Wat ons treft
De corona pandemie treft ons allemaal, de energieprijzen treffen ons allemaal, het klimaat met droogte, lage rivierstanden, hittegolven, treft ons allemaal, de inflatie is er voor iedereen. Werden we ooit zo veelvuldig getroffen in ons persoonlijke leven? Gaat er ooit nog een eind aan komen? Of zullen we steeds vaker getroffen worden door schijnbaar oncontroleerbare verschijnselen en ontwikkelingen? Is de geest uit de fles gekomen? Komt er een einde aan onze welvaart? Komt er een einde aan onze pensioen toekomst als de aandelenbeurzen instorten?Staat die verre toekomst van gisteren vandaag al voor onze deur? Is het kantelpunt bereikt? Onomkeerbaar? Heeft de natuur een grens getrokken en zijn wij eroverheen gegaan? Het lijkt veel op ons spreekwoord: wie niet horen wil, moet maar voelen. Vroeger werden kleine groepen getroffen, nu iedereen?
Wie het (nog) niet treft
Tegelijkertijd spinnen grote bedrijven garen bij de prijsstijgingen. Recordwinsten worden verdeeld over managementbonussen en aandeelhouders. De rijken en superrijken vermenigvuldigen hun geld en bezit op ongekende snelheid. Vrijgesteld van de rampen die de gewone burger treffen. Maar hoe lang duurt het voor zij ook geraakt worden? Met aandelenbeurzen die instorten? Sluitingen door te hoge energieprijzen? Verminderde omzet door te hoge prijzen aan de consument? Wettelijke plafonds aan prijzen, winsten, bonussen? Consumenten protest en boycot? Zelfs de komst van een ‘oorlogseconomie’ waar veel economen aan denken? Met verbod op ‘oorlogswinsten’ en nationalisatie van bedrijven?
Nu al lijken superrijken niet meer veilig: de oligarchen zijn geraakt met inbeslagnames, terwijl Frankrijk vluchten met privéjets dit jaar nog gaat verbieden. Wanneer wordt het rijden met grote brandstof slurpende auto’s onbetaalbaar gemaakt of komt het in het hokje super-asociaal? Wanneer wordt het kopen van meerdere huizen onrendabel of zelfs onmogelijk gemaakt wanneer je er zelf niet woont? Wanneer komt er een speculatie belasting? Wanneer ‘moeten’ pensioenfondsen het grootste deel van hun vermogen in de eigen innovatieve economie gaan investeren?
Wat nu?
Is de gehele wereld in crisis? Qua klimaatgevolgen en voedselprijzen zitten alle landen in het zelfde schuitje. We kunnen daarom niet verwachten dat de problemen tijdelijk zullen zijn.
De Vrouwenpartij denkt dat ons voorstel tot hervorming van ons economisch stelsel de enige uitweg is. De huidige markteconomie, -alles aan de markt overlaten-, functioneert op zoveel plekken averechts. Ons verkocht als panacea voor alle welvaartsproblemen, blijkt het de ongelijkheid tussen rijk en arm in de maatschappij alleen te vergroten. De groeiende groep van rijken en welgestelden zijn substantieel rijker geworden en het arme deel van de bevolking is er in tientallen jaren niet op vooruit gegaan. Meer geld en macht zijn geen grondbeginselen die ons uit de huidige problemen kunnen bevrijden. Hebzucht en jaloezie zijn geen eigenschappen voor onze toekomst.
Universeel basisinkomen – basis voor een toekomst voor ons allemaal
Alleen een universeel basisinkomen kan de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Alleen een universeel basisinkomen kan een tegenkracht vormen om ons economisch bestel fundamenteel te hervormen. Een universeel basisinkomen neemt heel veel macht weg bij de machthebbers, de beslissers, de regelmakers. Het is een enorme boost voor vrijheid en het inzetten van onze vrije wil. Het is een fundamentele verandering aan de basis van ons leven.
Het grote struikelblok is het ontbreken van de ‘gunfactor’ bij de machthebbers en de mensen met een goed inkomen. Maar voor hoelang kan deze oplossing genegeerd worden? Moeten de problemen eerst nog groter worden? Moet de regering en de overheid de controle over de samenleving verder verliezen? Moet de macht van de regering en de overheid zich eerst bewijzen als regelrechte onmacht?
Eenheidsregering
Onze verwachting is dat de regering niet kan veranderen. Ook volgende regeringen niet. Het vasthouden aan ingesleten gewoonten als regelgeving, het eigen gelijk, meewaaien met de dag, korte termijn politiek, zal niet veranderen met een andere regering. Alleen een eenheidsregering, i.e. zonder politieke motieven, kan voor ons land een duurzame en zekere toekomst ontwikkelen.
Zie ook artikel Groene Amsterdammer:
Kent Europa nu een oorlogseconomie?
Wie maakt wat, hoeveel, voor wie?
Hoe noem je een maatschappij waarin de overheid hele sectoren plat kan leggen, die met recordinflatie kampt en waar het gas mogelijk op rantsoen moet?
Lees hier het hele artikel: wie maakt wat, hoeveel, voor wie?
Bron: www.groene.nl
Koen Haegens
24 augustus 2022