Commentaar Vrouwenpartij: de kabinetten Rutte kunnen het beste samengevat worden onder het motto: in alles te laat. Veel problemen hadden grotendeels voorkomen kunnen worden als er direct was ingegrepen. Door te kiezen voor strategieën als ontkennen, vertraging, informatie achterhouden, desinformatie, in de doofpot stoppen en onder het tapijt vegen, etteren veel affaires vele jaren door. Terwijl het onduidelijk blijft of ze tijdens dit laatste kabinet opgelost gaan worden.
Gelukkig begint het besef door te dringen dat er maar 1 oplossing is: Nederland moet op de schop. De organisatie achter onze samenleving is kaduuk en failliet. Zolang we proberen door te gaan met de oude methode van organiseren, zolang zullen problemen zich vergroten, maar zullen de problemen zich ook vermenigvuldigen (zoals in de jeugdzorg/bescherming). Het schip is niet meer te redden is de mening van de Vrouwenpartij. Voor elk probleem heeft de Vrouwenpartij oplossingen aangedragen, maar alleen als het niet anders kan en de nood te hoog is opgelopen, lijkt er voor die oplossingen gekozen te worden.
De oplossing is eenvoud van organisatie en het kind centraal stellen
Het probleem van de jeugdzorg is door de organisatie te complex geworden. Een kind krijgt voor hulp te maken met een veelvoud aan instanties en personen. Het kind voelt zich niet begrepen en zelfs in de steek gelaten. Hulp is anders.
De oplossing ligt bij eenvoud waar het kind centraal staat en niet de organisatie van de jeugdzorg.
Succesvolle buurthuizen kopiëren
Willen wij voorkomen dat de roep om zorg blijft groeien dan zullen wij veel meer moeten doen in buurten waar de kinderen wonen en vandaan komen. Buurthuizen, speciaal voor jongeren, waar ze de gehele dag terecht kunnen, zijn essentieel hierin. De oplossingen hoeven niet uitgevonden te worden, onderzoeken en studies zijn onnodig, want neem 10 voorbeelden van gemeenten met de meest succesvolle buurthuizen en kopieer die met een verplichting naar alle andere gemeenten. Het succes van die buurthuizen is gebaseerd op het luisteren naar de jongeren en hen betrekken in het organiseren van activiteiten en inrichting.
Regering: stel minimaal een miljard uit het budget ter beschikking van gemeenten om uitgebreide buurthuizen te bouwen, te beheren en ze te bemannen met geschikte jongerenwerkers uit de gemeente. Voorkomen is zoveel beter en bovendien goedkoper!
Uit de Volkskrant:
De problemen in de jeugdbescherming zijn weerbarstig, maar dat is geen excuus meer om niet met spoed in te grijpen.
….het is totaal uit de hand gelopen. Inmiddels doet 1 op de 7 kinderen een beroep op professionele, gesubsidieerde hulp. 25 jaar geleden ging het nog om 1 op de 27. Sinds 2015 stegen de uitgaven van 3,6- naar 5,6 miljard euro. Het stelsel slibt dicht.
Lees hier het hele artikel: De problemen in de jeugdzorg zijn weerbarstig, maar dat is geen excuus meer om niet met spoed in te grijpen
Bron: Volkskrant.nl
Raoul du Pré
16 september 2022