Blog

‘Artificial intelligence maakt ons onderwijs achterhaald’

Commentaar Vrouwenpartij: betekent ChatGPT het virtuele einde van copyright?

Het afschaffen van copyright is een punt uit het manifest van de Vrouwenpartij. Kennis is universeel en het is pervers om het tot bezit te verklaren. Een idee uitgesproken, kan zonder tussenkomst toegevoegd worden aan het eigen denken door de persoon die aandachtig luistert.
ChatGPT lijkt het begin van het einde van copyright aan te kondigen, aangezien het teksten voor jou samenstelt uit vele en misschien wel honderden bronnen.

Algemene introductie en geschiedenis
Een belangrijk keerpunt voor de wereld ontstond toen Trump na zijn aantreden verklaarde dat er alternatieve feiten bestonden. Hiermee zei hij in wezen dat twee tegengestelde feiten beide waar konden zijn en iedereen zijn eigen waarheid kon kiezen! Een betere voeding voor alternatieve wereldbeelden, die al waren ontstaan door het complotdenken en de complottheorieën, is niet te bedenken. De waarheden van de wetenschap kwamen zelfs onder vuur te liggen.
Tegelijkertijd werd ‘faken’ van beeld en geluid doorontwikkeld tot een alom vertegenwoordigd fenomeen op sociale media en vervaagde het verschil tussen man en vrouw.
Waarheid en werkelijkheid als begrippen verloren hun absoluutheid in een wereld vol onzekerheid.
‘Waar kunnen we nu nog echte chocola van maken?’ wordt de grote vraag voor ChatGPT?

Wat gaat ChatGPT toevoegen en veranderen aan onze dagelijkse werkelijkheid?
Elke menselijke intellectuele creatie behoort tot de mensheid, is het standpunt van de Vrouwenpartij. Gratis Internet was de eerste grote stap naar ‘onbeperkte’ toegankelijkheid tot informatie en kennis. Gratis Muziek is de tweede grote stap die genomen is door de mogelijkheid van het gratis beluisteren van vrijwel alle muziek die ooit is opgenomen. De derde grote stap, die nog in ontwikkeling is, is onbeperkte toegang tot het beeldmateriaal dat ooit is opgenomen.
ChatGPT is een gratis kunstmatig intelligentie programma (AI of KI) van het techbedrijf OpenAI dat op elke vraag die je het stelt, een consistent en zinnig antwoord kan geven. Het kan ook je emails schrijven, of gedichten of werkstukken en essays, door een enorm scala van bronnen te raadplegen waarvan vele bronnen onder de copyright regels zullen vallen.
Stel dat een geschreven artikel samengesteld is uit tientallen bronnen, waarvan de helft onder copyright valt. Hoe effectief is het copyright nog uit te oefenen? Hoe ontdek je overtredingen? En valt het überhaupt nog onder copyright regels als het om een paar zinnen of deelzinnen gaat? Met ChatGPT is het te verwachten dat als het al overtredingen zijn, het in de miljoenen, zelfs miljarden qua aantallen overtredingen zal lopen. Wat is copyright dan nog waard?

Nieuwe Vrijheden
De Vrouwenpartij ziet ChatGPT als een nieuw instrument om de creatieve vrijheid van een ieder te vergroten.
Fysieke robots gaan ons meer en meer helpen en ondersteunen. ChatGPT kan gezien worden als een intellectuele robot die ons kan helpen en ondersteunen.
Stel je voor wat het kan betekenen voor ouderen die teksten in brieven en emails niet kunnen volgen of begrijpen. Zij kunnen ChatGPT, na het te hebben voorgelezen, vragen wat het in eenvoudige taal betekent en wat een goed antwoord zou kunnen zijn.
Stel je voor wat het kan betekenen voor mensen met schulden die niet weten hoe te antwoorden op incassobrieven en dwangbevelen. ChatGPT heeft toegang tot alle wettelijke regels en jurisprudentie en kan je behoeden voor foute intenties van deurwaarders. Kan je zelfs helpen je financiële situatie onder controle te krijgen met intelligente tips en adviezen.
In alle gevallen waarin je niet kundig of deskundig bent, kun je hulp vragen aan ChatGPT en een zinnig en doeltreffend antwoord krijgen.
In principe kan het ieder mens beschermen tegen uitbuiting, tegen schulden, tegen armoede met een superintelligentie die gratis is!

Open Source is de ideale samenwerking binnen de mensheid
ChatGPT is een open source programma, wat inhoudt dat iedereen het gratis mag gebruiken en de verdere ontwikkeling van het programma ook gratis wordt uitgevoerd.
Open Source is er voor de mensheid en het ideale geschenk dat je die mensheid kunt geven.
Open Source is de toekomst voor elk computer en internet programma, want samenwerken en delen zijn de waarden van de toekomst.

Lees hier het artikel: Artificial intelligence maakt ons onderwijs achterhaald
Bron: FD.nl
Jan Fred van Wijnen, Ardi Vleugels
22 december 2022

Naschrift ChatGPT: de reacties op het AI programma zijn niet mis. Er wordt geschreven dat het aan banden moet worden gelegd, verbannen, verboden, want feit en fictie, echt en nep kunnen niet meer van elkaar worden onderscheiden.

Ten eerste denkt de Vrouwenpartij niet dat verbieden of aan banden leggen een reeële optie is, simpelweg omdat het onuitvoerbaar is. Vraag het eens aan ChatGPT of dat kan gaan lukken.

Ten tweede is de kwalificatie ‘echt’ een bijzonder relatief begrip. Is er iemand met ideeën die origineel zijn? Alles is overgenomen, bewerkt en vervolgens eigen verklaard. Waarom wordt dat niet nep genoemd?

Ten derde is de menselijke psychologie en natuur het beste beschreven en verklaard in fictie. Fictie is een kunstvorm en stijgt zo boven feiten uit. Is fictie onwaar, bedrog, een leugen? Of kan fictie de beschrijving zijn van een werkelijkheid die anders voor de meesten onder ons onzichtbaar blijft?

Ten vierde is de vraag hoeveel van ons leven in de feitelijke werkelijkheid afspeelt. Hoe feitelijk is wat we zien in onze hoofden, in onze gevoelens en emoties, in onze dromen, in films, op TV, in games, in de Virtuele Realiteit, in de toekomst? En hoeveel van de werkelijkheid zien we niet en bestaat als het ware niet voor ons?

Ten vijfde: leer van de geschiedenis, want de wereld gaat mee op de golven van de tijd en ChatGPT is een product van deze tijd. Maak er het beste van, zeggen vrouwen en maak je geen zorgen over al die nu benoemde negatieve effecten. Bij alle technische doorbraken waren er zulke mannengeluiden en allemaal zijn ze vrij snel geluidloos verdwenen.

vervolg:
Bron: NRC.nl
Stijn Bronzwaer
9 januari 2023

Commentaar Vrouwenpartij: een vervolgartikel op ons artikel over ChatGPT – mbt gebruik ChatGPT in de praktijk

Lees hier het artikel: Van reclameteksten schrijven tot computercode checken: waar wordt ChatGPT al voor gebruikt?

Deze tekeningen zijn gemaakt door Dall-E, een programma van OpenAI dat illustraties maakt op basis van tekst. Voor deze illustratie gaf NRC de volgende opdracht: ‘Maak een schilderij van een robot die schrijft’.Deze tekeningen zijn gemaakt door Dall-E, een programma van OpenAI dat illustraties maakt op basis van tekst. Voor deze illustratie gaf NRC de volgende opdracht: ‘Maak een schilderij van een robot die schrijft’.
Aan haar twee vorige boeken werkte techondernemer Angelique Schouten (44) acht maanden. Eindeloos veel arbeid ging er zitten in onderzoek, overleg met co-auteurs, schrijven, interviewen, feiten checken en schrappen. 
Haar nieuwste boek  Rising AI Tech Demystified – dat vorige maand verscheen en tweehonderd pagina’s telt – ging een stuk sneller. „Het kostte me een week.”
Schouten schreef het met hulp van computerprogramma ChatGPT, van het Amerikaanse techbedrijf OpenAI.  Miljoenen mensen experimenteren inmiddels met het gratis online taalmodel, dat probleemloos op verzoek hele filmscenario’s, recepten, persberichten, opiniestukken en computercode genereert.
Toen Schouten in december ChatGPT vroeg om een inhoudsopgave voor haar boek over ‘machine learning, blockchain en crypto’ te maken, „spuugde dat ding een hele hoofdstukstructuur uit”, vertelt ze. „Toen vroeg ik: maak een paragraafindeling. Nou, dat deed-ie ook.”
Uiteindelijk schreef ChatGPT de helft van haar boek.
 Creatiefste onderdeel: een volkslied over crypto, dat ChatGPT op verzoek van Schouten maakte (‘Crypto, crypto, the currency of the free. Crypto, crypto, our destiny’). 

Schouten hield zich bezig met het checken van feiten, het herschrijven van de wat matte teksten en het stellen van de juiste vragen aan de robot. „Het haalde een enorme creativiteit in mij naar boven”, zegt Schouten. „En het bespaarde me vooral enorm veel tijd.”
Met de lancering van ChatGPT, afgelopen november, heeft OpenAI een technologische revolutie ontketend. De teksten zijn nauwelijks van mensenwerk te onderscheiden en de gebruiksdrempel van het programma is in vergelijking met andere taalmodellen laag. Het algoritme van ChatGPT is zelflerend en wordt continu getraind met nieuwe teksten en gesprekken. Het programma wordt zo met de week beter, al maakt het nu nog veel fouten.
Nu het programma zijn weg vindt naar een groot publiek, ontdekt een groeiende groep ondernemers en bedrijven ChatGPT als hulpmiddel bij het dagelijks werk. Dat gebeurt ook in Nederland, blijkt na een oproep die NRC deed op LinkedIn, waarop tientallen ChatGPT-gebruikers reageerden. Zij gebruiken het programma om teksten te schrijven, computercode te controleren op fouten en posts voor sociale media te maken. 

Bijpunten
Ellyne Bierman (45) vond het schrijven van alle teksten voor de website van haar bedrijf Reflower, een abonnementsdienst voor kunstbloemen, „soms een beetje saai worden”. Voor een tekstschrijver had ze geen budget.

Sinds ze ChatGPT gebruikt, scheelt dat „minimaal een dag per week”, zegt Bierman. Het programma schrijft blogs voor haar site en persberichten. Die zijn „weinig sprankelend en eentonig”, maar na wat bijpunten al snel publicabel.
Zoals Bierman zijn er meer. Ivo Fugers (32) bijvoorbeeld, die software ontwikkelt voor warmtenetten, gebruikt ChatGPT om programmeercode te schrijven. „Je vraagt ChatGPT een probleem op te lossen en dan komt het met suggesties”, zegt hij. Levi van Wijngaarden (43), van marketingbureau Prodos, gebruikt het programma om „Franse advertentieteksten” te schrijven, of automatische reacties op e-mails van klanten te maken. „Ze zijn op het niveau waar we dat nu voor gebruiken niet van echt te onderscheiden.” 
Gebruikers zijn het erover eens: voor bepaalde beroepen gaat ChatGPT – en taaltechnologie in het algemeen – enorme impact hebben. Denk aan vertalers, tekstschrijvers, socialmediamanagers en pr-medewerkers. Zij werken niet zelden op basis van bestaande tekst. Dat leidt tot nieuwe dilemma’s: hoe weten we straks nog wat ‘echt’ is? En hoe verloopt de wisselwerking tussen mens en computer? 
„Ik heb weleens momenten dat ik denk: zijn we nog nodig?”, zegt Martijn Vet, wiens beroepsvereniging Tekstnet zo’n vierhonderd tekstschrijvers in Nederland en Vlaanderen vertegenwoordigt. ChatGPT heeft hem verrast, zegt hij. „Het kan heel makkelijk een verhaal schrijven dat best origineel lijkt.” 
Hij verwacht zelf dat programma’s als ChatGPT werk gaan overnemen „waar tekstschrijvers toch al weinig plezier aan beleven”, zoals productbeschrijvingen van webwinkels. „Bedrijven die interviews met medewerkers willen, zullen dat niet snel door zo’n tool laten doen. En je wil toch altijd de check van een mens.” 
Andere gebruikers bevestigen dat: hoe goed ChatGPT ook is, de mens blijft nodig om opdrachten te geven, te controleren en bij te sturen. Techondernemer Angelique Schouten, die met ChatGPT een boek schreef, liep alle tekst van haar computer na op fouten: „De machine voert uit, maar de mens blijft verantwoordelijk voor het eindresultaat.”
Lees meer over het bedrijf achter ChatGPT. ‘Wat is er open aan slimme chatbot-maker OpenAI?’
Hallucineren
Die check moet ook wel, zo blijkt. Want bij gebruik van ChatGPT valt al snel op: als het programma het niet meer weet, begint het te „hallucineren”, zoals hoogleraar Artificiële Intelligentie Maarten de Rijke van de Universiteit van Amsterdam het omschrijft. Ofwel: het programma vult gaten in informatie op met pure verzinsels. 

Dit hallucineren is zowel de kracht als de zwakte van de technologie, legt De Rijke uit. Zelf ‘bedenken’ van tekst maakt ChatGPT soms opvallend creatief – denk aan het verzinnen van het cryptolied. Tegelijkertijd maakt dit het programma notoir onbetrouwbaar als het gaat om teksten die feitelijk juist moeten zijn. „Dat maakt het heel boeiend, maar ook heel gevaarlijk”, zegt De Rijke.
OpenAI heeft in de laatste versie van het programma een disclaimer opgenomen die waarschuwt dat ChatGPT „af en toe incorrecte informatie genereert”. Inherent aan de ontwikkelfase, aldus OpenAI – fouten horen erbij en nemen af naarmate ChatGPT verder leert en slimmer wordt. Het bedrijf zegt een technologie te ontwikkelen die uiteindelijk „ten goede komt aan de hele mensheid”. 
Grote vraag: zal dit echt zo zijn, of levert die mensheid zich met ChatGPT opnieuw uit aan een techbedrijf uit Silicon Valley? OpenAI wordt deels gefinancierd door techmiljardairs als Peter Thiel en Elon Musk.
De Rijke heeft er weinig vertrouwen in. „OpenAI is natuurlijk niet open. Dat is allemaal marketing van een bedrijf dat gewoon geld wil verdienen”, zegt hij. Willen mensen de technologie echt op een juiste, ethische manier kunnen gebruiken, dan is er volgens hem maar één oplossing. „Europa, zorg dat je als de donder aan de knoppen zit.”

Interview Een kort gesprek met ChatGPT 
NRC vroeg ChatGPT via het programma te reageren op een aantal vragen en in twee zinnen antwoord te geven. De antwoorden zijn letterlijk weergegeven.
Waarom maakt ChatGPT zo veel fouten en is dat niet gevaarlijk?
„ChatGPT is een taalmodel dat is getraind op internettekst en kan daarom fouten maken in spelling, grammatica en semantiek. Hoewel het niet perfect is, is het niet gevaarlijk om te gebruiken, maar het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat ChatGPT soms fouten kan maken.”
Is de mens nog wel nodig als de ontwikkeling van ChatGPT doorzet?
„Hoewel ChatGPT en andere taalmodellen steeds beter worden in het simuleren van menselijk taalgebruik, zijn er nog steeds veel dingen die de mens uniek kan doen en waarvoor we daarom nodig zullen blijven. Bovendien zijn er veel taken waarbij menselijke aanwezigheid en menselijk oordeel nodig zijn, zoals het maken van belangrijke beslissingen en het oplossen van complexe problemen.”
Wat zou ChatGPT willen zeggen tegen de lezers van NRC?
„Ik denk niet dat ChatGPT specifiek iets zou willen zeggen tegen de lezers van NRC, omdat het een taalmodel is en geen menselijk wezen met eigen opvattingen of doelen. Het is bedoeld om te helpen bij het genereren van taal en om te communiceren op een manier die lijkt op hoe mensen praten, maar het heeft geen eigen gedachten of wensen.”

ChatGPT Hoe werkt het?
ChatGPT (GPT staat voor ‘Generative Pre-trained Transformer’) is het recentste product van het Amerikaanse techbedrijf OpenAI. Via het (gratis) programma kunnen gebruikers opdrachten (‘prompts’) geven aan een chatrobot. Dat gaat in de vorm van een dialoog dat aanvoelt als een menselijk gesprek. 

ChatGPT is een vorm vankunstmatige intelligentie. Het is getraind met een enorme dataset – een zogenoemd Large Language Model (LLM) – bestaande uit tekst afkomstig van websites, internetfora, digitale boeken en ondertiteling van video’s. Ook zet OpenAI menselijke trainers in om dialogen in te spreken. Het programma is zelflerend: het wordt steeds beter naarmate er meer gebruik van wordt gemaakt.
Om misbruik (schelden, racistische uitingen, etc) te voorkomen heeft OpenAI grenzen ingebouwd in het systeem. Ook geeft ChatGPT beperkt antwoord als wordt gevraagd naar ontwikkelingen na 2021.
Nieuwsbrief NRC Economie
De belangrijkste ontwikkelingen in de economie, op de beurzen en in het zakenleven

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 januari 2023

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024

Samenwerking is een cruciaal verschijnsel in de evolutie, maar door neodarwinisten jammerlijk genegeerd | de Volkskrant
31 augustus 2024

Beperking arbeidsmigratie? Kwart bedrijven voor groei grens over
25 augustus 2024

Overdadig en bijna gratis – De Groene Amsterdammer
23 augustus 2024

‘Goed onderwijs is grootste aanjager van groei arbeidsproductiviteit’
15 augustus 2024

Een wereldwijde verschuiving
11 augustus 2024

Rini Biemans maakte het Rotterdamse Park 1943 tot een groen succes: ‘Stop met maaien’ | de Volkskrant
8 augustus 2024

Wanneer de natuur in opstand komt
31 juli 2024

Niet-indexeren uurprijs: ‘Onzinnig besluit, laagste inkomens betalen hoge prijs’ – Kinderopvangtotaal
30 juli 2024

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024