Blog

Gemeente Amsterdam gaat gezinnen helpen die van gas en energie worden afgesloten

Commentaar Vrouwenpartij: privacyregels dienen grootschalig op de schop te gaan. Privacy wordt door de ‘weters’ en ‘experts’ gezien als een groot goed dat met alle mogelijke middelen in stand moet worden gehouden, met steeds hetzelfde argument dat wij anders op een glijdende schaal terecht komen. De Vrouwenpartij is het daar grondig mee oneens. Privacyregels horen burgers te beschermen tegen onveiligheid en schade. Tegenwoordig maken veel privacyregels onderdeel uit van het scheppen van toenemende onveiligheid.

Alle privacyregels herijkt
Alle privacyregels dienen tegen het licht gehouden te worden. De voordelen en nadelen van elke regel onderzocht en gewogen. De samenleving is onderhavig aan zovele fundamentele veranderingen dat het handhaven van de huidige ‘beschermende’ privacyregels averechts werkt en juist de veiligheid en bescherming van grote groepen mensen niet meer kan worden gewaarborgd.
Privacyregels dienen zo herschreven te worden dat de veiligheid van bedreigde groepen hersteld wordt. Een intelligente weging met inachtneming van de huidige en toekomstige ontwikkelingen in onze samenleving, kan veel leed in de toekomst voorkomen. Het voorbeeld dat Liander de gegevens van mensen die afgesloten gaan worden, wettelijk niet met de gemeente Amsterdam mag delen, (met als doel deze mensen hulp te bieden), is een sprekend voorbeeld dat privacyregels schade kunnen toebrengen bij mensen die zogenaamd beschermd dienen te worden. Beschermd tegen hulpverlening?

Averechts werkende privacyregels
Willen wij privacyregels behouden die bedreigingen straffeloos faciliteren, die criminelen en daders meer beschermen dan hun slachtoffers, die mensen benadelen zoals in het artikel hieronder? Al die privacyregels dienen doorbroken te worden dan wel herijkt. Anonieme bedreigingen zijn eenvoudig te stoppen door anonimiteit sterk in te perken en bedreigingen te beboeten zoals de overtreding van verkeersregels beboet wordt. ‘Ja maar…..’ tegenwerpingen horen mee te wegen maar horen niet bepalend of doorslaggevend te zijn, aangezien die tegenwerpingen juist het probleem hebben veroorzaakt.
Voorbeelden van privacy verminderen:
* Moeten we er niet naar toe dat veroordeelden voor zwaardere misdaden, na vrijlating, getagd kunnen worden en minder zware criminelen voor kortere of langere tijd voorzien van een enkelband?
* Moeten veelplegers in winkels niet geweerd kunnen worden via gezichtsherkenning software? * Kunnen relschoppers en vandalen door politie beschoten worden met paintball geweren met onuitwasbare inkt?
* Kunnen we geen onplezierige maatregelen verzinnen voor mensen die dezelfde overtreding driemaal  of meer maken?
* Alle zaken in onze samenleving die mensen onnodig schade toebrengen, kunnen worden vermeden wanneer maatregelen kunnen worden uitgevoerd als de ‘noodzakelijke’ privacyregels in specifieke gevallen ter zijde kunnen worden geschoven.

N.B. het voorstel van de Vrouwenpartij om in navolging van Portugal alle drugs legaal te maken en onder toezicht van de overheid verkocht, zal drugscriminelen werkloos maken. Hoeveel mankracht en kosten wordt zo bespaard? Ook de huidige penetratie van de onderwereld in de bovenwereld wordt met die maatregel sterk tegengegaan en ontmoedigd.
Het is een gotspe te denken en te vinden dat drugs illegaal houden een goede zaak is. Hoe willen we de toename van minderjarige drugskoeriers anders stoppen? Hoe willen we voorkomen dat jongeren op school uitvallen en vroeg in de criminaliteit belanden? Hoe willen we het toenemend geweld tegen advocaten, onderzoekers en rechters voorkomen, tegengaan? Hoe willen we het vertrouwen van de burger anders terugwinnen? Of willen we afglijden naar drugsgeweld als een land als Mexico? Zeg alsjeblieft niet dat zoiets niet kan, want er zijn al zovele zaken die gebeurd zijn welke volgens iedereen nooit hadden kunnen gebeuren.

Lees hier het artikel: Gemeente Amsterdam gaat gezinnen helpen die van gas en energie worden afgesloten

Gemeente Amsterdam gaat gezinnen helpen die van gas en energie worden afgesloten
Bron: Volkskrant.nl

Elsbeth Stoker
19 januari 2023

Netbeheerder Liander gaat in Amsterdam adressen van huishoudens die letterlijk in de kou komen te zitten doorgeven aan de gemeente. Het is de eerste gemeente waar dit gebeurt. Het delen van deze informatie is wettelijk niet toegestaan.

Het stadsbestuur hoopt met de informatie die Liander doorgeeft kwetsbare gezinnen tijdig te kunnen helpen en te voorkomen dat ze uiteindelijk afgesloten worden van gas en elektriciteit. De regeling gaat donderdag in.
Amsterdam telt zevenhonderd van deze zogenoemde ‘contractloze’ adressen. Elke maand komen er gemiddeld twintig bij. Dat betekent dat de huurders of eigenaren van die panden geen contract meer hebben met een energieleverancier. ‘Dat kan komen vanwege een verhuizing, maar ook doordat mensen hun rekening niet hebben betaald’, aldus een woordvoerder van Liander. Op hoeveel adressen er sprake is van energiearmoede weet Liander niet. ‘Dat ontdekt de gemeente pas op het moment dat een welzijnswerker bij iemand aan de deur staat.’ Vooralsnog heeft Liander een selectie gemaakt van 250 adressen.
In september beloofde minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) dat niemand deze winter van het gas wordt afgesloten. In praktijk betekent dit dat energieleveranciers bij openstaande rekeningen meerdere pogingen moeten ondernemen om contact te krijgen met de klant. Ook moeten ze de klant een coulante betalingsregeling aanbieden. Werkt dat allemaal niet, dan mogen ze het contract ontbinden en dreigt afsluiting.
Proef
Tot nu toe wordt de informatie over dreigende afsluitingen niet gedeeld met gemeenten, omdat dit wettelijk niet mogelijk is. Dankzij een drie maanden durende pilot hebben de gemeente Amsterdam en netbeheerder Liander nu een uitzonderingspositie. Door deze proef hoopt het stadsbestuur beter zicht te krijgen op de huishoudens zonder energiecontract. ‘Zo kunnen we gerichte hulp bieden en proberen te voorkomen dat deze groep verder in de schulden verstrikt raakt en van energie wordt afgesloten’, aldus Marjolein Moorman, wethouder Armoede en Schuldhulpverlening (PvdA). Als het project succesvol is, hoopt ze dat Den Haag de wet aanpast zodat deze methode landelijk ingezet kan worden.
Nadat het contract met de energieleverancier is ontbonden, levert de netbeheerder nog een tijdje gas en elektriciteit tegen marktconforme prijzen. ‘Maar uiteindelijk zijn wij verplicht om deze mensen af te sluiten’, aldus de woordvoerder van Liander. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag dat niet, bijvoorbeeld als de bewoners in de schuldhulpverlening zitten of als er medische apparatuur in huis staat die niet zonder stroom kan. ‘Voor onze afsluitmonteurs zijn het soms ook lastige momenten. Vaak sluiten mensen alsnog snel een nieuw contract af als we aan de deur komen of kunnen we hulp inschakelen. Maar in sommige gevallen – gelukkig niet vaak – moeten we echt overgaan tot afsluiting.’

Uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheerder Nederland blijkt dat vorig jaar 2040 elektriciteitsaansluitingen zijn afgesloten, voor gas staat de teller op 1978. De cijfers zijn vergelijkbaar met 2020 en 2021. Aanleiding voor de afsluiting kan een betalingsachterstand zijn of een bijvoorbeeld de sloop van een pand. Uit de cijfers blijkt eveneens dat door de kabinetsmaatregelen de laatste drie maanden van 2022 het aantal afsluitingen flink is gedaald.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Laatste vrouwenberichten uit de media

Shell-topman Wael Sawan: ‘Je kan Shell om zeep helpen, of ons laten proberen het spel in de goede richting te duwen’ – NRC
21 juli 2024

Met gratis kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen gaat 60% van de ouders werken of meer werken
21 juli 2024

‘Bedrijven die AI negeren, verdwijnen binnen vijf jaar’
19 juli 2024

De anti-Europese Patriotten willen de EU van binnenuit slopen, maar stuiten op een muur van tegenstand | de Volkskrant
14 juli 2024

Goede opvang voor kinderen is economisch gezien een no-brainer – maak het daarom een publieke zaak
13 juli 2024

Children’s daily sugar consumption halved just a year after tax, study finds | Sugar | The Guardian
11 juli 2024

De toekomst is niet aan cijferfetisjisten
11 juli 2024

‘Debat over zzp’ers wordt niet altijd gevoerd op basis van de juiste cijfers’
8 juli 2024

Personeelstekort? 100.000 mensen willen omscholen tot pedagogisch professional – Kinderopvangtotaal
7 juli 2024

De boer van de toekomst zaait elke paar meter een ander gewas – NRC
7 juli 2024

Overgrote meerderheid wereldbevolking wil ambitieuzer klimaatbeleid van zijn land zien | Change Inc.
22 juni 2024

New Test Detects Parkinson’s 7 Years Before Most Symptoms Show : ScienceAlert
20 juni 2024

BBB vindt Europese natuurherstelwet een ‘schoffering’
18 juni 2024

AI discovers new rare-earth-free magnet at 200 times the speed of man – AI in de politiek
18 juni 2024

Plots was daar Thierry Aartsen van de VVD. Ik kon mijn oren niet geloven | de Volkskrant
8 juni 2024

Halla Tómasdóttir, verdediger van diversiteit en gendergelijkheid, gekozen tot president van IJsland | de Volkskrant
2 juni 2024

Kiezer eensgezind over streven naar duurzamere landbouw, maar haakt af bij concrete voorstellen | de Volkskrant
31 mei 2024

Rabobank: ingrepen van de coalitie kosten meer dan ze opbrengen
30 mei 2024

Plastic voedselverpakkingen bevatten duizenden verschillende soorten chemicaliën: wat gebeurt er als je die doorslikt?
27 mei 2024

Rijk worden? Word EU-lid! Na twintig jaar verdient een Sloveens gezin nu meer dan een Brits gezin – De Correspondent
15 mei 2024