Blog

Hoe farmaceutische bedrijven ons oplichten en wij hun leugens graag willen geloven

Commentaar Vrouwenpartij: de farmaceutische industrie gijzelt ons al meer dan 50 jaar met onze angst en licht ons op via onze hoop.
‘Wij moeten onze onderzoekskosten terugverdienen, anders kunnen we geen nieuwe medicijnen ontwikkelen’, is het eeuwige argument van de farmaceuten. Maar hoe waar is dat in een industrie die onder de meest winstgevende industrieën valt en de hoogste uitkeringen aan aandeelhouders?
Het artikel uit NRC Next bewijst de leugen van dit eeuwige argument. In het onderzochte geval kan een kankerpatiënt tot tientallen kuren nodig hebben van een bepaald medicijn. Elke kuur kost 4.500 euro. Bij 30 kuren is dat 135.000 euro. Nu in Nederland het octrooi is komen te vervallen kost elke kuur nog maar 20 euro! Bij 30 kuren komt dat op 600 euro totaal en is zo 225 maal goedkoper geworden. In de tussentijd is er wereldwijd 75 miljard euro aan het medicijn verdiend. Een wel heel hoge prijs om ons in onze angst hoop te geven!*

De Vrouwenpartij heeft altijd gepleit voor het afschaffen van octrooien op medicijnen. Laten we niet luisteren naar de smoes dat er zo geen nieuwe medicijnen meer zullen worden ontwikkeld. Het zijn de universiteiten die een grote rol spelen in de ontwikkeling en het testen (en daar weinig van terugzien)*.
We moeten onder die oplichting en gijzeling uitkomen en dat kan alleen door het vrijgeven van alle octrooien en een herzien vergoedingssysteem aan producenten van medicijnen. Het is de enige manier waarop wereldwijd elk medicijn toegankelijk wordt  voor elke patiënt die het nodig heeft. In ons perspectief zijn farmaceutische bedrijven grof gezegd massamoordenaars door de ‘armen’ van de wereld, noodzakelijke en levensreddende hulp te ontzeggen.

*N.B. Valse hoop? Eén maand. Dat is de gemiddelde levenswinst van patiënten met uitgezaaide kanker door alle nieuwe kankermedicatie die de afgelopen tien jaar aan het basispakket van de zorgverzekering is toegevoegd, bleek uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.
De Vrouwenpartij is er ook voor om bij dure medicijnen altijd het principe van ‘no cure no pay’ te hanteren. Je krijgt alleen betaald als de patient door het ziekenhuis genezen is verklaard.

**Esther de Haan (senior onderzoeker bij SOMO): “Het argument van de farmaceutische bedrijven dat medicijnen zo duur zijn vanwege hoge kosten voor Research & Development, is niet correct. Een deel van deze kosten en risico’s wordt gedragen door publieke partijen zonder dat zij voorwaarden verbinden aan hun investeringen. Dit is een gemiste kans van de overheid om invloed op de hoge medicijnprijzen uit te oefenen.”

Uit artikel NRC Next 25.03.2022
Nu het octrooi is verlopen, is dit kankermedicijn plots 99 procent goedkoper
Een Amerikaanse farmaceut verdiende afgelopen jaren in Nederland honderden miljoenen aan het dure kankermiddel lenalidomide. Nu concurrenten de markt op mogen, blijkt het middel maar een fractie te kosten.
Revlimid kostte de Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaren honderden miljoenen. In 2019 betaalden ziekenhuizen in totaal 136 miljoen euro voor dit ene medicijn. Omgerekend kostte één pil (met een sterkte van 20 mg) eerder bijvoorbeeld 218 euro, een farmaceut biedt zo’n pil nu aan voor 90 cent. Een strip van 21 tabletten ging van ruim 4.500 euro naar 20 euro. Patiënten krijgen meerdere, soms tientallen van zulke kuren.
….
Revlimid werd tot voor kort verkocht door de Amerikaanse farmareus Bristol-Myers Squibb (BMS). Dat bedrijf had in 2019 het Amerikaanse Celgene overgenomen, gezamenlijk verdienden de twee bedrijven afgelopen jaren zo’n 75 miljard euro aan Revlimid.
…..
Het middel kostte in de VS bij introductie in 2005 zo’n 215 dollar per pil. Dankzij een ‘waaier van octrooien’ kon het bedrijf de prijs in de loop van de tijd verhogen naar ruim 763 dollar per pil, zestienduizend dollar voor een strip. De fabrikant heeft in de VS nog tot 2026 octrooibescherming op lenalidomide. Vanwege strengere regelgeving mag het bedrijf in Nederland zulke prijsverhogingen niet doorvoeren.

Lees hier het hele artikel: Nu het octrooi verlopen is, is dit medicijn plots 99% goedkoper
Bron: NRC.nl
Liza van Lonkhuyzen & Lucien Hordijk
24 maart 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Lifespan Is Shaped More By Your Choices Than Your Genes, Study Finds : ScienceAlert
23 maart 2025

Wil jij half Nederland opgeven voor het slachten van 528 miljoen dieren per jaar? – De Correspondent
22 maart 2025

In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt
21 maart 2025

Students Concoct Ingenious Scheme To Grow Ozempic At Home
21 maart 2025

Hull en het recht om op niet-gebruikte gemeentegrond voedsel te mogen verbouwen
19 maart 2025

Sentiment onder Nederlanders verschuift van migratievrees naar oorlogsangst
15 maart 2025

Franse politicius Claude Malhuret – ook een boodschap aan PVV, BBB en NSC
12 maart 2025

China claimt eerste autonome AI-agent die zelf beslist en ‘mensen kan vervangen’
12 maart 2025

Vraag: wat is de toekomst van de wereld?
8 maart 2025

Maakt AI een basisinkomen voor iedereen noodzakelijk?
28 februari 2025

Verharde strijd om doorstroomtoets: staatssecretaris Paul beticht scholen van ‘wanbeheer’ | de Volkskrant
19 februari 2025

Europees leger
16 februari 2025

Terrifying Video Shows Site of Chernobyl Meltdown on Fire After Drone Strike
15 februari 2025

Een goede populist zou twitteren: hier gaan burgers dood, pak die geitenhouderijen aan, nu. BBB’ers doen dat niet | de Volkskrant
8 februari 2025

AI-model van Chinese AI-startup kan concurreren met OpenAI
23 januari 2025

Leidt regulering incassobureaus tot verminderde betalingsdiscipline?
22 januari 2025

Is de inflatie jouw schuld?
16 januari 2025

Paus Franciscus: het is hoogste tijd om de rooms-katholieke kerk te ‘ontmannen’ | de Volkskrant
14 januari 2025

Na kweekvlees brouwen wetenschappers nu ook tomaten, koffie, katoen en hout in het lab | de Volkskrant
11 januari 2025

De koppen hadden moeten luiden: ‘Rick Nieman is een lul’ | de Volkskrant
2 januari 2025