Blog

Tegenlicht: ‘Het basisinkomen gaat niet over geld maar over vrijheid’

Commentaar Vrouwenpartij: basisinkomen is de oplossing van de meeste problemen van nu. De tijd van experimenteren is voorbij*: er is genoeg bewijs dat het werkt en dat het betaalbaar is.

De onopgeloste problemen en niet op te lossen problemen
De problemen blijven zich ophopen door onmogelijke energieprijzen, torenhoge inflatie, die de helft van de bevolking in financiële problemen brengt, door een incompetente regering zonder daadkracht en leiderschap, door een falende en immorele belastingdienst, door een kinderopvang affaire die nog jaren zal voortslepen, door klimaatproblemen met verdroging en verzakking van 1 miljoen huizen (kosten 60 tot 80 miljard) tot gevolg, stikstof ophoping en verlies aan biodiversiteit. Daarnaast kennen we de problemen in de jeugdzorg, de zorg in het algemeen en in het onderwijs, bij de rechtbanken, bij de gemeenten, bij bedrijven die niet genoeg personeel kunnen krijgen, etc.

Basisinkomen: de vrijheid die we nodig hebben
Een basisinkomen voor iedereen is de eerste grote stap naar vrijheid en bevrijding van beperkende, beklemmende en vaak onmenselijke, zelfs wrede, regels van de overheid. De tijd van burgers in toom houden met regels en geboden is voorbij. De weerstand tegen regels neemt nu vormen aan van opstand. We zien dat burgers het niet meer pikken betutteld te worden. Het onverantwoorde gebrek aan zeggenschap over alles wat over ons beslist wordt door ambtenaren van gemeentes en ministeries, die in alles het beter weten dan wijzelf, is onacceptabel geworden.
Een basisinkomen kan ons bevrijden uit die zogenoemde onzin-banen, kan ons bevrijden uit die mensonterende bijstand, uit die verwerpelijke studieschulden, uit de vele belastingregels die ons beteugelen en tegenwerken in werk, zorg en vrijwilligerswerk.

Gezondheidseffecten
Meestal onderbelicht bij het onderwerp Basisinkomen zijn de gezondheidseffecten. De corona pandemie heeft aangetoond hoe ‘gevangenschap’ in een lockdown een zware tol heft op de geestelijke gezondheid van met name jonge mensen. De bevrijding die gepaard gaat met het invoeren van een basisinkomen heeft een ongekend positief effect op het welzijn van in ons geval miljoenen mensen. Hoeveel van de 1,2 miljoen depressieve personen zullen hun toekomst fleuriger gaan inzien? Hoeveel mensen zullen uit hun angststoornissen bevrijd worden? Door de afname van stress: hoeveel scheidingen en gebroken gezinnen zullen voorkomen worden als de ouders minder stress ervaren, hoeveel minder stress zal er zijn als de druk van de prestatiemaatschappij substantieel afneemt bij een basisinkomen?
Ook positieve lichamelijke gezondheidseffecten zijn veelvuldig bij een basisinkomen: verbeterde voeding**, meer lichamelijk beweging, minder obesitas, minder diabetes.

Vraag Vrouwenpartij
De Vrouwenpartij vraagt zich af hoe groot en onoplosbaar moeten onze problemen worden voordat een basisinkomen serieus genomen wordt, zelfs onontkoombaar wordt?
Wij hebben al eerder geschreven dat het grote struikelblok voor een basisinkomen voor iedereen de gun factor is. De mensen met macht en geld gunnen de mensen zonder macht en geld niet hetzelfde, zelfs niet een beetje. ‘Wij hebben er voor gewerkt en dat moeten zij ook maar doen’ is het gebruikelijke argument. Waarden als medemenselijkheid en mededogen, gevoelens van sympathie en empathie, van delen, zijn te zeldzaam bij mensen die het goed hebben. Zal het gaan zoals met onze steun voor klimaatmaatregelen: gaan we pas door de bocht als de droogte ons huis met verzakking treft en onze tuin vergeelt, water ons huis doet onderlopen, brand ons huis of vakantiehuis bedreigt, de energieprijzen ons welzijn inkrimpt, temperaturen het verblijf in ons 2de huis onaantrekkelijk maakt en verkoop verliesgevend, etc? Zullen verschillende soorten ‘dwang’ nodig zijn om mensen met macht en geld over te halen om een basisinkomen te steunen, zelfs te eisen?
Laten we de toekomst naar ons toehalen en het basisinkomen op alle niveaus in de maatschappij promoten!

*Nog meer experimenteren is een bekende manier van de regering om iets jaren te kunnen uitstellen met meestal heel slappe en onkundige argumenten. We zien het met het vrijgeven van het cannabis (wiet) experiment, waar bepaalde steden met het experiment kunnen meedoen. Het is zoals voorspeld een poging tot mislukking. Er gaan jaren verloren, terwijl een voorbeeldland als Portugal met groot succes alle drugs heeft vrijgegeven.
** Mensen met weinig inkomen kopen de meest ongezonde producten. Kinderen op de basisschool kampen nu al met diabetes en hoge bloeddruk verschijnselen (door slechte voeding). De kosten voor de samenleving zijn logischerwijs door langdurigheid enorm.

Weer een Tegenlicht reportage van formaat die onze toekomst belicht:

Merel Zoet
13 augustus 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024