Blog

Hoe farmaceutische bedrijven ons oplichten en wij hun leugens graag willen geloven

Commentaar Vrouwenpartij: de farmaceutische industrie gijzelt ons al meer dan 50 jaar met onze angst en licht ons op via onze hoop.
‘Wij moeten onze onderzoekskosten terugverdienen, anders kunnen we geen nieuwe medicijnen ontwikkelen’, is het eeuwige argument van de farmaceuten. Maar hoe waar is dat in een industrie die onder de meest winstgevende industrieën valt en de hoogste uitkeringen aan aandeelhouders?
Het artikel uit NRC Next bewijst de leugen van dit eeuwige argument. In het onderzochte geval kan een kankerpatiënt tot tientallen kuren nodig hebben van een bepaald medicijn. Elke kuur kost 4.500 euro. Bij 30 kuren is dat 135.000 euro. Nu in Nederland het octrooi is komen te vervallen kost elke kuur nog maar 20 euro! Bij 30 kuren komt dat op 600 euro totaal en is zo 225 maal goedkoper geworden. In de tussentijd is er wereldwijd 75 miljard euro aan het medicijn verdiend. Een wel heel hoge prijs om ons in onze angst hoop te geven!*

De Vrouwenpartij heeft altijd gepleit voor het afschaffen van octrooien op medicijnen. Laten we niet luisteren naar de smoes dat er zo geen nieuwe medicijnen meer zullen worden ontwikkeld. Het zijn de universiteiten die een grote rol spelen in de ontwikkeling en het testen (en daar weinig van terugzien)*.
We moeten onder die oplichting en gijzeling uitkomen en dat kan alleen door het vrijgeven van alle octrooien en een herzien vergoedingssysteem aan producenten van medicijnen. Het is de enige manier waarop wereldwijd elk medicijn toegankelijk wordt  voor elke patiënt die het nodig heeft. In ons perspectief zijn farmaceutische bedrijven grof gezegd massamoordenaars door de ‘armen’ van de wereld, noodzakelijke en levensreddende hulp te ontzeggen.

*N.B. Valse hoop? Eén maand. Dat is de gemiddelde levenswinst van patiënten met uitgezaaide kanker door alle nieuwe kankermedicatie die de afgelopen tien jaar aan het basispakket van de zorgverzekering is toegevoegd, bleek uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.
De Vrouwenpartij is er ook voor om bij dure medicijnen altijd het principe van ‘no cure no pay’ te hanteren. Je krijgt alleen betaald als de patient door het ziekenhuis genezen is verklaard.

**Esther de Haan (senior onderzoeker bij SOMO): “Het argument van de farmaceutische bedrijven dat medicijnen zo duur zijn vanwege hoge kosten voor Research & Development, is niet correct. Een deel van deze kosten en risico’s wordt gedragen door publieke partijen zonder dat zij voorwaarden verbinden aan hun investeringen. Dit is een gemiste kans van de overheid om invloed op de hoge medicijnprijzen uit te oefenen.”

Uit artikel NRC Next 25.03.2022
Nu het octrooi is verlopen, is dit kankermedicijn plots 99 procent goedkoper
Een Amerikaanse farmaceut verdiende afgelopen jaren in Nederland honderden miljoenen aan het dure kankermiddel lenalidomide. Nu concurrenten de markt op mogen, blijkt het middel maar een fractie te kosten.
Revlimid kostte de Nederlandse ziekenhuizen afgelopen jaren honderden miljoenen. In 2019 betaalden ziekenhuizen in totaal 136 miljoen euro voor dit ene medicijn. Omgerekend kostte één pil (met een sterkte van 20 mg) eerder bijvoorbeeld 218 euro, een farmaceut biedt zo’n pil nu aan voor 90 cent. Een strip van 21 tabletten ging van ruim 4.500 euro naar 20 euro. Patiënten krijgen meerdere, soms tientallen van zulke kuren.
….
Revlimid werd tot voor kort verkocht door de Amerikaanse farmareus Bristol-Myers Squibb (BMS). Dat bedrijf had in 2019 het Amerikaanse Celgene overgenomen, gezamenlijk verdienden de twee bedrijven afgelopen jaren zo’n 75 miljard euro aan Revlimid.
…..
Het middel kostte in de VS bij introductie in 2005 zo’n 215 dollar per pil. Dankzij een ‘waaier van octrooien’ kon het bedrijf de prijs in de loop van de tijd verhogen naar ruim 763 dollar per pil, zestienduizend dollar voor een strip. De fabrikant heeft in de VS nog tot 2026 octrooibescherming op lenalidomide. Vanwege strengere regelgeving mag het bedrijf in Nederland zulke prijsverhogingen niet doorvoeren.

Lees hier het hele artikel: Nu het octrooi verlopen is, is dit medicijn plots 99% goedkoper
Bron: NRC.nl
Liza van Lonkhuyzen & Lucien Hordijk
24 maart 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024