Een oplossing, met een goed gevolg voor veel maatschappelijke problemen, is de energiemarkt ontkoppelen
De gevolgen van het neoliberalisme
Vroeger waren essentiële diensten het bezit van Nederland als geheel. De NS, de Giro, het Ziekenfonds, de NUTS bedrijven waren overheidsdiensten, waar je van op aan kon.
Maar toen kwam de keuze voor het neoliberalisme en werd het marktdenken, de marktwerking en alles overlaten aan de markt de ideale strategie. Vervolgens konden die overheidsdiensten verkocht worden aan commerciële partijen.
De markt zou die diensten goedkoper maken, efficiënter en ze verbeteren, werd beweerd. We zijn nu na 20 jaar wel tot de conclusie gekomen dat het een slecht idee is geweest en dat de beloften bij lange na niet gehaald zijn. De neoliberale koers heeft ons land in vrijwel alle markten in grote problemen gebracht.
De erfenis van het marktdenken
De score kaart: de commerciële NS werkt zelden zonder problemen, de dienstverlening van de Giro, overgenomen door de ING, is alleen maar ingekrompen, het Ziekenfonds is verlaten voor Verzekeringsmaatschappijen, die de gezondheidszorg hebben gefrustreerd, onwerkbaar gemaakt met eindeloze reeksen overbodige administratieve regels en duurder, het Gronings gas in handen van de NAM zorgde voor voorspelde onnodige aardbevingen en onoplosbaar leed en wij zitten met marktconforme gas- en elektra tarieven die de helft van Nederland in de schulden drijft.
Voorbeeld de energiemarkt
Als voorbeeld nemen we de markt voor energie. Alle soorten energie zijn samengevoegd en het is 1 markt geworden, waar alle soorten energie aan elkaar gekoppeld zijn. Efficiënter en goedkoper was de belofte. Het gevolg is echter dat de prijs voor energie uit warmtenetten omhoog gaat als de prijs van gas of olie omhoog gaat. En dat de prijs voor elektriciteit uit windparken en uit zonneparken op dezelfde manier afhankelijk is van de gas en olie prijs.
Het wrange is dat zonder die koppeling de prijs van elektriciteit de helft zou zijn van de prijs nu! Die verdubbeling is onvermijdelijk wordt gezegd. ‘Zo zit de markt nu eenmaal in elkaar’. Nee, zo is de markt in elkaar gezet met alle gevolgen van dien: ongecontroleerde inflatie, ongekende prijsverhogingen voor voedsel en zulke hoge energieprijzen waardoor vele mensen, zoals in de UK, moeten gaan kiezen tussen warmte of eten.
In plaats van controle zijn we de controle kwijt en is die vervangen door dwang. We worden gegijzeld door de energiemachten. Niets aan te doen?
De roep om een energieprijsplafond
Logisch dat velen roepen om een energieprijsplafond. Verschillende landen denken daar aan of zijn het aan het voorbereiden.
Maar kunnen we niet een voorbeeld geven en de ontkoppeling in Nederland realiseren waardoor de prijs van elektriciteit halveert? De gezinnen aangesloten op warmtenetten zijn daarmee direct uit de problemen en de gezinnen die al afgesloten zijn van het gas zijn daarmee ook direct uit de problemen. De gezinnen afhankelijk van gas kunnen met overheidssteun overschakelen op elektrisch koken (inductie), warmwater via een elektrische boiler en verwarming via infrarood panelen. De investeringen zullen met de huidige gasprijzen in een jaar, of maximaal 2 jaar, terugverdiend zijn.
Natuurlijk heeft een ontkoppeling vele gevolgen maar wat is belangrijker? Wij, de energiebedrijven, de markt, de overheidssystemen? Nood breekt wet, is het aloude gezegde dat nu van toepassing is. De overheid kan zijn burgers niet in de kou zetten tot volgend jaar omdat de overheidsregulering het niet aan kan, vindt de Vrouwenpartij.
Blog
De energiemarkt ontkoppelen halveert de prijs van elektriciteit
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Laatste vrouwenberichten uit de media
Na kweekvlees brouwen wetenschappers nu ook tomaten, koffie, katoen en hout in het lab | de Volkskrant
11 januari 2025
De koppen hadden moeten luiden: ‘Rick Nieman is een lul’ | de Volkskrant
2 januari 2025
Stop niet met VPRO Tegenlicht – Petities.nl
31 december 2024
14 jaar korter gezond
15 december 2024
Rutte in eerste NAVO-speech: ernstigste veiligheidssituatie uit mijn leven – NRC
14 december 2024
4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024
Syrische gelukzoekers?
10 december 2024
Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024
Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024
After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024
Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024
Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024
Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024
Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024
Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024
Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024
Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024
China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024
Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024
Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024