Commentaar Vrouwenpartij: Kinderopvang bij de boer is een oplossing voor 2 problemen: wachtlijsten bij de kinderopvang verkorten en boeren neveninkomsten bieden zodat zij hun veestapel kunnen verkleinen. De regelgeving, zoals altijd, staat zodanig in de weg dat een kinderopvang opstarten bij de boer 2 tot 5 jaar kost en dat bij de boer met een kinderopvang de veestapel volgens de regels niet verkleind mag worden! Wie kan zoiets verzinnen? Alles zoveel als mogelijk op slot is de strategie van de overheid? Controle tot het bloed onder de nagels?*
De vraag naar kinderopvang bij de boer is enorm gegroeid. Vanaf 2007 is het aantal ver13voudigd en de omzet ver30voudigd. Een ongekend succes, dat met een eenvoudige versoepeling van regelgeving verder versterkt kan worden.
Regelgeving moet op de schop
Vertragende en belemmerende regelgeving dient overal in Nederland op de schop te gaan. Wij kunnen niet maanden en jaren wachten als de nood hoog is.** Alles kan sneller en beter als we de huidige regelgeving aan strenge eisen koppelen.
Voorbeeld: verkort de tijd van besluitvorming drastisch en koppel die tegelijkertijd aan een einddatum waarbij gesteld is dat als de gemeente of de overheid de einddatum niet haalt, de vergunning automatisch op de einddatum verleend wordt. Vereenvoudiging van de regels wordt logischerwijs een noodzakelijkheid om de looptijd te verkorten.
De start van een kinderopvang moet binnen een jaar gerealiseerd kunnen worden. Weet wel dat we per 1 januari 2024 een enorme toestroom van peuters voor kinderopvang krijgen. Het is een noodzaak.
Uit het Leids Dagblad: Kinderopvang bij de boer is razend populair, maar door strenge regels van onder meer gemeenten en banken duurt het 2 tot 5 jaar om een opvang van de grond te krijgen.
Het aantal boerenbedrijven met een kinderopvang nam de laatste jaren flink toe. In 2007 waren er 20 boerenbedrijven met een opvang, inmiddels zijn dat er 263. De omzet steeg van 4 miljoen naar 115 miljoen euro per jaar, meldt LTO.
* de Vrouwenpartij is sterk voor een empatisch toelatingsexamen voor elke ambtenaar in Nederland. Zonder voldoende empatisch vermogen geen kans op een baan bij gemeente of ministerie of overheid. Een ambtenaar hoort een verzorgingsdeskundige te zijn. Hij hoort in de eerste plaats burgers te helpen en geen hobby te maken van dwarszitten en hoort zeker geen misbruik te maken van zijn macht. De menselijke maat dient leidend te zijn en niet de absoluutheid van regels.
Bij aantoonbaar machtsmisbruik dient een ambtenaar ontslagen te kunnen worden.
Bij aantoonbare onwil dient een ministerie onder curatele gesteld te worden.
** Volkskrant: Om de woningnood het hoofd te bieden heeft minister Hugo de Jonge de gemeenten opgedragen voor het eind van 2024 maar liefst 37 duizend flexwoningen neer te zetten, onder meer voor vluchtelingen met een verblijfsgunning, de zogenoemde statushouders, en jongeren. Omdat tijdelijke woningen sneller te realiseren zijn bieden ze zeker op korte termijn meer soelaas dan permanente nieuwbouw waar gemiddeld een vergunning- en bouwtraject van wel zeven jaar aan voorafgaat.
Lees hier het artikel: Regels voor kinderopvang bij boer moet soepeler
Bron: Leidschdagblad.nl
Merlin Mulder
22 oktober 2022