Blog

Twee nieuwe kwetsbare kerncentrales?

Commentaar Vrouwenpartij: de Vrouwenpartij is altijd al mordicus tegen het bouwen geweest van nieuwe kerncentrales in Nederland, maar nu nog sterker in een tijd dat kerncentrales je niet alleen kwetsbaar maken maar ook je internationale positie verzwakken door een doelwit te worden en daarmee een te chanteren land.

Bedreigingen in ontwikkeling
Weer trapt Nederland in de val van het korte termijn denken, het niet verder kijken dan onze neus lang is. Zijn nieuwe kerncentrales niet kwetsbaar voor terroristische aanslagen, voor langeafstandsraketten en drones, voor malware chantage? ’Nee’ zegt de VVD, meters dikke koepels maken ze veilig tegen aanslagen. Maar wat doet een mislukte aanslag met de plaatselijke bevolking? Wie gaat dan niet eisen dat de kerncentrale dicht moet?
Oekraïne wordt belaagd door vele duizenden lange afstandsraketten in vredestijd tijdens een ’speciale operatie’. Het stuurt zelf ongezien drones naar Russische militaire objecten vele honderden kilometers over de grens. Hoe veilig ben je voor drones die ongezien duizenden kilometers kunnen afleggen?
De stad Antwerpen is online dagen platgelegd door malware. Hoeveel losgeld kan je vragen als je een kerncentrale weet te gijzelen? Wie wil dat niet proberen als je een miljard kan eisen?
Kortom: kerncentrales als doelwit, maken een land kwetsbaar!

De toekomst heeft geen invloed op besluiten van de VVD? 
De VVD weet nu al dat er in 2035 kernenergie nodig is om dalen in het electriciteitsnet op te vangen? Twaalf jaar technologische innovaties gaan dit niet oplossen?*
1. Opslag in waterstof geen betere en goedkopere en meer betrouwbare optie om de dalen op te vangen?
2. Opslag in accu’s thuis en bij bedrijven heeft geen grote toekomst in het opvangen van dalen?
3. En vergeet de Tesla’s giga-accuparken met een bouwtijd van enkele maanden niet!
4. Zonnefolie dat ramen tot zonnepanelen maakt is geen technologische innovatie die huizen en ‘glazen’ kantoren CO2-neutraal en energie-neutraal gaat maken?
5. Wat als andere soorten energie veel goedkoper worden dan kernenergie? Zeker nu zonne-energie en windenergie, ook qua prijs, fossiele brandstoffen aan het vervangen is? Wat gaan de aandeelhouders van ons eisen als compensatie?
6. Veilige kernfusie kan kerncentrales niet in 1 klap obsoleet maken?

Maar ook:
– Op dit moment staat de helft van de Franse kerncentrales buiten gebruik vanwege onderhoud. De Belgische kerncentrales zijn in hun bestaan al tientallen malen stilgelegd. Terwijl de zon blijft schijnen en de wind waaien!
– Opslag van gevaarlijk nucleair afval zal onder invloed van milieuorganisaties steeds moeilijker en dus duurder worden.
– Wij, de burgers, betalen via belastingen minimaal 5 miljard voor de bouw van de kerncentrales en draaien tegelijkertijd financieel op voor de grote risico’s. Is het niet een veel beter idee om die miljarden in isolatie van onze woningen te steken (24 uur per dag minder energie nodig), in zonnepanelen en windmolens in bezit van burger coöperaties?
– Kunnen de VVD bestuurders en beslissers verantwoordelijk worden gesteld voor de investeringen in het geval van (tussentijdse) mislukking?

De Vrouwenpartij kijkt altijd naar het geheel. Niets dat rationeel is wordt buitengesloten. Korte termijn visies en oogkleppen zijn onaanvaardbaar. Geld is in deze tijden geen bepalende factor meer. Wij de mensen, de burgers horen over alles, lokaal en nationaal, mee te beslissen op basis van waarden en eerlijke voor en tegen argumenten.
De maatschappij van nu is verdeeld, de mensen angstig en voelen zich miskend, ongezien, vervreemd en verlaten. Het wordt tijd dat vrouwen de zorg over ons allen overnemen op basis van waarden en niet meer op basis van cijfers, geld en macht. Eenheid, harmonie en samenwerking zijn de basiswaarden van de Vrouwenpartij, die ons kunnen redden.

* N.B. Nieuws 9 dec: EPZ, de uitbater van de huidige kerncentrale in Borssele, verzet zich tegen de komst van twee windparken op zee, IJmuiden Ver Alpha en Nederwiek 1. Het bedrijf vreest de stroom van zijn eigen kerncentrales niet meer kwijt te kunnen.

Artikel FD – Kabinet: twee nieuwe kerncentrales komen in Borssele
De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, komen in het Zeeuwse Borssele. De centrales moeten uiterlijk in 2035 gaan draaien, bevestigen Haagse ingewijden dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Komende vrijdag neemt de ministerraad officieel een besluit, waarna energieminister Rob Jetten afreist naar Zeeland voor een toelichting.
De keuze voor Borssele is niet verrassend. Daar staat de enige werkzame kerncentrale van Nederland en het draagvlak voor kernenergie is groot in Zeeland. Bovendien is de opslagplaats voor nucleair afval daar gevestigd.

Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben in het coalitieakkoord van het kabinet-Rutte IV €5 mrd vrijgemaakt voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales door marktpartijen. Hoeveel de overheid exact gaat bijdragen, is niet bekend. Volgend jaar neemt minister Rob Jetten een besluit over de financiering van de centrales. De afgelopen maanden spoorden vooral VVD en CDA Jetten aan om haast te maken met de bouw van de nieuwe centrales.

Levensduur Borssele mogelijk verlengd
Na de bouw van de twee nieuwe kerncentrales (maximaal vermogen 1600 megawatt) moet kernenergie vanaf 2035 goed zijn voor 11 tot 15% van het totale elektriciteitsaanbod in Nederland.

Daarnaast stelt het kabinet subsidie beschikbaar voor onderzoek naar de bouw van zogeheten small modular reactors. Dat zijn relatief kleine kerncentrales — met een vergelijkbare omvang qua vermogen als de huidige kerncentrale in Borssele (485 megawatt) — die in een fabriek worden gemaakt en op locatie in elkaar kunnen worden gezet.
Ook onderzoekt het kabinet of de levensduur van de bestaande centrale in Borssele, die in 1973 is genomen, nog verder verlengd kan worden. De eigenaar van de centrale, de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland, en de overheid spraken eerder af dat de centrale uiterlijk in 2033 zou moeten sluiten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024