Blog

Het Nieuwe Zijn

Perfectie
Beelden in en van onze samenleving zijn fundamenteel en snel aan het veranderen. Perfectie was lange tijd ons ideaal. En nog steeds is perfectie, met name lichamelijke en materiële perfectie, een onontkoombaar ijkpunt, lijkt het. Ondertussen zien we ook duidelijke barsten ontstaan in het perfecte beeld dat ons onophoudelijk voorgeschoteld wordt. Veel van de huidige perfectie wordt gelabeld met onecht, nep, gemaakt, overdreven, over de top en te mooi om waar te zijn.
Een nieuw zijn, een nieuw zelf?
De Vrouwenpartij vraagt zich hierbij af of we op weg zijn naar een nieuw zijn, een nieuw zelf, een zijn en zelf dat waar wil zijn.
Authenticiteit is al jaren een woord dat veel aandacht krijgt en in de sociale media is het tonen van kwetsbaarheid een trend. Tegelijkertijd moeten we onszelf en onze samenleving door de gevolgen van corona, van klimaat veranderingen en van oorlogsdreiging opnieuw uitvinden.
Een nieuw beeld van perfectie
Zou het nieuwe beeld van perfectie gedragen kunnen worden door authenticiteit, inclusief kwetsbaarheid, dat samengaat met samenleven? Een antidotum tegen eenzaamheid, depressie, gebrek aan erkenning, tegen competitie met elkaar en de daaruit voortkomende ongelijkheid? Zouden de problemen al zo groot zijn dat we die alleen samen aankunnen? Samen de klimaatgevolgen terugdringen, samen de ongelijkheid uit de wereld helpen, samen de gevolgen van de oorlogs(dreiging) opvangen? Zijn al die (mogelijke) rampen de katalysators die ons tot eenheid gaan brengen? Zijn rampen noodzakelijk om ons wakker te maken voor het vele onrecht in de wereld? Ons te dwingen onze leefwereld te herformuleren en te baseren op nieuwe principes? Een wereld bestuurd op basis van eerlijkheid en waarheid?
Nieuw handelen
Verder gaan op dezelfde weg is onmogelijk geworden. Scheefgroei wordt op alle terreinen geopenbaard en erkend. Fundamenteel andere gezichtspunten en toekomstvisies zijn noodzakelijk om onze samenleving te kunnen redden en op andere rails te krijgen. Achter de feiten blijven aanlopen is geen optie.
Dit is de tijd voor nieuw handelen. Een maatschappij die geregeerd wordt door de markt is achterhaald en onwerkzaam, zelfs gevaarlijk, geworden. Een nieuwe samenleving kan niet gebaseerd zijn op een uit de hand gelopen ruilmiddel, geld. De mens hoort centraal te staan en niet de macht van geld in handen van een inhalige minderheid. De giftige en onrechtvaardige kant van de macht van geld zien we in stijgende energieprijzen en voedselprijzen die de rijken machtiger en rijker maken en de armen armer.
Het nieuwe handelen begint eenvoudig met een basisinkomen voor iedereen. Het enige wat hiervoor nodig is, is politieke wil, aangezien al officieel berekend is dat een basisinkomen betaalbaar en haalbaar is. Een Basisinkomen betekent gratis geld voor minimale levensbehoeften voor iedereen. Niet eerlijk? Niet nodig en noodzakelijk? Je kunt alleen tegen een basisinkomen zijn als je zelf genoeg inkomen hebt en het anderen niet gunt!
De oplossing is samenwerken en delen?
De wereld is veranderd. ‘Zie je het niet?’ Corona treft iedereen met een inkomen! Klimaatveranderingen als droogte, stortbuien en stormen beginnen iedereen te treffen ongeacht inkomen. De situatie in Oekraïne treft ons allemaal met hogere energie- en voedselprijzen, hogere inflatie. Hoe zeker is in dit alles ons inkomen en onze rijkdom?
Als we in alles ‘gedwongen’ worden om samen te werken, zal delen dan ook niet ‘afgedwongen’ gaan worden? Kan het denken en de sfeer in het land zich niet tegen te grote rijkdom kunnen keren? Sancties tegen te grote inhaligheid van bedrijven? Wordt het dienen van de samenleving de enig effectieve strategie om te overleven?
Onzekerheid alom
Trump en Poetin zijn voorbeelden dat niets zeker is op het grote wereldtoneel. Oekraïne bedreigt het bestaan van Russische oligarchen, maar zijn de andere superrijken veilig? Op landstoneel zijn pensioenen al niet zeker, maar zijn aandelen dat wel? Wat als de rente op je hypotheek ineens 10% hoger wordt?
Alternatief systeem van organisatie
Alleen een ander systeem van organisatie van de samenleving kan zekerheid bieden! Een alternatief authentiek systeem waar geld niet de hoofdrol speelt, maar de mens zelf (zijn leven bepaalt). Zijn creativiteit en vrijheid! Zijn ideaal van samenleven in harmonie met zichzelf, in harmonie met zijn samenleving, in harmonie met zijn omgeving, de natuur. De wereld is van de mens, niet van bedrijven en machthebbers.
De wereld is op dit moment ‘rijk’ genoeg om iedereen een volwaardig leven te bieden. De Nobelprijswinnaar Amartya Sen heeft al 40 jaar geleden bewezen: hongersnood is niet het gevolg van te weinig voedsel maar het gevolg van gebrekkige distributie van voedsel. Onze wereld heeft aan niets een tekort, het is een kwestie van gelijkwaardige distributie naar iedereen. Willen we dat, is ons hart groot genoeg, is de grote vraag.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024