Commentaar Vrouwenpartij: ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is het adagium van de Vrouwenpartij. Preventie is een thema van vrouwen! Het spreekt mannen nauwelijks aan. Avontuur, uitdaging, stoerheid, risico’s nemen, problemen oplossen, korte termijn visie, zijn dingen waar mannen geïnteresseerd in zijn. Preventie is iets voor vrouwen: altijd voorzichtig en bezorgd.
Nu corona zo heeft huisgehouden bij ongezond levende mensen, is de focus eindelijk verlegd naar preventie, zelfs preventie vanaf de crèche en de kinderopvang.
Voorbeeld: we weten allen dat onze smaak voor een groot deel vastgelegd wordt dmv wat we te eten krijgen in onze vroege jeugd. Daarom: kook en eet gezond (zonder suiker, kant-en-klaar producten en junkfood), met weinig tussendoortjes*, beweeg genoeg, en je voorkomt veel obesitas gerelateerde aandoeningen, omdat de smaak van je kinderen gericht is op het eten van gezond voedsel.
*N.B.: Het onwillekeurige of autonome zenuwstelsel regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling.
Het willekeurige zenuwstelsel is de tegenhanger in de balans van ons lichaam en staat tijdens activiteit onder controle van onze wil.
Het onwillekeurige zenuwstelsel wordt actief als we gaan eten. De activiteit neemt langzaam af in het proces waarin ons eten verteerd wordt. Door de activiteit van dit zenuwstelsel zijn we minder alert na gegeten te hebben. Na enige tijd neemt het willekeurige zenuwstelsel je functioneren weer grotendeels over.
Vroeger aten we 3 maal per dag en weinig meer dan een kaakje tussendoor. Tegenwoordig eten veel mensen de hele dag door, wat betekent dat het onwillekeurige zenuwstelsel voortdurend actief is en nauwelijks meer tijd heeft voor rust en herstel. Dat ondermijnt ons welzijn en legt een stevig beslag op onze lange termijn gezondheid.
Tussendoortjes zijn daarom sterk af te raden voor kinderen.
Uit het artikel van de Volkskrant:
De zorg coronaproof maken begint op de crèche
Vergeet de ic’s, vergeet de zuurstofapparaten thuis, vergeet dashboards met gedetailleerde informatie over het aantal tests, gevaccineerden en sterfgevallen. Denk aan gymlessen, speeltuinen en water op het kinderdagverblijf.
Wil je de Nederlandse samenleving nooit meer zo laten ontwrichten door een infectieziekte, dan is preventie – te beginnen vanaf de geboorte – verreweg de belangrijkste manier.
Dat het coronavirus het hardste toesloeg bij mensen met chronische aandoeningen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten is geen toeval.
Covid heeft ons met de neus op de feiten gedrukt over het belang van een gezond leven.
valt op populatieniveau alleen voor elkaar te krijgen als je daar vroeg mee begint. Had in 1980 amper 5 procent van de kinderen overgewicht, nu gaat dat naar de 17 procent. En heb je op jonge leeftijd eenmaal kilo’s te veel, ‘dan trekt dat het hele leven door een wissel op je gezondheid’.
En dus: crèches waar baby’s de ruimte hebben om te tijgeren en te kruipen, gezonde fruithapjes, water en thee (verboden: gezoete drankjes) ‘en …. kinderen te stimuleren tot bewegen’.
Op de basisschool: elke dag gym en bewegen, fruit, water, en dagelijks een half uur samen lunchen, gezond en door school verstrekt.
Zou je dit voor alle basisschoolleerlingen in Nederland willen, dan kost dat ruim een miljard per jaar. Veel geld, maar te overzien. ‘We geven 100 miljard per jaar uit aan zorg, slechts een paar procent daarvan aan preventie.’
Lees hier het artikel: Van elke dag gym op school tot hogere salarissen: zo wordt de zorg pandemie bestendig
Bron: Volkskrant.nl