Blog

Hoe kijkt de Vrouwenpartij naar de slavernij discussie?

Vraag: hoe kijkt de Vrouwenpartij naar de slavernij discussie?

Antwoord: de Vrouwenpartij brengt de waarde Eenheid in praktijk als zij naar de grote maatschappelijke onderwerpen kijkt. Zo ook bij het onderwerp slavernij.

Lichamelijke Slavernij in de geschiedenis
Slavernij is zo oud als de mensheid zelf is en is onlosmakelijk verbonden aan de factor Macht. Macht over mensen, controle over mensen en een zienswijze van superioriteit.
Slaven en slavenhandel waren lang onderdelen van de samenleving en belangrijk voor het economie systeem. In Athene en Rome werden slaven goed behandeld en zelfs gezien als onderdeel van het gezin. De Romeinen boden overwonnen volken de keuze slaaf te worden of Romein. De basis van het succes van het Romeinse Rijk. Een idee voor Nederland en de asielzoekers? Asielzoekers het nieuwe maatschappelijke goud?
Bij de slavenhandel met Amerika, zoals wij die kennen, ontstaat een ander beeld. Zwarte slaven konden handelswaar worden door het gezichtspunt dat zij dichter bij dier en natuur stonden dan wij als beschaafde mensen. Een rascistische kijk was noodzakelijk om het tot slaaf maken van medemensen te rechtvaardigen. Ook toen al ging economie in Nederland boven welzijn en de menselijke maat. Tot 160 jaar geleden toen de menselijke sympathie en empathie van medemenselijkheid de houdbaarheid van de slavernij tot een eind bracht. Excuses waren tot voor kort nog een stap te ver. ‘Stel je toch eens voor dat we nu alle leed zouden moeten vergoeden in het geval we excuses aanbieden?’ Alleen excuses als het niets kost?

Hoeveel vormen van slavernij zonder excuses?
Kijken we naar het totaalbeeld van slavernij dan zien we ook vele andere vormen van slavernij in de vorm van verslavingen, waar nog geen excuses voor aangeboden of in de maak zijn.
– Wat te denken van de tabaksindustrie verantwoordelijk voor miljoenen doden elk jaar? Zij blijven producten ontwikkelen om de jeugd jong en zolang mogelijk rookverslaafd te maken. De basis van hun verdienmodel.
– Idem voor de alcohol industrie. Geen excuses voor de miljoenen doden of voor de gebroken gezinnen en kindertrauma’s, want we kunnen de inkomsten niet missen, toch?
– De drugs ‘industrie’ is een apart verhaal van verslavingen. Drugs zijn origineel verboden vanwege schadelijke gezondheidseffecten, maar als gevolg van het verbod wel verantwoordelijk voor een groot aantal onnodige drugsdoden, het overgrote deel van de criminaliteit in Nederland, ondermijning van de overheid en falende overheidshandhaving.
Dat de gezondheidseffecten minder negatief zijn dan bij tabak en alcohol wordt nog steeds onder het tapijt geveegd.
– En wat te denken van de medicijnverslaving van een half miljoen Nederlanders aan pijnstillers, slaapmiddelen, dempende kalmeringsmiddelen tegen stress, angst, neuroses en trauma’s? Afkicken is vaak vergelijkbaar aan het afkicken van harddrugs en niet afkicken betekent niet zelden leven in een schemerwereld.
– En nog meer: gokverslaving wordt aangemoedigd door ex-voetballers, en internetfilmpjes en gameverslaving zijn de nieuwste trends in ontwikkeling.
– Als één na laatste is er de koopverslaving (‘shop till you drop’)
– En als laatste is er de loonslaaf waar de vrije wil vaak ver te zoeken is en het ZZPer-schap een bevrijding is.*

Hoe lang gaat het duren voor de regering en overheid wakker wordt en gaat inzien dat ook hier economische belangen funest zijn voor het welzijn van ons Nederlanders?
Oplossingen zijn eenvoudig:
– verhoog elk jaar belastingen op tabak en alcohol substantieel, verhoog de minimum leeftijd en verbied nieuwe productontwikkelingen en introducties
– legaliseer alle drugs en stel productie en verkoop onder overheidscontrole (distributie via apotheken)
– onderken de gevolgen van medicijnverslaving en bescherm burgers effectief tegen langdurig misbruik
– verhoog gokbelasting, bescherm de jeugd op internet en introduceer geweldsbelasting op games
– introduceer een waarheidsfactor voor reclames die reclamemakers verplicht hun claims te onderbouwen (zoals de NutriScore op voedsel producten)
– introduceer het Universeel Basis Inkomen (UBI) om elke loonslaaf een beter en vrijer leven te garanderen.

Minder bekende vormen van verslaving
– FOMO – Fear Of Missing Out. De jeugd kent FOMO als geen ander: bang zijn iets te missen, zoals een concert of andere bijeenkomsten. Het gevoel van FOMO is voor jeugdigen vrijwel onweerstaanbaar.
– Gedachten zijn niet te stoppen. Hoeveel gedachtencarrousels draaien er niet dagelijks in iemands hoofd? Wie heeft controle over al zijn gedachten? Wie kan rust brengen in die aanval van gedachten?
– Gevoelens zijn niet te stoppen. Gevoelens volgen elkaar voortdurend op en gunnen niemand rust. Wij zijn gevoel, leven op en met gevoel! Alleen een burn-out kan enige rust brengen?
– Reacties zijn niet te stoppen. We reageren op alles! We reageren op onze gedachten, op alles om ons heen en dromen er ’s nachts over. Zijn alle reacties te stoppen, kunnen we ons afvragen.
– Bewegingen zijn niet te stoppen. Wie kan lang stil zitten en rustig blijven? Wie kan zonder bewegen en sport? De enige verslaving die goed voor onze gezondheid is, en waar geen excuses nodig zijn, lijkt het.

Slavernij en verslaving: macht, controle en vrije wil
Slavernij is een zeer breed onderwerp en zeer complex om in het geheel en in eenheid te overzien en in het geheel te begrijpen. Toch kunnen we zeggen dat slavenij en verslaving één essentiële overeenkomst hebben en dat is het fenomeen macht en controle. Bij slavernij gaat het over de macht en controle van een mens over de ander en bij verslaving gaat het over de macht en controle van buiten en van binnen over ons eigen zelf.
Het draait hier in essentie om de vrije wil. Een slaaf is zijn vrije wil over zijn leven ontnomen en een verslaving ontneemt de persoon zijn eigen vrije wil.

Eenheid, Harmonie en Samenwerken
De waarden van de Vrouwenpartij, Eenheid, Harmonie en Samenwerking, maken dat de Vrouwenpartij nooit excuses zal hoeven aan te bieden 😄

* wrang is dat, ondanks dat het snel groeiende leger van 1,2 miljoen loonslaven zich heeft ontworsteld uit hun ‘slavenij’ en de moed had voor zichzelf te beginnen, eigen baas te worden, is de regering druk bezig om een reeks aan maatregelen te nemen die tot doel hebben om zoveel als mogelijk ZZPers terug te dringen in de loonslavenij. Goed voor de economie uiteraard en natuurlijk ook voor de belastingen. De ZZPer moet maar weer gaan gehoorzamen voor zijn eigen best wil en de zeggenschap over zijn leven overdragen aan de machthebbers. Auw.


N.B. we laten de ingewikkelde vormen van verslaving aan liefde en slaaf binnen de liefde, buiten deze discussie.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024