De regering en de overheid blijven nieuwe regels verzinnen om problemen ‘op te lossen’. De meeste regels werken ook averechts. Nieuwe regels horen eerst getoetst te worden op ongewenste bijeffecten, zoals banenverlies in een al krappe banenmarkt of uitstroom van personeel.
Er zijn, als voorbeeld, grote problemen in de zorg en in het onderwijs. Eén van de grootste problemen is de onderbezetting, het gebrek aan personeel. Je zou in zo’n geval verwachten dat de regering de toestroom van nieuwe krachten bevordert door het werk aantrekkelijker te maken. Het tegendeel is vaak het geval. Door steeds weer nieuwe regels en aanscherpingen van regels wordt de toestroom ontmoedigd en het probleem van onderbezetting vergroot, met een hoger ziekteverzuim en uitstroom van personeel tot gevolg. De regels vergroten het probleem!
Voorbeeld: de nieuwe regel (van de nieuwe regering) van een rekentoets voor onderwijzend personeel zorgt er voor dat velen de studie verlaten omdat zij verwachten dat zij de rekentoets niet zullen halen. In de praktijk is zo’n rekentoets in de meeste gevallen onnodig. De lat wordt voor de meeste praktijkgevallen te hoog gelegd met als gevolg een vergroting van het personeelsprobleem.
Voorbeeld: zorgpersoneel uit niet-EU landen wordt veel in de weg gelegd om hier hun vak te kunnen uitoefenen. De opgeworpen barrières zijn niet rationeel en verzonnen. Juist nu zij personeelsgaten kunnen invullen dienen die barrières geslecht te worden.
Voorbeeld: zonder uitzondering wordt minimaal 25% van de tijd in zorg en onderwijs besteed aan administratieve taken. Administratieve taken die weinig doel en nut hebben en tijd van patiënten en kinderen afpakt.
Let wel: onze overgeorganiseerde maatschappij heeft in de corona tijd bewezen dat die overorganisatie ons grootste probleem is om de gevolgen van de pandemie voor te blijven, en heeft groot ongenoegen en grote weerstanden bij de bevolking aangewakkerd. We moeten inzien dat regels grote beperkingen inhouden en dat onze vooruitgang sterk kan worden belemmerd door regels. Regels zijn een ongekend groot gevaar voor onze samenleving. Regels kunnen de samenleving uit elkaar laten vallen.
Wij van de Vrouwenpartij blijven zeggen: regels zijn niet heilig en dienen flexibel geïnterpreteerd te worden. Geen regel mag als absoluut geïnterpreteerd worden, uitzonderingen horen de regel te zijn. Gelukkig zijn er nu steden die de regels ‘overtreden’ om onrecht te voorkomen.
Daarom roept de Vrouwenpartij op om regels die in gevallen waarin zij schade toebrengen buiten werking te stellen voor die gevallen.
De Vrouwenpartij wil nog een stap verder gaan en burgers de mogelijkheid bieden om ambtenaren die hen bewust schade berokkenen voor de rechter te kunnen dagen.
Lees hier het artikel: Waarom de rekentoets het personeelstekort vergroot
Bron: Kinderopvangtotaal.nl
Bert Bukman
26 december 2021