Blog

Abortus en reïncarnatie

De Vrouwenpartij kreeg de vraag hoe zij denkt over de opkomst van het anti-abortus activisme.

Antwoord: Tot in de 60-er jaren kwam de Rooms-Katholieke Kerk bij je langs als het minimaal aantal kinderen van 6 niet gehaald werd. Tien kinderen toonde de gehoorzaamheid aan de RK-kerk en 15 kinderen was geen uitzondering. Veel kinderen en de missie mensen te bekeren waren de manieren om het Rooms Katholieke geloof in de wereld te laten groeien. Zieltjes winnen, heette het.
Door de komst van de pil -een uitvinding van het Brabantse Organon- kwam onmiddellijk de klad in het aantal kinderen dat per gezin geboren werd. Eigen vrije keuze van de vrouw bij het krijgen van een kind werd door de pil mogelijk. Monseigneur Beckers van de RK Kerk speelde een toonaangevende rol door deze eigen keuze van de vrouw ruimhartig te ondersteunen (tegen de wens van de Paus in) . Er kwam een einde aan het krijgen van ongewenste kinderen binnen het gezin.
De Vrouwenpartij vraagt zich af of het zieltjes winnen na zoveel jaar terugkomt in een vermomde vorm? Of is het een poging de eigen cultuur te beschermen? Of is het een vorm van radicaliseren die we op veel plaatsen en in zoveel vormen zien opkomen?

De Vrouwenpartij plaatst zo’n vraag graag in een wijder perspectief. Neem bijvoorbeeld het fenomeen reïncarnatie (wedergeboorte). We kennen het uit Azië en in het bijzonder uit de Hindoeïstische cultuur. Een paar miljard mensen op de wereld leven met de gedachte van reïncarnatie. Interessant is dat het geloof in reïncarnatie in Nederland van zo goed als 0% in de 60-er jaren gegroeid is naar meer dan 25% van de bevolking (onderzoek uit 2017). Het is te verwachten dat dit percentage vanwege ondermeer de ratio achter reïncarnatie elk jaar zal blijven groeien.
Reïncarnatie plaatst het abortus fenomeen in een volledig ander daglicht dan het Christelijk geloof.* In het Christelijk geloof gaat de ziel van het kind bij abortus direct naar de hemel (waarom  zou je zoiets niet willen) zonder een leven op aarde te hebben gehad. Bij reïncarnatie gaat de ziel bij abortus een leven bij andere ouders tegemoet, waar het zijn evolutie voortzet. Rechtvaardigheid is een groot verschil tussen de twee zienswijzen. Bij het Christelijk geloof is geen rekening gehouden met waar je ziel geboren wordt (arm, rijk, buiten het geloof, kort of lang of gehandicapt leven etc.). Geluk of pech en het lot spelen daarbij een grote rol. Bij reïncarnatie krijgt je ziel in elk leven nieuwe uitdagingen om zich te ontwikkelen.

De Vrouwenpartij wil ook een aantal vraagtekens plaatsen bij het fenomeen van tegen abortus te zijn:
1. Abortus is vrijwel volledig een zaak van de vrouw en hoort niet door mannen te worden bepaald. Een vrouw dwingen tot het krijgen van een ongewenst kind en een ongewenst leven is van een grote wreedheid.
2. ‘Het leven is heilig’, wordt door Christenen vaak als argument gebruikt. Het geldt in het Christendom echter niet voor het leven van dieren. Ook het leven van de planeet wordt voortdurend met voeten geschonden.
3. Hoeveel anti-abortus activisten hebben een van abortus gered kind geadopteerd? Of onderhouden het financieel? Een vrouw ompraten en vervolgens in de steek laten?
4. Bij verkrachting of in de steek gelaten worden vanwege je zwangerschap, krijg je als vrouw  een kind van de man die je haat. Hoeveel van die haat gaat over naar dat kind? Wat is de ervaring van zo’n bastaard kind in de maatschappij? Hoe durf je een vrouw en een kind zoiets aan te doen?
5. Bij een echo zie je een gehandicapt kind. Wil je dat je ongeboren kind aandoen, je andere kinderen misschien, je huwelijk, je familie? Wat als je huwelijk er door strandt? Wat als je daardoor voorgoed afscheid moet nemen van je geliefde werk? Wat als je omgeving er niet mee om kan gaan? Moet je jezelf dwingen het allemaal te accepteren omwille van het ongeboren kind, omwille van je geweten? Omdat een gehandicapt kind tegenwoordig met allerlei kunst en vliegwerk in leven kan worden gehouden is het noodzaak om dat ook met alle mogelijke middelen te doen? Is het echt allemaal in het belang van het ongeboren kind? Heeft een (ongeboren) gehandicapt kind ook een stem?
6. Door MeToo kan de vrouw beschermd worden tegen ongewenst grensoverschrijdend gedrag. Maar kan niet beschermd worden tegen een ongewenste zwangerschap?

De problematiek rond abortus is complex en veelzijdig.
De Vrouwenpartij vindt, alles overziend, dat vrijheid ook hier de hoogste waarde vertegenwoordigt. De vrije keuze van de vrouw dient gerechtvaardigd te worden en onaantastbaar te zijn.

* interessant is dat reïncarnatie niet vreemd is aan het Christendom. Pas later in de 6de eeuw is het geweerd, door de gnostische boeken waarin het behandeld werd,  buiten de Christelijke leer te houden. Dit gebeurde tijdens het concilie van Nicea op aandrang van keizer Constantijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024