Blog

Een markt in plaats van een god – De Groene Amsterdammer

Commentaar Vrouwenpartij: een artikel naar ons hart! De beloften van het neoliberalisme worden eindelijk en alleen door sociale dwang, ten grave gedragen. Twintig jaar macht van de markt heeft ons, op de grote bedrijven, aandeelhouders en rijken na, aan de bestaansafgrond gebracht. Wie heeft ooit gedacht dat er een tijd zou komen dat er niet genoeg geld zou zijn voor eten en verwarming? Een grove schending van mensenrechten in een van de rijkste landen op aarde! ‘Ja, maar we mogen de markt niet verstoren’ is de tegenwerping van Rutte die niet zo zwaar tilt aan de schending.

Eerlijkheid, ons hoofdthema
In de komende tijd is het noodzakelijk dat de superwinsten van bedrijven en hun aandeelhouders zwaar belast gaan worden, aandelenbonussen aan banden worden gelegd en er een maximum komt aan  beloningen en wel in verhouding tot de verdiensten van de onderlaag in het bedrijf.
Eerlijkheid dient het hoofdthema te worden van de samenleving en de economie van de toekomst. Alleen met eerlijkheid kan de balans tussen hoog en laag hersteld worden.

Deregulering van de markt en regulering door de grote bedrijven
Het neoliberalisme heeft de markt gedereguleerd, vrij gemaakt, maar er wordt vergeten dat de grote bedrijven vervolgens hun eigen regels hebben ingevoerd die enorme schade hebben toegebracht aan onze samenleving.
Een aantal voorbeelden:
1. De verzekeringsmaatschappijen hebben de gezondheidszorg uitgehold. De eigen regulering heeft geleid tot minder zorg, duurdere zorg en een onmenselijke werkdruk.
Na groot protest zijn de 80 formulieren die artsen per patient moesten invullen voor de verzekeringsmaatschappijen, geschrapt (als je ze in 1 keer kunt schrappen, hoe noodzakelijk waren die formulieren dan?).
Na groot protest werd ook de 5 minuten regel voor verzorgers in de ban gedaan. Verzorgers moesten elke 5 minuten van hun werk verantwoorden en administreren. Hoeveel tijd voor patiënten is verloren gegaan aan administratie door artsen, verzorgers en ziekenhuizen? Hoeveel geld heeft die onnodige administratie gekost? Hoeveel extra zorg en werkbanen levert het op als 80-90% van de administratie voor verzekeringsmaatschappijen geschrapt wordt? De verzekeringsmaatschappijen kosten ons vele miljarden!
2. De grote bedrijven schrijven mee aan wetten en regels die op hen van toepassing zijn. Hoe goed gaat dat voor hen uitpakken? Het is bijvoorbeeld een uitstekende manier om regels op te stellen die het, door de hoge kosten om aan de nieuw verzonnen regels te kunnen voldoen, schier onmogelijk maken voor kleine bedrijven om de markt te betreden of zelfs als kleine zelfstandige in de markt te kunnen blijven opereren. Door het aantal mededingers te verkleinen en met elkaar te fuseren* blijven uiteindelijk alleen een paar grote spelers over die alles kunnen domineren. Is het toevallig en nodig dat de oliemaatschappijen ongekend hoge winsten maken?
3. Grote bedrijven hebben genoeg geld om via lobbyen vernieuwingen in de markt tegen te houden.
Stevia, een calorieloos en natuurlijk zoetmiddel, werd vele jaren door een verbod uit de markt gehouden. Na het intrekken van het verbod, waren de grote tegenstanders van stevia, opeens de grootste verkopers geworden.
Glyfosaat, een kankerverwekkend landbouwgif van Bayer, wat iedere Nederlander in zijn bloed heeft, blijft door een succesvolle lobby in de EU toegestaan. Ondanks dat Bayer honderden miljarden schadevergoedingen moet betalen in de VS en glyfosaat in Frankrijk erkend is als veroorzaker van de ziekte Parkinson bij boeren.
Hoe belangrijk vinden wij dat de vrije markt in stand gehouden blijft? Belangrijker dan onze gezondheid, belangrijker dan honger en kou?
4. Het zogenoemde containertekort door corona was geen tekort. Containers stonden niet altijd op de plek waar ze nodig waren. De kosten van containervervoer stegen met 300 tot 600% en veroorzaakte zodoende een deel van de inflatie waar we nu mee te maken hebben. De oplossing was een aantal schepen met lege containers te sturen naar de havens waar ze nodig waren. De eenmalige kostenstijging zou daarmee ruim onder de 100% zijn gebleven. Alleen de Corespondent wijdde een uitgebreid artikel aan de werkelijkheid achter het containertekort.
De vrije markt mag echter niet verstoord worden om de te verwachtte inflatie te drukken.

Wat nu? Een eenheidsregering!
De Vrouwenpartij heeft eerder gepleit voor een eenheidsregering. Een eenheidsregering richt zich niet op politieke standpunten maar op het goed en de toekomst van het land.
De beste leider van zo’n eenheidsregering is zonder twijfel Pieter Omtzigt. Onder zijn leiding kan het vertrouwen van de bevolking hersteld worden en de vrije markteconomie fundamenteel hervormd.
Wij denken dat weinig meer hetzelfde kan blijven. De problemen met het klimaat, de problemen in de zorg, het onderwijs, de woningbouw, zijn te groot en te complex om via een politiek van compromissen sluiten, te worden opgelost.
De grote bedrijven met hun lobby en invloed zijn te machtig voor de huidige politiek. Alleen een verenigde bevolking kan voldoende tegenwicht bieden om de grote bedrijven achter het nieuwe beleid te laten scharen.
Tot nu toe was de hoofdfocus  gericht op straffen om zaken onder controle te krijgen en te houden. Dit mislukt in de meeste gevallen. Zie de totaal mislukte aanpak van drugs gedurende tientallen jaren** of de aanpak van criminaliteit en misdaad.
De focus leggen op belonen als strategie zal de stemming en het gevoel in het land doen keren. Het instellen van een gratis basisinkomen voor iedereen is zo’n voorbeeld van belonen. Geen vernederende bijstand, geen eindeloos ingewikkelde toeslagen, geen noodzaak werk te doen waar je ongelukkig van bent! Maar belonen van de waarde die je hebt en de mens die je bent! Zonder voorwaarden, zonder toetsen. Een soort AOW vanaf 18 jaar!

* Weten we nog hoeveel de fusie van ABN-AMRO ons heeft gekost? 18 miljard! Iets meer dan het ‘enorme’ steunpakket van het kabinet volgend jaar, dat ook weer schril afsteekt bij de 25 miljard voor een paar duizend boeren.
** Waarom nemen we geen voorbeeld aan Portugal waar drugs, zelfs harddrugs, uit de criminaliteit zijn gehaald en het gebruik van drugs dramatisch is gedaald. Hoeveel kost drugsbestrijding ons aan geld en personeel, wat zoveel beter aan andere politie en gerechtelijke zaken kan worden besteed? Waarom star blijven geloven in de oplosbaarheid van een onoplosbaar probleem en geld blijven verspillen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024