Blog

Eindelijk: preventie is de oplossing!

Commentaar Vrouwenpartij: ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is het adagium van de Vrouwenpartij. Preventie is een thema van vrouwen! Het spreekt mannen nauwelijks aan. Avontuur, uitdaging, stoerheid, risico’s nemen, problemen oplossen, korte termijn visie, zijn dingen waar mannen geïnteresseerd in zijn. Preventie is iets voor vrouwen: altijd voorzichtig en bezorgd.

Nu corona zo heeft huisgehouden bij ongezond levende mensen, is de focus eindelijk verlegd naar preventie, zelfs preventie vanaf de crèche en de kinderopvang.
Voorbeeld: we weten allen dat onze smaak voor een groot deel vastgelegd wordt dmv wat we te eten krijgen in onze vroege jeugd. Daarom: kook en eet gezond (zonder suiker, kant-en-klaar producten en junkfood), met weinig tussendoortjes*, beweeg genoeg, en je voorkomt veel obesitas gerelateerde aandoeningen, omdat de smaak van je kinderen gericht is op het eten van gezond voedsel.

*N.B.: Het onwillekeurige of autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. 
Het willekeurige zenuwstelsel is de tegenhanger in de balans van ons lichaam en staat tijdens activiteit onder controle van onze wil.
Het onwillekeurige zenuwstelsel wordt actief als we gaan eten. De activiteit neemt langzaam af in het proces waarin ons eten verteerd wordt. Door de activiteit van dit zenuwstelsel zijn we minder alert na gegeten te hebben. Na enige tijd neemt het willekeurige zenuwstelsel je functioneren weer grotendeels over.
Vroeger aten we 3 maal per dag en weinig meer dan een kaakje tussendoor. Tegenwoordig eten veel mensen de hele dag door, wat betekent dat het onwillekeurige zenuwstelsel voortdurend actief is en nauwelijks meer tijd heeft voor rust en herstel. Dat ondermijnt ons welzijn en legt een stevig beslag op onze lange termijn gezondheid.
Tussendoortjes zijn daarom sterk af te raden voor kinderen.

Uit het artikel van de Volkskrant:
De zorg coronaproof maken begint op de crèche
Vergeet de ic’s, vergeet de zuurstofapparaten thuis, vergeet dashboards met gedetailleerde informatie over het aantal tests, gevaccineerden en sterfgevallen. Denk aan gymlessen, speeltuinen en water op het kinderdagverblijf.
Wil je de Nederlandse samenleving nooit meer zo laten ontwrichten door een infectieziekte, dan is preventie – te beginnen vanaf de geboorte – verreweg de belangrijkste manier.
Dat het coronavirus het hardste toesloeg bij mensen met chronische aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten is geen toeval.
Covid heeft ons met de neus op de feiten gedrukt over het belang van een gezond leven.
valt op populatieniveau alleen voor elkaar te krijgen als je daar vroeg mee begint. Had in 1980 amper 5 procent van de kinderen overgewicht, nu gaat dat naar de 17 procent. En heb je op jonge leeftijd eenmaal kilo’s te veel, ‘dan trekt dat het hele leven door een wissel op je gezondheid’.
En dus: crèches waar baby’s de ruimte hebben om te tijgeren en te kruipen, gezonde fruithapjes, water en thee (verboden: gezoete drankjes) ‘en …. kinderen te stimuleren tot bewegen’.
Op de basisschool: elke dag gym en bewegen, fruit, water, en dagelijks een half uur samen lunchen, gezond en door school verstrekt.
Zou je dit voor alle basisschoolleerlingen in Nederland willen, dan kost dat ruim een miljard per jaar. Veel geld, maar te overzien. ‘We geven 100 miljard per jaar uit aan zorg, slechts een paar procent daarvan aan preventie.’
Lees hier het artikel: Van elke dag gym op school tot hogere salarissen: zo wordt de zorg pandemie bestendig
Bron: Volkskrant.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024