Blog

Nieuwe superbatterij gaat problemen met dure grondstoffen uit de weg | Change Inc.

Commentaar Vrouwenpartij: technische ontwikkelingen halen de toekomst naar ons toe en gaan veel sneller dan ons steeds weer voorgespiegeld wordt. Onvoorspelde versnellingen die niet in modellen kunnen worden verwerkt, waardoor alle berekeningen van technische vooruitgang in de tijd te laag uitkomen. Wat betekent dat voor lange termijn voorspellingen en budgetten?
Voorbeeld 1: Batterijen die een 2x grotere lading kunnen opslaan en 65% goedkoper zijn dan onze huidige batterijen betekent batterijen met een verbetering van 600%!
Voor elektrische auto’s betekent het batterijen die 2x lichter zijn, het bereik eenvoudig verlengen en die de prijs van de auto met duizenden euro’s kan verlagen. Wat doet dat met de voorspellingen over fossiele brandstof auto’s? Wanneer worden die onverkoopbaar, zelfs 2de hands?
Maar ook: het elektriciteitsnet dreigt de komende jaren overdag over te gaan overlopen als het haar teveel aan elektriciteit niet kan afzetten. Relatief goedkope thuisbatterijen kunnen de overtollige en dus goedkope elektriciteit opslaan voor gebruik ’s avonds en ’s nachts en de niet meer te salderen opbrengst van zonnepanelen opslaan. Wie zal zo’n batterij niet willen als je hem in 2 jaar hebt terugverdiend? Welke regering wil ze niet subsidiëren om de problemen van het net versneld te voorkomen of op te lossen?
Een idee om zo’n batterij in Nederland te produceren? Dicht bij huis en onafhankelijk.

Voorbeeld 2: wie had kunnen voorspellen dat onze ± 90% afhankelijkheid van China mbt. zeldzame metalen (die van vitaal belang zijn voor de energietransitie), met 1 vondst van 1 miljoen ton zeldzame metalen in Kiruna, Noord-Zweden, teniet gedaan wordt? Een toekomst vol onzekerheid slaat vrijwel volledig om na 1 ontdekking in de EU. Het betekent ook een krachtig handelswapen minder voor China.
Kunnen we het zien als een cadeautje van onze Moeders Natuur en Aarde om ons te helpen in een succesvolle energietransitie?

Elektra management thuis
De toekomst van elektra management in huis zal ook een grote en snelle ontwikkeling door gaan maken. Meer en meer worden apparaten in huis aangestuurd via sensoren en computers.
Nu nog raden de ’specialisten’ overstappen op dynamische stroomcontracten op basis van stroomtarieven per uur, af, maar niet alleen zijn ze in de praktijk een stuk goedkoper dan vaste contracten, maar bovendien geschikt om elektra kosten in huis te verminderen door deze te automatiseren op basis van laagste prijs uren.
Het opwarmen van de elektrische boiler ’s nachts op de uren dat stroom het goedkoopst is, het automatisch aanzetten van wasmachine en droger op de goedkope uren, en idem het opladen van de elektrische auto, het aanzetten van oven en elektrische verwarming. Voortdurend kan de dagelijkse elektriciteitsbehoefte automatisch worden afgestemd op de goedkoopste uren. Heel goed voor de portemonnee maar ook heel goed voor het elektra netwerk van Nederland.
Samen met de goedkope thuisbatterijen heb je thuis een gouden combinatie van altijd relatief goedkope stroom en zelfs gratis stroom in de vele zonnemaanden bij voldoende zonnepanelen.

Let op: de Vrouwenpartij is de tijd altijd vooruit! De Vrouwenpartij is de partij met het ultieme gevoel voor de toekomst, zelfs een partner van en voor de toekomst.

Uit het artikel:

Nieuwe superbatterij gaat problemen met dure grondstoffen uit de weg
Windmolenparken of zonnepanelen kunnen niet continu energie leveren. In een wereld waarin alsmaar meer geleund wordt op dergelijke groene energiebronnen, zullen technieken voor energieopslag dus bijzonder belangrijk worden. Zo moet Europa, om de energietransitie te doen slagen, tegen 2030 over 200 gigawatt aan energieopslag beschikken, schat de European Association for Storage of Energy (EASE). Ter vergelijking: eind dit jaar zou ons continent slechts 10 GW aan opgesteld vermogen aan batterijen hebben.

Dr. Shenlong Zhao, onderzoeker op het gebied van energieopslag aan de universiteit van het Australische Sydney, en zijn internationale team wetenschappers, hebben een nieuw type natrium-zwavelbatterij gebouwd.

Veelbelovend alternatief
Natrium-zwavelbatterijen gelden al een tijdje als veelbelovend alternatief voor de opslag van hernieuwbare energie. De werking steunt op chemische reacties tussen een zwavelkathode en een natriumanode om de elektrische energie op te slaan en te gebruiken, zo weet de informatieve website Freethink.
Er wordt dus gebruik gemaakt van de goedkope materialen zwavel en natrium. Dat laatste kan gemakkelijk uit zout water worden gewonnen. Dat eerste is een bijproduct van de sector.

Meer opslagcapaciteit

Volgens een wetenschappelijk artikel van het team beschikt de nieuwe batterij over (veel) meer opslagcapaciteit dan zijn voornaamste marktrivaal, de lithium-ionbatterij, en heeft het een extreem lange levensduur bij kamertemperatuur.
Zo stelt het academische team dat hun batterij ongeveer drie keer zo veel kilowattuur per kilo kan bewaren dan een lithium-ionbatterij. Bij een lithium-ionbatterij gaat het om 250 tot 350 wattuur per kilo. Met zwavel wordt dat 1.000 wattuur, 1 kilowattuur, per kilo, zo schrijft het Nederlandse dagblad Trouw.
Hierdoor kunnen elektrische voertuigen bijvoorbeeld drie keer verder rijden dan met een vergelijkbare EV-batterij. Dat komt door de integratie van op koolstof gebaseerde elektroden en het gebruik van pyrolyse. Dat is een proces om veel effectievere reacties tussen de zwavel en het natrium te realiseren. 

Kosten verlagen 

“Onze natriumbatterij heeft het potentieel om de kosten drastisch te verlagen en tegelijkertijd tot vier keer meer opslagcapaciteit te bieden“, betoogt Shenlong Zhao. “Dit is een belangrijke doorbraak voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie; hoewel de kosten op de lange termijn dalen, zijn er veel financiële toetredingsdrempels.”
En nu? Een wijdverbreide commerciële toepassing van de nieuwe batterij laat waarschijnlijk nog wat jaren op zich wachten, maar de technologie ervoor lijkt alvast een winner.

Problemen met lithium-ionbatterij 

De rivaal, de lithium-ionbatterijen, worden vandaag wijdverbreid gebruikt. Ze zitten bijvoorbeeld in de meeste elektrische voertuigen. Behalve het alkalimetaal lithium is voor de productie ervan ook kobalt, mangaan en nikkel nodig. 
Maar: het winningsproces van die materialen is veel moeilijker dan dat van natrium en zwavel, alsook belastender voor het milieu. Bovendien zijn de prijzen van die grondstoffen hard gestegen. Naarmate de vraag naar elektrische auto’s verder toeneemt, wordt zelfs verwacht dat er de komende decennia grote tekorten zullen ontstaan.
Door batterijen te ontwikkelen die gebruikmaken van goedkopere materialen, kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen. Dit soort nieuwe batterijen kan ook de autoriteitspositie van China verbreken. Het land verwerkt op dit moment het grootste deel van de materialen die nodig zijn voor lithium-ionbatterijen. 
Ook kunnen natrium-zwavelbatterijen dus een stuk goedkoper zijn. Volgens berichtgeving van Reuters kunnen dergelijke batterijcellen zelfs twee derde minder kosten dan hun op lithium gebaseerde tegenhangers.

Lees hier het artikel: Nieuwe superbatterij gaat problemen met dure grondstoffen uit de weg
Bron: Change.inc
Laurens Bouckaert
16 januari 2023

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

4 op 5 leidinggevenden neemt beslissingen op basis van intuïtie
13 december 2024

Syrische gelukzoekers?
10 december 2024

Denemarken doet wat Nederland niet lukte en presenteert ambitieus landbouwakkoord | Change Inc.
21 november 2024

Alleen maatwerk leidt tot goede afloop zzp-saga
20 november 2024

After Trump’s Victory, the 4B Movement Is Spreading Across TikTok | WIRED
18 november 2024

Broodje Utrecht moet brug slaan tussen boer en bord: ‘Zo krijg je begrip voor elkaars situatie’ | de Volkskrant
17 november 2024

Salderingsregeling stopt, maar zonnepanelen kopen blijft een goed idee
16 november 2024

Opmerkelijk: door overvloed aan stikstof rukken bramen, netels en grassen op naar het westen | Change Inc.
22 oktober 2024

Former Google CEO, Eric Schmidt: “AI is going to have an impact on the world that no one understands yet”
16 oktober 2024

Overbevolking, omvolking en Omtzigt
9 oktober 2024

Philips en Ahold doneerden geld aan antidemocratische politici in de VS – NRC
5 oktober 2024

Zonnestroom en batterij maken kernenergie irrelevant | Trouw
27 september 2024

China slaapt niet, dus wij moeten wakker worden | Change Inc.
23 september 2024

Schaadt het kabinet de e-auto opmars en daarmee het klimaat? | de Volkskrant
20 september 2024

Mark en Sophie willen dolgraag voor de klas maar redden het (bijna) niet | KRO-NCRV
15 september 2024

In het konijnenhol van Caroline van der Plas wordt de boer bedrogen | de Volkskrant
15 september 2024

ChatGPT kan iets wat bijna niemand kan: complotdenkers tot inkeer brengen
13 september 2024

Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? | Change Inc.
12 september 2024

Graphene-based wearable strain sensor can detect and broadcast silently mouthed words – MeToo toepassing
8 september 2024

‘Kabinet-Schoof overschat opbrengst btw-verhoging hotels’
7 september 2024