Commentaar Vrouwenpartij: de volgende crisis kondigt zich aan. Sinds 1900 is 85 procent van alle inheemse planten- en diersoorten in Nederland verloren gegaan en de afname blijft snel groeien. De populatie boerenlandvogels is bijvoorbeeld sinds 1990 met 30% afgenomen. En de hoeveelheid insecten op de voorruit van onze auto’s zal met 98% gedaald zijn sinds de 70-er jaren (het aantal insecten in Nederland nam in de laatste 25 jaar met 75% af).
Stikstof en landbouwvergiften
Er zijn 2 hoofdredenen voor deze natuurramp van dit moment: de toename van stikstof in de natuur, verantwoordelijk voor de afname van plantensoorten en de toename van gebruik van landbouwvergiften als insecticiden, verantwoordelijk voor de afname van bijen, vlinders en insecten.
Bedreigingen van ons gezond leven
Wij vrouwen weten dat wij zo gezond zijn als de natuur waarin we leven. Fijnstof, landbouwvergiften (o.a. pesticiden en insecticiden), chemische verbindingen (o.a. PFAS, e-nummers, micro-plastics) komen allemaal in ons bloed en lichaam terecht. Alle zijn ze onomstotelijk bewezen schadelijk voor onze gezondheid. En toch ondergaan we deze verslechterende omstandigheden gedwee.
Economie gaat voor gezondheid, blijft het devies van de regering en de overheid die ons toch dient te beschermen tegen gevaren?
Bedreigingen van ons bestaan
Voor ons klimaat moeten we onze CO2 uitstoot tot nul terugdringen,
– voor onze biodiversiteit moeten we onze stikstof uitstoot terugdringen en ons gebruik van landbouwvergiften verbieden,
– voor onze koopkracht moeten we van ons gebruik van gas en olie af,
– voor onze gezondheid moeten wij als mens centraal komen te staan en niet onze economie,
– voor een harmonieuze samenleving moeten we de kloof tussen arm en rijk dichten.
Gezond verstand moet onze ogen openen. Anders blijven we onvermijdelijke crisissen stapelen en over ons heen roepen. Voor dit alles is samenwerking de noodzakelijke waarde en niet de waarden van marktwerking, winst, concurrentie, patenten, ieder voor zich….
Uit het artikel: ‘Een gezonde, vitale natuur is cruciaal om klimaatverandering en verduurzaming tegen te gaan. Maar de natuur gaat volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een zorgwekkend tempo achteruit.
Vier adviezen voor de natuur
Daarom onderzocht de raad of het bestaande natuurbeleid van de overheid toereikend is én welke koerswijzigingen nodig zijn om een catastrofe te voorkomen. De Rli doet daarom vier aanbevelingen.’
Lees hier het artikel: Natuur gaat zorgwekkend snel achteruit, biodiversiteitscrisis dreigt
Bron: Change.inc
Romey de Weert
24 maart 2022