons land met het voedsel is gesteld. Het PAN heeft als doel om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen uit te bannen, zodat de mensen en het milieu minder met chemicaliën worden geconfronteerd. Ze willen de wereld zo schoon mogelijk overdragen aan toekomstige generaties.

Vorig jaar ook niet best
Het PAN heeft vorig jaar ook al eens een onderzoeksrapport over de Nederlandse markt vrijgegeven. Toen bleek dat vooral druiven, citrusfruit en kropsla ernstige uitschieters waren, gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen. Het zou hierbij volgens het PAN gaan om gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die neurotoxisch, kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn. Het PAN waarschuwde dat de hoeveelheden vooral voor zuigelingen en peuters gevaarlijk hoog zijn. Ook zwangeren zouden moeten worden gewaarschuwd vinden zij.

Tips tegen bestrijdingsmiddelen
Het advies is om zoveel mogelijk te kiezen voor biologisch. Het PAN ziet dat bestrijdingsmiddelen in deze categorie geen gevaar vormen. Het liefst zouden zij zien dat de overheid boeren zou ondersteunen met het omschakelen naar biologische landbouw.

Als biologische voeding vanwege de prijs niet tot de mogelijkheden behoort, kun je ook kiezen voor voedsel dat nagenoeg niet wordt bespoten. Een overzicht van de minst en meest bespoten voeding kun je hier vinden. Een andere optie is om je groente en fruit goed te wassen, hoe je dat doet hebben we hier eens uitgebreid beschreven.

Lees hier het hele artikel: Toename bestrijdingsmiddelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024